Translate
HomeVerhalenOverstappen naar groene energie: zo doe je dat

Overstappen naar groene energie: zo doe je dat

Rotterdam
Aardgasvrij
renewable-1989416_1920
25 augustus 2020
| laatste update: 6 januari 2021

Denk je erover om te switchen van energieleverancier. Kies dan voor een leverancier van duurzame energie. Met deze tips kun jij makkelijk de juiste keuze maken!

Uit alle Nederlandse stopcontacten komt dezelfde 230 volt aan elektriciteit. Maar die identieke stroom wordt op heel verschillende manieren opgewekt. Niet alle groene stroom is ook daadwerkelijk duurzaam opgewekte groene stroom. Hoe herken je de ‘grijze’ stroom uit kolen- en gascentrales? En wanneer kies je voor echt groene stroom uit duurzame bronnen als water-, wind- of zonne-energie?

 

Groengaranties

In Nederland is de vraag naar groene stroom veel groter dan de productie. Begin 2017 koos 69 procent van de huishoudens voor groene stroom. Tegelijkertijd zijn er in Europa nog maar weinig landen waar consumenten en bedrijven kiezen voor een speciaal product als groene stroom. Daardoor is het aanbod van groengaranties (GvO’s) veel groter dan de vraag ernaar en zijn de garanties erg goedkoop. Veel groene stroom op de Nederlandse markt heeft een goedkope buitenlandse GvO (Garantie van Oorsprong) – vooral van Scandinavische waterkrachtcentrales. Deze centrales staan er echter al een lange tijd; een keuze voor deze stroom zorgt niet voor nieuwe investeringen in duurzame energiebronnen. 

Ons duurzame advies is daarom: als je hoopt dat jouw keuze voor groene stroom ervoor zorgt dat er ook echt meer duurzame energie wordt opgewekt, kan je het beste kiezen voor Nederlandse wind- of zonne-energie, of voor groene stroom van een energiebedrijf dat veel investeert in groene energiebronnen.

 

Tips

Milieu Centraal, een onafhankelijk adviesorganisatie op het gebied van duurzaamheid, geeft enkele tips:

  1. Check het stroometiket van jouw energieleverancier en ontdek de herkomst van jouw stroom. Dit etiket krijg je ieder jaar (na 1 mei) van jouw energiebedrijf bij de jaarrekening.
  2. Bij alle energieleveranciers kun je kiezen voor groene stroom en aangeven dat deze stroom alleen uit Nederland mag komen. Voorkom de handel in goedkope buitenlandse GvO’s en kies voor groene energie van Nederlandse bodem.
  3. Check of het groene stroom is met Milieukeur. Milieukeur stelt extra kwaliteitseisen aan de opwekking van groene stroom. Een belangrijk criterium daarbij is dat de stroom moet zijn opgewekt in relatief nieuwe installaties. Verschillende producten met Nederlandse wind en zon hebben Milieukeur. Onafhankelijke instellingen controleren of de groene stroom aan de criteria van Milieukeur voldoen.
  4. Maak zelf groene stroom: leg zonnepanelen op je dak.
  5. Word mede-eigenaar van een windmolen of zonnepanelen, of koop een aandeel in een windpark of zonnepark.
  6. Zorg voor energiebesparing: minder stroom verbruiken levert het grootste voordeel op voor het milieu. Blijf ook besparen als je groene stroom hebt.

 

Online

Gelukkig kan het internet je helpen. Er zijn namelijk online voldoende hulpmiddelen beschikbaar om je te helpen bij je keuze voor een duurzame energieleverancier. Zo is er bijvoorbeeld deze energievergelijker die de Consumentenbond heeft gemaakt met Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE. Samen testen en vergelijken ze 31 energieleveranciers op hun factor ‘duurzaamheid’. De beste leveranciers zijn bedrijven die bijna alleen maar stroom opwekken met windmolens en zonnepanelen. Op die manier werken zij actief mee aan de transitie naar een volledig schone energievoorziening.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud