Translate
HomeVerhalen‘Oud herenhuis is prima te verduurzamen’

‘Oud herenhuis is prima te verduurzamen’

Delfshaven
Aardgasvrij
Verduurzamen-huurhuizen
3 september 2020
| laatste update: 23 september 2020

Ondernemer Peter Verhees pakt het grondig aan. Zijn laatste project: een voormalige tandartspraktijk ombouwen tot vier aardgasvrije woningen. Een project dat past bij zijn ambitie om duurzame woningen op de huurmarkt aan te bieden.

Als we hem spreken, is het via Skype. In Rotterdam is de aannemer dan net begonnen met de verbouwing van het karakteristieke pand aan de Mathenesserlaan. Maar Verhees zelf zit op dat moment in Irak, waar hij voor Shell meewerkt aan de heropbouw van de aardgasinfrastructuur in dat land. En nee, ook hem ontgaat de ironie niet dat het gesprek vervolgens juist gaat over het aardgasvrij maken van woningen.


De hoogste tijd

“Maar waarom zou het één het ander uitsluiten? Bovendien, ook Shell investeert flink in alternatieve energiebronnen. En los van mijn werkgever: ik ben ook gewoon mens. In mijn geval zelfs één die, misschien juist vanwége zijn werk, als geen ander begrijpt dat het de hoogste tijd is om onze energieconsumptie aanzienlijk te verminderen.”

Waar moeten we in 2050, met een sterk toegenomen bevolking en minder beschikbare fossiele brandstoffen, nog energie vandaan halen om iedereen tevreden te houden. Verhees vroeg het zich ook af, en wijdde er als student zelfs zijn mastervisie aan. Als vastgoedondernemer, met inmiddels meerdere panden in Rotterdam weet hij het wel.


Van label F of G naar minimaal C

“Alle energie die vervliegt vanwege slechte isolatie, moet je allereerst zo veel mogelijk terugdringen. Omdat ik een voorliefde heb voor oude, vooroorlogse panden is dat al een hele uitdaging. De meeste hebben energielabel F of G voordat ik ermee aan de slag ga; de minst energiezuinige scores die je kunt krijgen.”

Zijn persoonlijke challenge: om de panden reeds in bezit binnen twee jaar minimaal naar een label C te verbouwen. “Dubbele beglazing hadden deze al. Maar verbeteringen zitten in bijvoorbeeld isolatie, ventilatie, warmwaterinstallaties en het plaatsen van zonnepanelen.”


Een duurzaam herenhuis uit 1907

Maar voor zijn nieuwste project heeft Verhees nog grotere plannen. De voormalige tandartspraktijk moet hét voorbeeld worden van hoe je een oud herenhuis uit 1907 prima kunt verduurzamen. Daarbij is hij duidelijk niet over één nacht ijs gegaan. Maanden van voorbereiding gingen aan het project vooraf.

“De WoonWijzerWinkel, het Energieloket voor verduurzaming en energiebesparing in de regio, was daarbij een belangrijke inspiratiebron. Dat is een soort showcase van alles wat er op gebied van duurzame huisaanpassingen te krijgen is. Enorm behulpzaam.”


Een set maatregelen

Uiteindelijk koos hij voor een set aan maatregelen. De belangrijkste: vloer-, dak- en gevelisolatie, driedubbele beglazing, extra isolerende deuren, een lucht warmtepomp in combinatie met vloerverwarming en 21 zonnepanelen op het dak.

Verhees, die de woningen gemeubileerd wil verhuren, heeft de smaak zo goed te pakken dat hij ook in het interieur alleen de meest energiezuinige apparaten kiest, en tweedehands meubels uit de jaren ’50 en ‘60 van Nederlandse ontwerpers. Zelfs de aanvraag voor een laadpaal voor elektrische auto’s voor de deur ligt al klaar.


Schreeuwend duur?

Of dat allemaal niet schreeuwend duur is? “De renovatiekosten vallen zo’n 30 tot 40% hoger uit, dan wanneer ik de boel alleen cosmetisch had opgeknapt. Maar als gevolg daarvan stijgt het huis in waarde, kan ik ietsjes meer huur vragen en, interessanter: vermindert het energieverbruik met 60%. Puur financieel bekeken gewoon een goede investering dus.”


Nu vast nadenken over aardgasvrij

Ook heeft Verhees vast voorbereidingen getroffen om zijn woningen op termijn aan te laten sluiten op de stadsverwarming. Uit de WAT-kaart, een globale schets van wijken, waarin staat wat per wijk het goedkoopste alternatief voor aardgas is, blijkt dat voor de Mathenesserlaan inderdaad het warmtenet te zijn.

“Wanneer de gemeente start met werkzaamheden om die aansluiting daadwerkelijk te realiseren, is nog niet duidelijk. Maar ik heb nu alvast de buizen laten installeren om het pand in de toekomst met weinig kosten op stadsverwarming aan te sluiten.”


Trots

Hoe dan ook, Verhees is trots op koploper Rotterdam. “De stad is een inspirerend voorbeeld voor andere deltasteden in de wereld die ook deze duurzaamheidstransitie meemaken. Ook ik draag graag mijn steentje bij aan de verduurzaming van onze leefomgeving.”

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud