Translate
HomeVerhalenKoen en Hugo maken leer van rot fruit

Koen en Hugo maken leer van rot fruit

Kralingen Crooswijk
Circulair
DUURZAAM_FRUITLEATHER
4 september 2020
23 september 2020

Toen Koen en Hugo ontdekten dat wereldwijd 45 procent van het fruit wordt weggegooid, besloten ze er iets waardevols van te maken. “Van rotte mango’s maken wij prachtig leer. Schoenen, stoelen, autobekleding, alles kan je ermee maken.”

Ruim drie ton afval verdwijnt er na een gemiddelde marktdag op de Binnenrotte in de afvalcontainer en een groot deel daarvan is fruit. Zonde, vonden Hugo en Koen, afgestudeerd ruimtelijk ontwerpers van de Willem de Kooning Academie. Ze verzamelden kilo’s afgedankt fruit en namen het mee naar hun domein in BlueCity, waar meerdere bedrijven werken aan een toekomst zonder afval. Van het soms al rottende en stinkende fruit maken ze nu prachtig leer met hun bedrijf Fruitleather Rotterdam.

“Ons uiteindelijke doel is om een stad te creëren die geen afval meer heeft. Dat doe je door bewustwording te creëren van wat we allemaal weggooien”

Dus malen ze nu afgeschreven fruit tot pulp, smeren het uit als een stucwerk en ontwikkelen zo een materiaal dat steeds meer dezelfde eigenschappen krijgt als dierlijk leer. “Maar dan wel gemaakt van afval en zonder dat er dieren voor hoeven sterven”, zegt Koen. “Goed voor iedereen dus. We willen er uiteindelijk de leerindustrie mee overnemen. Schoenen, stoelen, autobekleding, alles kun je ermee maken.”

Zes kilo mango’s is er nodig voor een vierkante meter leer. Fruit dat Hugo en Koen inmiddels uit de Rotterdamse haven halen. Een tekort hebben ze nog lang niet. “45 Procent van al het fruit wordt wereldwijd weggegooid. Dan kan je er toch beter iets moois van maken? Door het probleem van de voedselindustrie te gebruiken, proberen we de leerindustrie radicaal te veranderen.”

 
Rotterdam circulair

In Rotterdam willen we dat afval op den duur niet meer bestaat. Hoe zorgen we er samen voor dat we zó met onze producten en grondstoffen omgaan dat we voor zo min mogelijk afval en schadelijke uitstoot zorgen? Op www.rotterdamcirculair.nl kunnen bewoners, ondernemers en andere organisaties allerlei informatie vinden over de circulaire economie in de stad. Laat je inspireren door alle initiatieven die al plaatsvinden in Rotterdam! Zelf een circulair initiatief opzetten? We helpen je graag op weg!

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar:
Skip to content