Translate
HomeVerhalenHoudt uw woning koel en bespaar energie

Houdt uw woning koel en bespaar energie

Rotterdam
Energiebesparing
Eigen Huis Coach Jerry Wesemann
13 juli 2022
| laatste update: 14 juli 2022

De komende tijd stijgen de temperaturen in ons land. Het is dan goed om uw woning koel te houden en zo energie te besparen. Maar hoe kunt u dat het beste doen? Eigen Huis Coach Jerry Wesemann, vertelt in de vorm van een column welke tips helpen om de warmte buiten te houden.

“Beste lezer, ik ben Jerry Wesemann, Eigen Huis Coach op het gebied van energiebesparing en duurzaamheid bij de gemeente Rotterdam. Ik woon in IJsselmonde en dat is ook mijn werkgebied. Ik ga daar op aanvraag langs bij mensen die een eigen huis hebben en hun energieverbruik willen verminderen. Door de hoge gasprijs is dat natuurlijk nog actueler geworden. Aan de hand van de praktijk vertel ik graag over verschillende manieren waarop u energie en dus geld kunt besparen.”


Een airco zonder zonwering is als stoken met de ramen open

“Een aantal weken geleden was het een paar dagen heel warm weer. Ik was toen net op bezoek bij een gezin dat energie wilde gaan besparen. Ze wilden misschien ook meteen een airco aanschaffen. En laat dat nou juist een enorme energieslurper zijn… Ik heb hun huis goed bekeken, ze hadden best veel glas, en nergens zonwering. Hun tiener had een kamer op zolder, daar was het bloedheet.

Wist u dat door glas, en dan vooral bij de schuine dakramen, enorm veel warmte het huis binnenkomt? Met alleen een gordijntje redt u het niet om te zon tegen te houden. Ik heb het bij mijn eigen zolderraam eens gemeten met een infraroodcamera, de binnentemperatuur van het glas werd ongeveer 50 graden Celsius! Een airconditioner zou knetterhard moeten draaien om het koel te houden.

Ik vertelde ze wat ik tegen veel mensen zeg; een airco zonder zonwering is als stoken met de ramen open. Het is slimmer om te zorgen dat er minder warmte binnenkomt, voordat u de airco aan het werk zet. Hoe meer glas uw huis heeft, hoe meer voordeel u zult hebben van zonwering. Er zijn allerlei soorten; screens, rolluiken, en verschillende types markiezen. Rolluiken zijn het meest efficiënt, maar dan is uw kamer wel meteen helemaal donker. Ook moet u rekening houden met Welstandsregels, en of uw gevel geschikt is. Laat u dus eerst goed informeren.”


Apparaten geven ook veel warmte af

“Wees ook bewust dat veel apparaten in huis veel warmte afgeven, zelfs als ze op stand-by staan. Ook een plat zwart dak zorgt voor meer warmte in huis. U kunt het bijvoorbeeld vergroenen met sedum. Of wit laten coaten door een professional. Een simpele ventilator houdt u trouwens koel achter uw computer of voor de tv. Bedenk daarnaast dat het geen zin heeft om te ventileren wanneer het buiten warmer is dan binnen. Dat kunt u beter zo vroeg mogelijk ’s ochtends doen, of in de avond als de zon onder is. Ook als u al een airco hebt is dat handig.”

“Veel mensen gaan pas nadenken over zonwering als het al warm is, installateurs kunnen de vraag in de zomer nauwelijks aan. Het gezin is zich na mijn bezoek gaan oriënteren op zonwering, de beslissing over een airco hebben ze uitgesteld.”

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud