Translate
HomeVerhalenKilometers duurzame rioleerbuizen

Kilometers duurzame rioleerbuizen

Rotterdam
Circulair
2 oktober 2020
| laatste update: 28 oktober 2020

Van straatklinkers tot koffie. Rotterdam doet er alles aan om maatschappelijk verantwoord in te kopen. In een reeks van artikelen lichten we iedere keer een bijzonder verhaal uit. Dit keer: kilometers duurzame rioleerbuizen.

Je zou het niet meteen denken als je over de Coolsingel, de Blaak of een andere grote straat in Rotterdam loopt, maar er ligt zo’n 2.500 kilometer aan rioolbuizen onder de straten. Daarvan vervangt de gemeente jaarlijks ongeveer 40 kilometer.

Alle processen in kaart

Wanneer de gemeente een leverancier voor een product zoekt, nemen ze eerst het hele productieproces van de producent onder de loep. De gemeente wil dat alle schakels uit de keten zo duurzaam mogelijk zijn. Drie jaar geleden schreef Rotterdam een nieuwe aanbesteding uit, met als doel zijn rioolbuizen zo duurzaam mogelijk te laten maken.

Dyka won volgens inkoopexpert Henri de Ruiter van gemeente Rotterdam de aanbesteding niet alleen omdat de eis van 25 procent hergebruik makkelijk wordt gehaald, maar ook omdat het bedrijf veel aan social return doet. Circa de helft van de 40 kilometer rioolbuizen die jaarlijks worden vervangen, bestaat uit duurzame PVC-buizen geproduceerd door Dyka. En er werken zo’n veertig tot vijftig mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Duurzame grondstoffen

“Dyka werkt altijd aan duurzaamheid en innovatie”, volgens André Fokt. Hij is bij Dyka verantwoordelijk voor kwaliteit, milieu, veiligheid en gezondheid. Hij is altijd bezig met de vraag: hoe kunnen we onze producten en ook de productieketen zo duurzaam mogelijk maken?

Daarom kijkt kritisch naar de grondstoffen die ze gebruiken voor hun producten. Fokt: “We gebruiken geen gevaarlijke grondstoffen. Soms is het even zoeken naar een goed alternatief voor bijvoorbeeld een bepaalde lijm, maar uiteindelijk lukt het ons altijd om iets te vinden dat werkt.”

 
Makkelijk recyclebaar

Als een rioolbuis van Dyka aan het einde van zijn levensduur is, kan deze makkelijk worden gerecycled dankzij de grondstoffen. Fokt: “Oude kunststof rioolbuizen die aannemers in Rotterdam uit de grond halen gaan in retour- containers die we op veel plekken hebben staan. Als die vol zijn halen we het materiaal kosteloos op, vermalen het en gebruiken het weer in nieuwe buizen.”

Een voorbeeld hiervan is de Dyka drielaags rioolbuis. “Deze buis is sterker èn lichter dan vergelijkbare gewone PVC-buizen”, zegt Fokt. Het ‘geheim’ is een schuimlaag van hergebruikt PVC, die tussen een PVC-binnen- en buitenlaag is aangebracht. “Daarmee bestaat de buis voor tenminste 40 procent uit hergebruikt materiaal. En vaak is het zelfs 50 tot 60 procent!”


Gezondheidsadviezen voor de medewerkers

Dyka zorgt niet alleen goed voor het milieu, maar ook goed voor zijn mensen. “In onze fabriek in Steenwijk werken 550 mensen, onder wie zo’n veertig tot vijftig mensen met een vast sociaal werkcontract. Deze groep mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt doen uiteenlopende eenvoudige werkzaamheden zoals assembleren en verpakken. Voor alle medewerkers is er een vitaliteitsprogramma, waar men – op basis van medische keuringen – adviezen kan krijgen over gezond leven en werken, en ook het menu in de kantine is daarop aangepast.”


Samen het verschil maken

Rotterdam is één van de eerste ondertekenaars van het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) van de Rijksoverheid. De gemeente geeft jaarlijks ongeveer één miljard euro uit aan de inkoop van producten en diensten. De gemeente vindt het belangrijk dat hierbij duurzaamheid, maatschappij en circulariteit met elkaar is verbonden.

Dit verhaal van Dyka is een voorbeeld hoe ondernemers en de gemeente werken aan maatschappelijk verantwoord inkopen en samen het verschil maken. Zo dragen zij bij aan een gezonde en duurzame economie.

 

Headerfoto: Hans Veldkamp

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud