Translate
HomeVerhalenHuurappartement – Prinsenland

Huurappartement – Prinsenland

Prins Alexander
Energiebesparing
Huurappartement - Prinsenland_header
21 augustus 2020
| laatste update: 23 september 2020

Vriendinnen Nel en Frieda uit één van de Sterflats in Prinsenland volgden onlangs de cursus tot energiecoach. Sindsdien helpen ze medehuurders de kosten voor stroom zo laag mogelijk te krijgen.

Zuinig omgaan met energie is iets wat Nel met de paplepel is ingegoten. Ze is ermee opgegroeid. Als kind zaten haar ouders haar regelmatig op de huid: “Doe de deur dicht; we stoken niet voor de mussen! De lichten uitdoen in kamers waar je niet vertoeft of niet je tanden poetsen onder een lopende kraan, dat is goed voor het milieu. Daar dachten pa en ma niet aan.”

Hun reden om spaarzaam om te gaan met stroom was persoonlijker: het scheelde (veel) geld op de energierekening. Een les die ze op latere leeftijd meenam toen ze voor het eerst op zichzelf ging wonen. Weliswaar in een prachtig huisje, maar zónder ketel of gashaard. “Dat eerste jaar moest ik fors bijbetalen om de boel warm te krijgen. Toen dacht ik: dat kan anders.”

 
Besparen als sport

Vervolgens is Nel wekelijks de meterstanden gaan bijhouden, om zo inzichtelijk te maken waar voor haar de grootste besparingen zaten. ‘En toen werd het leuk’, zegt ze. ‘Want ineens ga je denken in oplossingen in plaats van beperkingen. Sindsdien is beknibbelen op de energierekening een sport geworden.’

Zo zal Nel, als ze het koud krijgt, eerst een trui aantrekken voor ze de kachel een standje hoger zet. Voor haar is dat ‘normaal’ geworden. “Mensen zeggen wel eens: ik heb het recht om er thuis behaaglijk bij te zitten. En dat bestrijd ik ook niet. Maar met rechten komen ook plichten. Bijvoorbeeld de verplichting om netjes je energierekening te betalen. Voor mij is de keuze dan simpel: liever een extra trui aan, dan tientallen euro’s meer betalen op je eindafrekening.”

Ook Frieda, inmiddels net als Nel woonachtig in één van de Sterflats, is erg energiebewust. Het milieu sparen is hun grootste drijfveer. Evenals haar vriendin neemt ze daarom ook zitting in de huurcommissie die Woonstad Rotterdam onder andere adviseert in aanloop naar de geplande duurzame renovatie van deze en omliggende flats.

 
Cursus Energiecoach

Toen de woningcorporatie een oproep deed voor vrijwilligers voor het energiecoach-project, besloten de dames zelfs nóg een stapje verder te gaan. Ze meldden zich aan voor de vieravondse cursus, zodat zij buurtbewoners kunnen helpen en informeren over hoe ze er voor kunnen zorgen dat ook hún energierekening naar beneden kan. Frieda: “Tijdens die cursus hebben we veel geleerd. Niet alleen wat de grootste winstpakkers zijn, maar bijvoorbeeld ook hoe je dat goed kunt presenteren.”

 
Geen moetje

Dat heeft Nel en haar enorm geholpen toen ze enige tijd als ‘levende vraagbaak’ bij de WoonWijzerWinkel in Ommoord hebben meegeholpen; een onafhankelijke pop-up energieloket waar mensen terecht kunnen met al hun vragen over verduurzaming. Dat mensen informeren bevalt hen wel. Maar, zeggen ze: liever niet met een belerend vingertje. “Verduurzamen moet geen ‘moetje’ worden. Die motivatie moet toch echt uit jezelf komen. Daarom zeg ik: maak het leuk en focus vooral op het geld dat je bespaart wanneer je iets energiebewuster in het leven staat.”

Overigens zijn de dames daarin zelf het beste voorbeeld. Frieda, lachend: “Als ik mijn energiestand doorgeef, vragen ze altijd: weet u het zeker? De score ligt altijd ver onder het gemiddelde.” En als straks de renovatie van de Sterflats compleet is, betaalt ze nog minder. Al wordt het dan, wanneer ze kozijnen met HR++ glas én een aansluiting op de stadsverwarming krijgt, pas écht een sport om nog verder te kunnen bezuinigen.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud