Translate
HomeVerhalenRotterdammers maken hun eigen energie

Rotterdammers maken hun eigen energie

Noord
Zonne-energie
Zonnedak-SKAR
3 september 2020
| laatste update: 23 september 2020

Zonnepanelen zijn een goede en groene investering, maar voor een individu een prijzige aankoop. Daarom plaatst Blijstroom zonnepanelen op grote, onbenutte daken, zodat omwonenden een aandeel in de panelen kunnen kopen en zo meeprofiteren van lage energiekosten.
 

Energiecollectief Blijstroom is in 2013 gestart als bottom-up initiatief door elf bewoners van Rotterdam-Noord. De reden: er werd zoveel gesproken over verduurzamen en groene energie, maar slechts bitter weinig gedaan. Dus besloten deze energieke burgers zélf de eerste stap te zetten naar een meer duurzame wijk.


Zo dicht mogelijk bij de gebruikers

Het plan is tweeledig, aldus ‘Blijstromer’ van het eerste uur Corine Erades. ,,De eerste focus ligt op energiebesparing. Het tweede doel is het collectief opwekken van groene stroom, zo dicht mogelijk bij de gebruikers. In een dichtbevolkte stad doe je dat het beste door gezamenlijk te investeren in zonnepanelen. Platte daken genoeg in Rotterdam.”


Investeren in zonne-energie zonder gedoe

Eigenlijk werkt het heel simpel, vervolgt mede-Blijstromer Maarten Reith. ,,Door een aandeel te kopen in de panelen kun je meeprofiteren van lage energiekosten. Ook als je zelf geen (bruikbaar) dak hebt, een huis huurt of het te ingewikkeld vindt om zelf zonnepanelen te leggen. De investering verdient zichzelf terug, doordat de opgewekte energie wordt verrekend met de eigen energierekening. En vanaf de eerste dag wordt bijgedragen aan een schone toekomst.”

Het enige criterium om mee te doen: dat je in de buurt woont van waar de stroom wordt opgewekt, in de zogeheten ‘postcoderoos’, waarbij je de locatie van het zonnedak moet zien als het hart van de roos en de aangrenzende wijken als bloemblaadjes.


Twee zonnedaken

In juni 2017 startte het eerste zonnedak van Blijstroom op het dak van een gymzaal aan de Noorderhavenkade. Eind september volgde een tweede zonneveld op het SKAR-gebouw aan de Ackersdijkstraat. ,,Op dit zonnedak leveren 189 zonnepanelen in totaal jaarlijks zo’n 48.000 kWh aan groene stroom. Dit staat gelijk aan het elektriciteitsverbruik van 16 huishoudens”, aldus Reith.

Het is helaas niet meer mogelijk om een paneeldeel te kopen op de twee zonnedaken van Blijstroom. Maar de coöperatie heeft inmiddels vergevorderde plannen voor een derde dak, deze keer in Rotterdam-West. Ook is er de ambitie om, liefst zo snel mogelijk, uit te breiden naar de zuidoever van de stad.


Vaste lage energieprijs

Maarten Reith:,,Problemen om zonnepaneeldelers te vinden, hebben we niet. Zodra er een nieuw dak gerealiseerd wordt, ontstaat al gauw een wachtlijst. Een grotere uitdaging is het vinden van eigenaars die hun dak voor minimaal 15 jaar aan een coöperatie willen afstaan.”

Gelukkig hadden de mensen van het SKAR-gebouw, die ruimtes verhuren aan kunstenaars en creatieven daar geen probleem mee. Zij willen voor de komende jaren hun huurders een vaste lage prijs voor elektriciteit kunnen garanderen. SKAR-directeur Olof van de Wal: ,,Met de zonnepanelen kopen we in een keer voor de komende twintig jaar de elektriciteitsrekening voor het gebouw af. Als straks de energieprijzen stijgen, dan stijgen onze prijzen niet. Dus in de kosten voor het atelier zijn huurders op korte termijn al goedkoper uit, op de lange termijn zal dat voordeel oplopen.”


De volgende stappen richting energieneutraal

Voor de Blijstromers, inmiddels ruim honderd, geldt verder dat ook zij niet stil blijven staan. Erades: ,,Nog belangrijker dan het lokaal opwekken van groene energie is dat we het samen doen. Deze energiecoöperaties zijn samen eigenaar van hun opwekinstallatie. Zo hopen we de komende jaren nog heel veel collectieven rond een zonnedak tot stand te brengen.
Daarmee zijn Rotterdammers optimaal voorgesorteerd op de kansen van de energietransitie, zoals laadpalen voor elektrische auto’s en buurtbatterijen om schoon opgewekte stroom lokaal op te slaan. De volgende stappen richting een energieneutraal Rotterdam.”

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud