Translate
HomeVerhalenKoffiedik: van afval naar grondstof

Koffiedik: van afval naar grondstof

Rotterdam
Circulair
Koffiedik van afval naar grondstof_header
3 maart 2020
| laatste update: 21 september 2020

Koffiedrab van 75 Rotterdamse gemeentelocaties verdwijnt voortaan niet meer in de afvalbak. In totaal 81.000 kilo afval krijgt vanaf nu een nieuwe bestemming, onder meer als grondstof voor de kweek van oesterzwammen.

In mei 2019 begonnen drie grote vestigingen van de gemeente Rotterdam hun koffiedik al te recyclen. Dat gebeurt in samenwerking met Rotterzwam, de kwekerij waar verse oesterzwammen worden geproduceerd en verkocht aan restaurants en supermarkten in de regio. Vanaf deze maand doen alle 75 locaties mee. Hun jaarlijkse opbrengst van 81.000 kilo prut is niet alleen goed voor de kweek van oesterzwammen, maar ook voor onderzoek naar koffiedik als bodemverbeteraar in de landbouw en als grondstof voor onder andere zeep, bier en biogas. Dat het koffiedik niet langer als restafval verbrand wordt, bespaart bovendien ongeveer 27.000 kilo CO2. Dat staat gelijk aan het planten van maar liefst 1344 bomen.

 

Afval als grondstof

De inzameling van koffiedik bij de 75 gemeentelocaties was voor wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) deze week reden om zo’n kweekzuil voor oesterzwammen feestelijk te onthullen. “We laten zien dat het mogelijk is om de duizenden kilo’s koffiedrab die we als gemeente produceren niet meer te verbranden, maar volledig opnieuw als grondstof in te zetten. Daarmee besparen we niet alleen heel veel afval, maar ook tonnen CO2.”

 
Een circulaire stad

In Rotterdam willen we in 2030 nog maar half zoveel natuurlijke grondstoffen gebruiken als nu. Daarom verlengen we de levensduur van producten en maken we van afval nieuwe producten waar dat kan. Uiteindelijk willen we in 2050 een samenleving zonder afval. De gemeente geeft zelf graag het goede voorbeeld.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud