Translate
HomeVerhalenLaat u uw huis duurzaam verbouwen? Lees eerst deze tips!

Laat u uw huis duurzaam verbouwen? Lees eerst deze tips!

Rotterdam
Energiebesparing
builder worker works with facade joint of building with plaster and spatula
25 augustus 2020
23 september 2020
Tip 1: Kies niet te snel

Het duurzaam verbouwen van uw huis is een hele verantwoordelijkheid. Het is dan ook belangrijk om een goede aannemer te kiezen en daar grondig onderzoek naar te doen. Vraag altijd minimaal drie offertes aan.  Beoordeel deze niet alleen op prijs, maar ook op het duidelijk omschrijven van de werkzaamheden en de te gebruiken materialen. Wat een aannemer precies doet, waar u op moet letten en waar u een goede aannemer kunt vinden, kunt u ook lezen op de website van de Consumentenbond.

 

Tip 2: Leg afspraken vast in een contract

Maakt u mondelinge afspraken met een aannemer? Schrijf die dan altijd even op (inclusief de datum) om eventuele latere misverstanden te voorkomen. Als u een aannemer inhuurt die aangesloten is bij Bouwgarant, dan kunt u gebruik maken van een kant-en-klaar contract, waarin het bijvoorbeeld ook mogelijk is om een extra verzekering te nemen op bijvoorbeeld faillissement van de aannemer.

Kiest u voor een aannemer zonder keurmerk, dan kunt u ook een eigen contract opmaken. In zo’n contract staan minimaal deze onderwerpen:

  • Omschrijving werkzaamheden en materialen
  • Prijs
  • Betalingstermijnen, betaal naar verhouding van de vordering van het werk
  • Startdatum
  • Uitvoeringsduur of opleveringsdatum
  • Garanties
  • Zo nodig ontbindende voorwaarden, bijvoorbeeld voor niet verkrijgen van een onherroepelijke omgevingsvergunning voor bouwen en/of een financieringsvoorbehoud

Stel dit op samen met uw aannemer, en zorg dat u beiden een getekend exemplaar in uw bezit heeft. Vereniging Eigen Huis heeft ook een standaard kluscontract dat u kunt gebruiken. Dit is te downloaden op hun website.

 

Tip 3: Klachten? Meld ze!

Bent u niet helemaal tevreden over de klus of verbouwing? Meld dit dan altijd eerst bij de aannemer zelf. U kunt er daarbij voor kiezen om 5 tot 10% van de verbouwingskosten in te houden, zodat de aannemer zijn best doet om uw klacht alsnog snel op te lossen. Het is overigens ook handig om dit van tevoren alvast in het kluscontract op te nemen. Als u er na drie maanden samen nog niet uit bent, kunt u de Geschillencommissie Verbouwingen en Nieuwbouw inschakelen. De aannemer moet hier dan wel bij aangesloten zijn.

Meer weten over (duurzaam) verbouwen, contracten en geschillen? Kijk dan op de website van Vereniging Eigen Huis

Interreg logo

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Naar de inhoud springen