Translate
HomeVerhalenJaren ’30-woning – IJsselmonde

Jaren ’30-woning – IJsselmonde

IJsselmonde
Jaren '30-woning - IJsselmonde_header
21 augustus 2020
| laatste update: 10 juni 2021

Tijs woont met zijn vrouw en vier kinderen in een jaren ’30 woning aan de Koninginneweg, een mooie boomrijke straat in IJsselmonde. Als ondernemer met een eigen klusbedrijf houdt hij van experimenteren. Daarbij focust hij zich vooral op het zo efficiënt mogelijk omgaan met de spullen die we hebben. In zijn woning kom je dat overal tegen. Van een hergebruikte eikenhouten vloer tot de composthoop achter in de tuin. 

Zijn woning ziet Tijs als testlab. De oplossingen die thuis slagen, voert hij ook uit bij zijn klanten. Daarbij is zijn uitgangspunt dat het allemaal niet te ingewikkeld moet zijn.  Als iets eenvoudig technisch uitvoerbaar is, blijft het namelijk ook betaalbaar voor de klant.

 
Genomen maatregelen

Tijs en zijn familie kochten hun woning nu ruim een jaar geleden, na eerst altijd in een appartement te hebben gewoond. Voor ze in hun nieuwe huis trokken, hebben ze deze maximaal haalbaar verbouwd. Ze letten daarbij vooral op energieverbruik en het hergebruik van materialen. Voor de verbouwing werkten ze vooral ecologische materialen zoals leemstuc, lijnolie en (hergebruikt) eikenhout. Met dit soort materialen zijn warmte en vocht beter in balans.

Verder heeft Tijs op alle mogelijke plekken isolatie aangebracht, behalve op de begane grond. Omdat er geen kruipruimte is, zag hij daar niet direct een oplossing voor. En het moet natuurlijk wel haalbaar zijn. De andere isolatiemaatregelen maken het huis comfortabel warm, en de energierekening is lager. Door veel zelf te doen, heeft Tijs de verbouwing betaalbaar kunnen houden. Tijs: “In totaal was ik ongeveer 20.000 euro kwijt aan het nemen van duurzame maatregelen en het verder opknappen van mijn huis. Daarbij zitten dan niet de vierhonderd eigen uren die ik zelf heb besteed aan de verbouwing. Soms als mijn ambities te hoog zijn hakt mijn vrouw de knoop door. Zodat er ook iets af komt en we door kunnen naar een volgende stap kunnen. Er is een grens in wat haalbaar en betaalbaar is.”

Tijs is ook heel blij dat dit gelukt is om met (regen)water aan de slag te gaan. Tijs had de ambitie om met zijn woning zoveel mogelijk regenwater op te vangen voor eigen gebruik in het huishouden en voor het sproeien van de tuin. Dat is gelukt, op het platte dak van de achteruitbouw slaat Tijs nu 2000 liter regenwater op. Ook heeft hij op het dak van de schuur een 310wp zonnepaneel gelegd. Voor het project kreeg Tijs steun van Water Sensitive Rotterdam. Tijs: “Voor de regenopvang hebben we een flinke investering moeten doen. Het is onhaalbaar om dat financieel terug te verdienen, maar de winst zit wat mij betreft op ecologisch niveau. Met het groene dak is de biodiversiteit toegenomen.”

 
Toekomstplannen

Op 17 mei is het groene dak met wateropvang officieel in gebruik genomen door wethouder Arno Bonte. Daarnaast had Tijs verschillende belangstellenden uit de buurt uitgenodigd. In de toekomst wil Tijs graag nog meer zonnepanelen op zijn dak leggen, en ook nog een zonneboiler installeren.

Lees ook het artikel over Tijs in het AD.

WijkIJsselmonde
Soort woning

Tussenwoning gezinswoning

Bouwjaar1927
Oppervlakte85 m2
Inhoud195 m3
Aantal gezinsleden2 volwassenen, 4 kinderen (5-14 jaar)
Genomen maatregelen

Opvangen regenwater, groen dak + naisoleren, 

zonnedak op accu, ledlampen, inzetten van gebruikte (bouw)materialen,,

bewust en zuinig gebruik van energie en materialen.

Energielabel vóór maatregelenG
Energiekosten vóór maatregelen€ 130,- p/m
Energielabel na maatregelen

C

Energiekosten na maatregelenOngeveer € 100,- p/m

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud