Translate
HomeVerhalenMark en Elvire gaan van gas af

Mark en Elvire gaan van gas af

Aardgasvrije wijken
Aardgasvrij
Mark-en-Elvire-aardgasvrij-2
3 september 2020
| laatste update: 7 februari 2021

Als we dan voor duurzaam wonen gaan, dan ook meteen maar all the way, besloten Mark Overklift en Elvire Bijsterbosch. Stap voor stap transformeren ze hun Kralingse kluswoning tot een ‘minder-dan-nul-op-de-meterwoning’.

Toen Mark ons begin augustus voor het eerst uitnodigde een kijkje te komen nemen, was het wel even schrikken. Een echt huis kon je hun optrekje nog niet noemen. Eerder een volkomen uit de klauwen gelopen aflevering van ‘Help, mijn man is klusser!’. 

 
Vier muren en een gapend gat

We noemen een vloer die plaats heeft gemaakt voor een gapend gat naar een kruipruimte vol puin. Dat komt omdat het stel een paar maanden daarvoor had besloten de overwaarde van hun huis in Rotterdam- West te investeren in een kluswoning die ze volledig stripten. Het enige wat bleef, waren de vier muren die de tussenwoning overeind houden. Al het andere werd eruit gesloopt om plaats te maken voor duurzame, aardgasvrije alternatieven.
 

Energiebesparende maatregelen combineren

Voor iemand met twee linkerhanden ziet het eruit als een absolute nachtmerrie. Een project zo groot en omvangrijk dat je geen idee meer hebt waar te beginnen. Maar voor Mark is dat anders. Hij weet precies wat hij allemaal wil aanpakken. Én hij weet van elke maatregel hoeveel energie hij daarmee bespaart. “Die percentages variëren namelijk nogal”, zegt hij. “Zeker wanneer je, zoals wij, meerdere energiebesparende maatregelen combineert. Zijn je vloer, wanden en plafond al supergoed geïsoleerd, dan kun je je afvragen welk extra nut het plaatsen van een hoogrendementsketel nog heeft. Met zonnepanelen en warmteboilers hetzelfde verhaal. Het vergt heel wat rekenwerk om uit te zoeken wat daarvan de exacte netto energiebesparing is wanneer je je huis óók uitrust met – ik zeg maar wat – mechanische ventilatie met warmteterugwinning.”

Mark: “Voor een particulier zijn die ‘kosten-batenanalyses’ niet altijd even gemakkelijk inzichtelijk te krijgen. Er zijn zoveel opties en aanbieders dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Zelf ben ik bewust diep in de materie gedoken, onder andere door het bezoeken van allerlei bouw- en energiebeurzen. Dit omdat Elvire en ik er heilig van overtuigd zijn dat de wereld naar z’n grootje gaat als we niets veranderen aan onze huidige energieconsumptie.” 

 
Een goede zaak

Het stel is dan ook groot voorstander van de overheidsplannen om Nederland van het aardgas te halen. “Fossiele brandstoffen raken op en zijn veel vervuilender dan duurzame stroom van wind, water en zon. Dat onder andere de gemeente Rotterdam burgers bewust probeert te maken van alternatieve energiebronnen vinden wij een goede zaak.”

Probleem is alleen wel dat het diezelfde burger volgens hen niet altijd even gemakkelijk wordt gemaakt wanneer zij daadwerkelijk aardgasvrij willen gaan wonen. “Toen wij netbeheerder Stedin belden met de vraag of zij ons huis van het gas konden afsluiten, werd dit vertaald als in dat alleen de gasmeters verwijderd moesten worden. Dat is inmiddels gebeurd, maar om ook de meterslange leidingen weg te laten halen, zouden we diep in de buidel moeten tasten. Kosten: zo’n duizend euro.” 

 
Nog geen antwoord

Een vreemde gang van zaken, aldus Mark en Elvire. Ze investeren immers al flink in aardgasvrije alternatieven. Hierop kregen zij de ingeving eens met de gemeente te bellen. “Na alle campagnes zijn wij toch zeker niet de eersten die op het idee komen om een verbouwing te doen en over te gaan op gasvrije woningen? Maar na wat rondbellen en mailen blijkt ook bij ambtenaren nog wat onduidelijkheid te bestaan over bijvoorbeeld de afsluittarieven die Stedin hanteert. Tot een klip en klaar antwoord is het in ieder geval nog niet gekomen.”

 
Voorbeeldgezin

Jammer, vindt Mark die zich in de nabije toekomst graag als vraagbaak profileert voor andere Rotterdammers die eveneens voorgoed de gaskraan willen dichtdraaien. Desnoods ook door als ‘voorbeeldgezin’ – in december krijgen Elvire en hij hun eerste kleintje – te fungeren in toekomstige gemeentecampagnes.

Desondanks wacht hij zelf dus ook al enige tijd op antwoorden én de nodige bouwvergunningen, waaronder die voor aanpassingen aan zijn dak. “Ook in de afhandeling van dergelijke aanvragen valt nog best wat te winnen. Na alle campagnes om mensen te laten overgaan op gasvrije woningen hoop ik dat het bewoners snel gemakkelijker wordt gemaakt om die overstap ook daadwerkelijk te maken.”

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud