Translate
HomeVerhalenFeiten en fabels over elektrisch koken

Feiten en fabels over elektrisch koken

Rotterdam
Aardgasvrij
Inductiekookplaat
25 augustus 2020
| laatste update: 30 mei 2022

Om de klimaatdoelen te halen, mogen we vanaf 2050 geen aardas meer gebruiken. Niet om onze huizen te verwarmen, maar ook niet om te koken. Daarom is het slim om, als je een nieuw fornuis nodig hebt, nu al een voor een elektrisch fornuis te gaan. Dan ben je vast voorbereid!

Nog niet overtuigd van het nut van een elektrisch fornuis? We nemen je mee langs de feiten en fabels over elektrisch koken via vijf stellingen:

 
1. Elektrisch koken is beter voor het milieu

Dat kan, maar is niet automatisch het geval. Koken op een inductieplaat wordt pas milieuvriendelijk als je groene stroom gebruikt. Wie gebruik blijft maken van ‘grijze’ stroom van het energiebedrijf, zorgt voor evenveel CO2-uitstoot als mensen die op gas koken.

 

2. Elektrisch koken is duurder dan koken op gas

Dat valt reuze mee. Koken is op zichzelf al niet zo duur; als je je als fanatiek keukenprins(es) een heel jaar uitleeft in de keuken, dan ben je vier tientjes kwijt aan energiekosten. Elektrisch koken, vooral koken op inductie, is weliswaar duurder dan koken op gas. Ten eerste is een inductiekookplaat duurder in aanschaf, maar ook de kosten voor de stroom zijn hoger. Nu nog wel, want de prijs voor gas gaat de komende jaren steeds verder omhoog. Je kunt natuurlijk ook thuis met zonnepanelen je eigen elektriciteit opwekken.

3. Voor elektrisch koken heb je een nieuwe pannenset nodig

Sommige pannen zijn geschikt voor inductie, andere weer niet. Hoe je dat controleert? Met een magneet: als de magneet blijft plakken, dan is de pan van ijzer, gietijzer of staal en is hij dus geschikt voor je inductiekookplaat. Heb je een pan die ongeschikt is voor inductie? Dankzij een inductieadapter kun je die toch blijven gebruiken.

 

4. Elektrisch koken is moeilijk

Dat ligt aan de soort elektrische kookplaat die je gebruikt. Keramische en gietijzeren elektrische kookplaten koelen langzaam af. Dat is lastig als je pasta dreigt over te koken. Met inductie heb je dat probleem helemaal niet: dat is qua temperatuur net zo flexibel als een gasfornuis.

 

5. Elektrisch koken is veiliger

Als je op inductie kookt, heb je geen open vuur in je keuken. Als er bijvoorbeeld hete olie uit je pan springt, zal deze niet ontbranden zoals bij een gastoestel. Daarnaast staan de pannen op een inductiekookplaat stevig en recht op een brede, vlakke ondergrond. Elektrisch koken is dus inderdaad veiliger dan koken op gas.

Meer informatie over elektrisch koken kunt terug vinden op de website van Milieu Centraal.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud