Translate
HomeVerhalenMeten = weten = besparen

Meten = weten = besparen

Rotterdam
Energiebesparing
smart-home-3920905_1920
25 augustus 2020
| laatste update: 23 september 2020

Wanneer je inzicht hebt in je energieverbruik, is het gemakkelijker om te besparen. Dat scheelt op de rekening, en wie wil dat nou niet? Een energieverbruiksmanager helpt hierbij. Benieuwd geworden? Lees dan snel verder.

 
Wat is een energieverbruiksmanager?

Vanaf 2015 vervangen de netbeheerders in Nederland wijk voor wijk de oude meters door slimme meters. Bij veel Rotterdammers is dit inmiddels al gebeurd. De slimme meter toont, net als een ‘oude’ meter de actuele meterstanden. Het slimme van deze meter is echter dat verbruiksgegevens digitaal verzonden kunnen worden. Naar de netbeheerder – zodat je niet meer handmatig je meterstanden hoeft door te geven – én naar jezelf.  Daar heb je wel een energieverbruiksmanager voor nodig: een app of apparaatje die de data uit de slimme meter omzet in gegevens die je helpen om energie te besparen. Zo’n energieverbruiksmanager maakt bijvoorbeeld inzichtelijk wat het realtime verbruik is, wat sluipverbruikers zijn en wat het energieverbruik per apparaat is.

 
Voordelen van een energieverbruiksmanager

Een energieverbruiksmanager maakt energie besparen gemakkelijker en leuker. Gemakkelijker, omdat je meer inzicht krijgt in je verbruik. En leuker, omdat je bijvoorbeeld doelen kunt stellen. Zo kun je het effect direct zien als je de verwarming een tandje lager zet of de verlichting uitschakelt in kamers waar niemand is. Door een energieverbruiksmanager kom je ook niet meer voor verrassingen te staan wanneer je de jaarnota ontvangt. Je checkt het verbruik namelijk tussendoor en kunt dan ook het voorschotbedrag via je energieleverancier aanpassen.

 
Op een rijtje:
  • Direct en persoonlijk inzicht in je energieverbruik.
  • Meer controle over je energieverbruik.
  • Resultaten energiebesparing zijn direct inzichtelijk.
  • Geen onverwacht hoge energierekening aan het einde van het jaar.

 

Welke energieverbruiksmanager past bij jou?

Energieverbruiksmanagers zijn er in allerlei varianten. Welke het beste bij jou past, is afhankelijk van de situatie bij jou thuis. Heb je bijvoorbeeld zonnepanelen, dan heb jij een exemplaar nodig waarmee je de productie van je zonnepanelen kunt meten. Wil je het verbruik ook op je smartphone kunnen bekijken? Kies dan voor een energieverbruiksmanager met een bijbehorende app. Er zijn mogelijkheden genoeg, dus er is vast een variant die bij jouw situatie past.

Wil jij een energieverbruiksmanager voor bij jou thuis, maar weet je niet welke? Of wil je je huis nog verder verduurzamen en kun je wel wat tips gebruiken? Breng dan eens een bezoekje aan de Duurzaamheidswinkel. Hier geeft een onafhankelijke expert gratis tips op het gebied van duurzaamheid.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud