Translate
HomeVerhalenGenieten van groente en fruit uit eigen (dak)tuin

Genieten van groente en fruit uit eigen (dak)tuin

Rotterdam
Groen en Water
Moestuin-op-het-dak2
4 september 2020
| laatste update: 23 september 2020

Stel dat je je nieuwe huis helemaal zelf mag ontwerpen. Waar kies je dan voor? Voor Frank van den Beuken was dat al gauw duidelijk. Hij koos voor een moestuin op het dak. Dit voorjaar eet hij voor de tweede keer van zijn eigen oogst.

Frank en zijn vrouw namen zo’n twee jaar geleden deel aan een CPO(collectief particulier opdrachtgeverschap)-project aan de Hooidrift in Rotterdam-West. “We kregen hier de mogelijkheid om ons eigen huis te ontwerpen”, vertelt Frank. “Het leuke is dat alle veertien huizen in onze straat totaal verschillend zijn, maar wel in dezelfde stenen zijn opgebouwd, waardoor ons rijtje echt één gezicht heeft, dat goed past in het straatbeeld.”

 
Zestig vierkante meter plat dak

Om in het straatbeeld te passen moest de voorgevel minimaal 10 meter hoog zijn. Daardoor kom je al snel uit op een plat dak, in ons geval zo’n 60m2. “Dan ga je toch nadenken over wat je daarmee wilt. Ik speel in een band en wij oefenen regelmatig in het tuinhuisje op het dak van het Schieblock. Daar maakte ik kennis met de mogelijkheid van een dakakker. Als planoloog bij de gemeente ben ik ook op de hoogte van de voordelen van groene daken voor het opvangen van regenwater en van de opkomst van stadslandbouw. Omdat mijn vrouw graag haar eigen eten wilde verbouwen, kwamen we al snel op het idee om op het dak een moestuin te realiseren.”

Prachtige plek

De plannen voor de moestuin op het dak werden gelijk in het ontwerp van het huis meegenomen. Zo is de constructie van het dak extra stevig om het gewicht van de moestuin aan te kunnen. Ook is het dak eenvoudig te bereiken via een vaste trap en een elektrisch bedienbaar glazen dakluik. “Al met al was het niet goedkoop”, geeft Frank toe. “Maar het is echt een prachtige plek geworden, met een mooi uitzicht en veel zon.”

 
Tweede oogst

Dat zo’n zonnige plek bijdraagt aan de kwaliteit van de opbrengst is al wel gebleken. Het is inmiddels het tweede jaar dat Frank en zijn vrouw kunnen eten van hun eigen daktuin. “We zijn nog druk aan het experimenteren. De peultjes en bieten hebben we al kunnen eten, maar asperges zijn nog niet gelukt – deze hebben nog wat meer tijd nodig. Daarnaast verbouwen we ook kruiden, eetbare bloemen, bessen en bramen.” Frank en zijn gezin zijn overigens niet de enigen die genieten van de tuin. “Insecten en vogels weten het dak ook te vinden”, vertelt Frank. “Maar dat vinden we oké. We streven ernaar om zoveel te produceren dat het niet erg is als ongeveer de helft door insecten en vogels wordt opgegeten.”

Tips voor het aanleggen van een moestuin op het dak

Voor wie ook graag wil tuinieren op hun dak, heeft Frank nog wel een paar tips:

  1. “Mijn eerste tip is om voor het realiseren van zo’n dak advies in te winnen bij een professional. Wij hebben bijvoorbeeld het bedrijf in de arm genomen dat ook verantwoordelijk is voor de Dakakker. Zij konden ons goed adviseren over wat er nodig was voor de constructie en een goede afwatering. Zo voorkom je dat het misgaat.”
  2. “Wees niet te bang om te experimenteren. Op het dak werkt tuinieren weer net iets anders dan op de grond, dus probeer gewoon verschillende gewassen uit en kijk wat werkt. Het is sowieso leuk om veel verschillende gewassen te verbouwen, want je wilt natuurlijk niet elke dag peultjes eten.”
  3. “Houd er rekening mee dat het op het dak meestal wat harder waait dan op de grond. Zorg er dus voor dat alles op je dak goed vaststaat, of dat er iets van beschutting tegen de wind is.”

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud