Translate
HomeVerhalenLeerwerkakkoord Energietransitie gebouwde omgeving

Leerwerkakkoord Energietransitie gebouwde omgeving

Rotterdam
Wat wij doen
foto-vrouw-bij-zonnepanelen2
4 september 2020
| laatste update: 23 september 2020

Het leerwerkakkoord Energietransitie gebouwde omgeving moet helpen om woningen en bedrijven te verduurzamen en zo het Klimaatakkoord te realiseren.

Werkzoekenden enthousiast maken voor een baan in de energiesector, het ontwikkelen van een mbo-traineeship en het aanbieden van omscholing tot installateur. Het zijn een paar van de afspraken uit het Leerwerkakkoord ‘Energietransitie gebouwde omgeving’. Samen met dertien partners uit het bedrijfsleven en onderwijs zetten wethouders Richard Moti (o.a. Werk en inkomen) en Arno Bonte (Energietransitie, Duurzaamheid en Luchtkwaliteit) begin juli hun handtekening onder het actieplan.

 
Vraag en aanbod op elkaar aansluiten

Het Leerwerkakkoord moet helpen om woningen en bedrijven te verduurzamen, en zo het Rotterdamse Klimaatakkoord te realiseren. Ook heeft het akkoord als doel om vraag en aanbod op de arbeidsmarkt beter op elkaar te laten aansluiten. Er komt bijvoorbeeld een nieuw opleidingsbedrijf in Rotterdam-Zuid om meer jongeren op (v)mbo-niveau op te leiden voor de bouw-, infra-, en energiesector.

 

 
Hybride banen

Verder starten er trajecten voor werkzoekenden waarin zij veelgevraagde werkzaamheden leren uit te voeren, zoals het monteren van warmtepompen en zonnepanelen en het isoleren van woningen. Bedrijven en onderwijsinstellingen pakken het lerarentekort aan door zogeheten ‘hybride’ instructeurs en docenten in te zetten. Dit zijn medewerkers uit de techniek die naast hun baan les gaan geven op een school en zo hun ervaring overdragen op de volgende generatie technici.

 

Energietransitie biedt kansen voor werkgelegenheid

Wethouder Richard Moti: “De energietransitie biedt enorme kansen voor de werkgelegenheid. Dat geldt voor Rotterdammers die langs de kant staan, die op dit moment een beroep hebben dat in de toekomst gaat verdwijnen en voor onze jonge Rotterdammers die nu nog in de schoolbanken zitten. Met de juiste opleidingen en (om)scholing kunnen zoveel mogelijk mensen een goede plek op de arbeidsmarkt vinden én kunnen we de CO2-uitstoot verminderen.”

Wethouder Arno Bonte: “De energietransitie gaat veel werk opleveren. Dit betekent dat mensen nieuwe vaardigheden moeten ontwikkelen of zich kunnen omscholen. We hebben mensen nodig die nieuwe verwarmingstechnieken kunnen toepassen, leidingen kunnen aanleggen en duurzaam kunnen renoveren. Met het Leerwerkakkoord gaan we met onderwijsinstellingen en bedrijven zorgen dat Rotterdammers straks de juiste vaardigheden hebben om de banen van de toekomst te kunnen vervullen.”

 
Partners

De dertien partners die het Leerwerkakkoord Energietransitie gebouwde omgeving hebben getekend zijn: Bouwend Nederland (namens de bouwsector), OTIB (namens de installatiebranche), WENB (namens de werkgevers in de energiesector), InstallatieWerk Zuid-Holland, BOB-KOB, EIT Climate-KIC, Stedin, Engie Services West, Vattenfall, Woonstad Rotterdam, Techniek College Rotterdam, Hogeschool Rotterdam en de gemeente Rotterdam.

 
Ook meedoen?

Bedrijven in installatie, isolatie en bouw die zich bezighouden met de energietransitie of personeel willen doorscholen, kunnen zich aansluiten bij het Leerwerkakkoord Energietransitie gebouwde omgeving. Dit geldt ook voor vakmensen die als docent hun kennis willen overdragen aan studenten. Voor meer informatie kunnen zij terecht op www.leerwerkakkoord.nl

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud