Translate
HomeVerhalenIn 2022 verplicht: rookmelders in alle huurwoningen

In 2022 verplicht: rookmelders in alle huurwoningen

Rotterdam
Wat wij doen
In 2022 verplicht rookmelders in alle huurwoningen_header
25 maart 2020
| laatste update: 21 september 2020

Vanaf 1 juli 2022 zijn verhuurders verplicht om in ieder huurhuis een rookmelder op te hangen. Daartoe heeft minister Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) besloten.

Het streven is om met deze nieuwe verplichting de jaarlijks dertien dodelijke slachtoffers door woningbrand te voorkomen. Verhuurders worden voortaan verantwoordelijk voor het plaatsen van de rookmelder. Het advies is om dit op tijd te doen, bijvoorbeeld in combinatie met regulier onderhoud (zoals de tweejaarlijkse check van de cv-ketel).

Voor nieuwe en gerenoveerde woningen is het plaatsen van een rookmelder al verplicht. De nieuwe wet geldt ook voor bestaande woningen. De aanwezigheid van rookmelders valt volgens de nieuwe wet onder de zorgplicht. De Tweede Kamer behandelt deze wet, een aanpassing van het Besluit Bouwwerken Leefomgeving, in april.

 

Per bouwlaag een rookmelder

Per bouwlaag met een verblijfsruimte of vluchtroute moet een rookmelder aanwezig zijn. De kosten schat de minister op ongeveer 47 euro per stuk. Verhuurders zijn in principe ook verantwoordelijk voor het vervangen van de batterijen, maar huurders kunnen hierover met hun verhuurder andere afspraken maken (bijvoorbeeld in het huurcontract). Het toezicht op de naleving van de verplichting ligt bij gemeenten.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud