Translate
HomeVerhalenHuurflat – IJsselmonde

Huurflat – IJsselmonde

IJsselmonde
Aardgasvrij
Huurflat - IJsselmonde_header
24 augustus 2020
| laatste update: 5 januari 2023

Op 82-jarige leeftijd hebben André en Ria de stap gezet om over te gaan op elektrisch koken. Het was hun eigen keuze, al waren ze in het begin wel huiverig voor de verandering. Een paar maanden later zijn ze echter heel blij met de overstap.

Veiligheid was de belangrijkste reden voor het echtpaar om over te gaan op elektrisch koken. “We zijn wat ouder en gas is toch open vuur; een inductiekookplaat is meteen uit en snel afgekoeld. Daardoor voel ik me veiliger”, legt Ria uit. André voegt toe: “Het bevalt boven verwachting goed. Mijn vrouw zag er tegenop, omdat ze haar hele leven op gas had gekookt. Het duurde even voordat ze de overstap wilde maken. Maar nu we elektrisch koken, bevalt het ons prima.”

 
Duurzaamheidswinkel

Voordat het echtpaar de overstap maakte, zijn ze eerst langsgegaan bij de Duurzaamheidswinkel in Keizerswaard. “We zijn daar gewoon een keertje naar binnengelopen met de vraag of zij ons konden voorlichten over de mogelijkheden. De mevrouw die daar werkt heeft ons alles uitgelegd en op het juiste spoor gebracht. En we kregen ook nog een inductiekookplaat mee naar huis om uit te proberen. We zijn heel goed geholpen bij de Duurzaamheidswinkel.”

Meterkast

Het echtpaar heeft de inductiekookplaat zelf gefinancierd, maar voor de benodigde nieuwe meterkast zijn ze wel geholpen door de woningcorporatie. “Door een goed gesprek met de verhuurder hebben zij op ons verzoek dat ding vervangen. Dat scheelt ons 5 à 600 euro.” Ria vult aan: “Wij hebben er nogal op gestaan, omdat de meterkast heel oud was. En dat terwijl we hier al zo lang wonen (sinds 1975, red.). Al die jaren hebben we met een ouderwetse meterkast met stoppen gewerkt. Gelukkig zijn ze overstag gegaan.”

 
Buren

De buren zetten vraagtekens bij de overstap, zo legt André uit. “Iedereen zei: ‘je pannen, je pannen’. Als de pannen een magneet aantrekken, dan kun je ze gewoon gebruiken. De meeste pannen hebben we gewoon kunnen houden. Daarnaast waren de oude pannen die we op het gas hadden eigenlijk aan vervanging toe, dus dat was niet erg. En het is nu veel schoner: na het koken doe je er een doek over en een droge doek en het hele spul is netjes. Je hebt geen vieze pannen.” Ria: “Na het koken dacht ik altijd ‘gatverdarrie, weer die pitten. Dat kan morgen wel’. Vervolgens deed ik de deksel erop zodat het weg was. Maar nu is het altijd schoon.”

 
Kinderen

“Onze kinderen waren er helemaal voor dat wij elektrisch gingen koken”, vertelt Ria. Mijn dochter kookt al elektrisch, maar die heeft keramische kookplaten. Dat was ik wel een beetje gewend, maar ik vind inductie fijner, omdat het meteen afkoelt. We zijn nog niet gek, maar op oudere leeftijd is het gas niet prettig. Nu is al het gas eruit en hebben we de meterkast ook weggehaald.”

Naast de veiligheid dacht het echtpaar ook aan het milieu. “We zijn ook naar een ochtend in de Duurzaamheidswinkel geweest over lampen in je huis. Ik wilde de lampen niet allemaal meteen vervangen, maar op een gegeven moment gaan we ledverlichting nemen. Als er eentje kapotgaat, ga ik erover nadenken wat het goedkoopste is. Ik vind het zinloos als ik een lamp zie branden in een kamer die niet wordt gebruikt. Maar aangezien we met z’n tweeën zijn, gebeurt dat niet vaak meer.”

Wijk IJsselmonde
Soort woning Flatwoning
Bouwjaar 1970
Oppervlakte 100 m2
Inhoud 378 m3
Aantal gezinsleden Ouder echtpaar
Genomen maatregelen Elektrisch koken op inductie

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud