Translate
HomeVerhalenMeer schone windenergie in Rotterdam

Meer schone windenergie in Rotterdam

Hoek van Holland
Meer schone windenergie in Rotterdam_header
20 mei 2020
| laatste update: 21 september 2020

Rotterdam heeft er de laatste twee jaar 21 nieuwe windmolens bijgekregen. Dankzij deze nieuwe windmolens worden maar liefst 129.000 Rotterdamse huishoudens voorzien van schone energie.

De nieuwe molens staan in het windpark Nieuwe Waterweg en in het nieuwe windpark op de Slufterdam. De Haliade-X (268 meter hoog) op de Maasvlakte is de grootste windmolen ter wereld. Met de Haliade-X en de andere twintig windmolens is het Rotterdams vermogen aan windenergie met 37 procent gestegen.

 

Stijgende lijn

“We willen de komende vijf jaar ruimte maken voor minimaal 28 nieuwe windmolens”, zegt wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid). “Deze kunnen we plaatsen in het havengebied en langs snelwegen. In 2025 hebben we dan voldoende schone windenergie voor 230.000 Rotterdamse huishoudens uit. Rotterdam lobbyt daarnaast actief bij het Rijk voor het bouwen van grote windparken op zee. “Die zijn essentieel om onze haven en industrie te vergroenen.”

In 2018 en 2019 werden er diverse nieuwe windmolens vervangen en nieuwe in gebruik genomen. Dat gebeurde onder andere bij Windpark Nieuwe Waterweg, tussen Maassluis en Hoek van Holland. Op de Maasvlakte werd de Haliade-X, grootste windturbine ter wereld, in gebruik genomen. Op Windpark Hartelkanaal werd de grootste megabatterij voor duurzame stroom van Nederland geplaatst. 

 

Vooruitblik

Ook de komende vijf jaar worden er nieuwe windmolens gebouwd en op bestaande windparken molens vervangen door efficiëntere exemplaren. Zoals op Windpark Landtong Rozenburg, op de zeewering van de Tweede Maasvlakte, Windpark Nieuwe Waterweg, verkeersknooppunt Beneluxplein en bedrijventerrein Charloisse Poort.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud