Translate
HomeVerhalenMeer energie uit wind, Rotterdam gaat ervoor

Meer energie uit wind, Rotterdam gaat ervoor

Rotterdam
3231
4 september 2020
| laatste update: 24 maart 2021

Wanneer we in 2050 de aardgaskraan volledig dicht kunnen draaien, dan is windenergie een prima alternatief. Duurzaam, schoon en het levert ook nog eens een enorme lading aan energie op.

Eén enkele windturbine produceert evenveel stroom als 25.000 á 40.000 zonnepanelen, aldus Michel Simons, Programmamanager Windenergie bij de gemeente Rotterdam. Dat de gemeente Rotterdam flink investeert in windenergie is, vindt hij dan ook niet zo gek. “Momenteel wekken Rotterdamse windmolens evenveel energie op als het jaarlijkse verbruik van 100.000 huishoudens. Een mooi begin, maar het uiteindelijke doel is om het aantal windmolens binnen de stad en haven dusdanig te laten groeien, zodat in 2025 ruim 260.000 huishoudens op windenergie kunnen worden aangesloten.”

 
150 MegaWatt

“Rotterdam heeft net als de andere gemeenten in de voormalige stadsregio Rotterdam een gezamenlijke opgave op het vlak van windenergie”, vervolgt hij. “Die uitdaging luidt om per 1 januari 2021 tenminste 150 MegaWatt (MW) extra aan opgesteld windvermogen gerealiseerd te hebben in de regio. Concreet betekent dit dat er ongeveer 45 windmolens bij moeten op 16 locaties die pas eind vorig jaar definitief zijn vastgelegd door de Provinciale Staten.”

Een ambitieus streven, geeft hij toe. Want anders dan zonnepanelen zijn windmolens over het algemeen een stuk minder populair bij bewoners. “Vrijwel niemand kijkt uit naar de komst van zo’n joekel van een winturbine in zijn achtertuin. Regelmatig tekenen omwonenden dan ook protest aan uit angst voor slagschaduw of geluidsoverlast. Niet voor niets duurt een windenergieproject in Nederland gemiddeld zeven jaar vanaf het moment dat de locatie bekend is.”

 
Participatieaanpak

Dat komt volgens Simons vooral, omdat vroeger amper werd geluisterd naar bewoners. “Er werden plannen gesmeed voor een windmolenpark en omwonenden werden soms letterlijk pas ingelicht wanneer de werklui al klaar stonden. Tegenwoordig pakt de gemeente het echter anders aan.” Simons: “Voor álle Rotterdamse projecten geldt inmiddels dat we deze in samenspraak met grondeigenaar en omwonenden tot stand laten komen. Dit doen ze op basis van de participatieaanpak die in de Leidraad Windenergie 2016-2020 is opgenomen. Simpel gezegd houdt dit in dat bewoners die mogelijk last gaan ervaren van een geplande windmolen een op maat gemaakte profijtregeling krijgen aangeboden, zodat lusten en lasten eerlijker worden verdeeld.”

 
Omwonenden profiteren mee

“Dit gebeurt intussen op allerlei manieren, zoals obligaties voor omwonenden, zodat zij zelf meeprofiteren van een lagere energierekening. Of door investeringen door een gebiedsfonds in de directe omgeving. Bijvoorbeeld door 100.000 euro per te plaatsen windmolen vrij te maken voor een nieuw trapveldje voor de jeugd of collectieve zonnepanelen op het dak van de lokale sportkantine. Ook kan eventueel een windcoöperatie ontstaan als hier draagvlak voor is”, aldus de Programmamanager Windenergie.

Op dit moment bouwt Eneco een windpark tussen Maassluis en Hoek van Holland van tenminste zes windmolens. Dit park zal in 2019 in exploitatie worden genomen. Daarnaast zijn vier nieuwe Rotterdamse projecten in voorbereiding: op de Landtong in Rozenburg, op locatie Verlengde Nieuwe Waterweg nabij Hoek van Holland, op bedrijventerrein Charloissepoort en op locatie Beneluxplein nabij Hoogvliet.

 
Nog zeven windmolens erbij

In totaal moeten er nog zeven windmolens extra komen in Rotterdam voor 2021. Maar Simons heeft goede hoop dat deze, mede dankzij de nieuwe aanpak, relatief snel gerealiseerd kunnen worden. Nu al merkt hij dat onder bewoners meer draagvlak ontstaat voor windenergie, zolang zij maar gehoord worden, van meet af aan worden meegenomen in de planvorming daaromtrent en er zelf ook (financieel) iets beter van worden.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud