Translate
HomeVerhalenHet meest verantwoorde bakkie van de stad

Het meest verantwoorde bakkie van de stad

Rotterdam
Circulair
coffee-983955_1920
4 september 2020
| laatste update: 1 maart 2021

Als gemeente willen we een voorbeeld stellen op het gebied van maatschappelijk verantwoord en duurzaam inkopen. Hier geven we onder meer invulling aan door de koffie die we schenken op alle gemeentelijke locaties.

Bij de gemeente Rotterdam drinken we niet zomaar koffie. De koffie die we serveren is om meerdere redenen het meest maatschappelijk verantwoorde bakkie van de stad!

 
Fairtrade koffie

De gemeente Rotterdam is een Fairtrade gemeente. Dat houdt onder meer in dat de koffie, thee en cacao in onze drankautomaten voldoen aan internationale eerlijke handelsnormen en dat boeren dus een eerlijke prijs krijgen voor hun product.

 
Heilige boontjes

Onze koffie wordt bovendien geleverd via de stichting Heilige Boontjes. Dit is een Rotterdams koffiebedrijf dat speciaal is opgericht om probleemjongeren via werk en begeleiding op het rechte pad te krijgen.

Voor elke aanbesteding vanaf 15.000 euro vraagt de gemeente leveranciers iets terug te doen voor de Rotterdamse samenleving. De richtlijn is dat ze minimaal vijf procent van de contractsom investeren in mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Heilige Boontjes werd na bemiddeling van het WerkgeversServicepunt Rijnmond ingeschakeld door MAAS, marktleider op het gebied van koffie, thee en automaten op de zakelijke markt, die hiermee een 5-jarige contract met de gemeente won.

Heilige Boontjes is in 2015 opgericht door Marco den Dunnen (wijkagent in Delfshaven) en Rodney van den Hengel (sociaal makelaar) en bestaat uit een stichting én een BV. De stichting zorgt voor de re-integratie en begeleiding van de jongeren, het koffiebedrijf zet hen aan het werk, tot ze klaar zijn voor de arbeidsmarkt. Een deel van de winst gaat naar de stichting en wordt geïnvesteerd in nieuwe werkgelegenheid.

Dankzij de koffie de we drinken, dragen we dus bij aan re-integratie van Rotterdamse jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt in de maatschappij.

 
Ook duurzaam

Natuurlijk houden we ook bij ons dagelijkse bakkie rekening met het milieu. Zo gebruiken we energiezuinige koffieautomaten, stimuleren we hergebruik van koffiebekers en koffieprut én streven we ernaar om de uitstoot door het transport van onze koffie en andere warme dranken te verminderen.

Zelf ook een maatschappelijk verantwoord bakkie drinken? Heilige Boontjes heeft ook een webshop!

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud