Translate
HomeVerhalenRotterdam werkt aan gezamenlijke energiestrategie

Rotterdam werkt aan gezamenlijke energiestrategie

Rotterdam
Wat wij doen
Rotterdam werkt aan gezamenlijke energiestrategie_header
28 april 2020
| laatste update: 12 april 2021

23 gemeenten, 4 waterschappen en de provincie Zuid-Holland presenteren vandaag het concept van de Regionale Energiestrategie (RES). Deze regionale samenwerking moet een schoon alternatief bieden voor elektriciteit uit kolen en gas.

23 gemeenten, 4 waterschappen en de provincie in de regio Rotterdam-Den Haag presenteren vandaag het concept van de Regionale Energiestrategie (RES). Deze regionale samenwerking moet een schoon alternatief bieden voor elektriciteit uit kolen- en gascentrales.

Om de doelen in deze conceptstrategie te bereiken, moet de komende tien jaar het aantal windmolens en zonnepanelen in de regio fors toenemen. Regionale samenwerking zorgt ervoor dat de ruimtevraag goed ingevuld kan worden en het energiesysteem zo efficiënt mogelijk kan worden ingericht. De plannen in de conceptstrategie tellen op tot een potentie van 2,8 – 3,2 TWh (8 à 9 procent van de nationale opgave) aan duurzame energie.

In gesprek

Er zijn nog geen concrete locaties benoemd, maar wel zoekgebieden waar de windmolens of zonnepanelen moeten komen. Komend jaar gaan de gemeenten met inwoners en belanghebbenden in gesprek over de meest geschikte locaties. De uitkomsten van deze gesprekken zullen worden verwerkt in de definitieve strategie.

Samenwerking in de stad

Rotterdam sloot eind vorig jaar al met meer dan 100 bedrijven en maatschappelijke organisaties het Rotterdamse Klimaatakkoord. Volgens de Rotterdamse wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) is, naast samenwerking met partners in de stad, ook regionale samenwerking van groot belang voor de energietransitie. “We zoeken gezamenlijk naar de beste plekken om schone energie op te wekken. Windmolens passen het beste langs snelwegen en op bedrijventerreinen, en zonnepanelen op daken in de steden en dorpen. Het groene landschap willen we zoveel mogelijk ontzien.”

Ga naar de RES Gespreksassistent voor meer informatie.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud