Translate
HomeVerhalenPrimeur: Peperklip heeft langste natuurdak van Nederland

Primeur: Peperklip heeft langste natuurdak van Nederland

Feijenoord
Groen en Water
Primeur Peperklip heeft langste natuurdak van Nederland_header
20 mei 2020
| laatste update: 21 september 2020

Het natuurdak op het iconische wooncomplex de Peperklip in Rotterdam-Zuid is klaar. Maar liefst 7600 vierkante meter dak is omgetoverd tot het langste natuurdak van Nederland.

Kruiden, planten, waterpoeltjes, zoemende bijen en nestellende vogels. Het dak van de Peperklip wordt een groene oase in de grote stad. Maar liefst 7600 vierkante meter dak is aangepakt en omgetoverd tot een biodivers natuurdak.

 

Van onderhoudsbeurt naar compleet nieuw dak

Deze grote transformatie kwam nu goed uit; er stond al een flinke onderhoudsbeurt aan de Peperklip gepland. Dat was de aanleiding voor woningcorporatie Vestia en de gemeente Rotterdam om te onderzoeken hoe het woongebouw een bijdrage kan leveren aan een klimaatbestendige, weerbare stad.

Het natuurdak is helaas niet toegankelijk voor de bewoners van de 549 huurwoningen. Daarvoor is de dakconstructie niet sterk genoeg. Maar bewoners profiteren wel op andere manieren: op warme zomerdagen zorgt het dak voor extra verkoeling, op koude dagen houdt het warmte beter binnen. Bij hevige regenval vangen de planten het regenwater op zodat er minder kans is op wateroverlast.

 

Groene ambities

“Zulke innovatieve projecten maken het mogelijk om in een drukbevolkte stad groen toe te voegen”, zegt Arjan Schakenbos, voorzitter van de raad van bestuur bij Vestia. Daarnaast past het vergroenen van het dak binnen de ambitie van de gemeente.

Rotterdam wil de komende jaren 20 hectare extra groen realiseren in de stad. “In straten, op pleinen, bij bedrijven en ook op daken is er nog voldoende ruimte om te vergroenen”, zegt wethouder Bert Wijbenga (Buitenruimte). “Daken kunnen op nog veel meer manieren benut worden. Het groene dak op de Peperklip onderstreept dat.”

 

Samenwerking

Woningcorporatie Vestia en de gemeente Rotterdam werken samen als partners in het project LIFE@Urban Roofs Rotterdam, dat als doel heeft investeringen in multifunctionele daken en klimaatadaptatie te stimuleren. Het dak op de Peperklip is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Europese LIFE-programma voor milieu- en klimaatactie.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud