Translate
HomeVerhalenSamengevoegde tussenwoning – Nieuwe Westen

Samengevoegde tussenwoning – Nieuwe Westen

Delfshaven
Samengevoegde tussenwoning – Nieuwe Westen_afbeelding2
24 augustus 2020
| laatste update: 10 juni 2021

Friso en Tessel wilden allebei graag nog eens een klushuis opknappen. En dan het liefst in Rotterdam-West, waar het stel al sinds 2004 woont. Toen een woningcorporatie verouderde studio’s met een opknap- en samenvoegverplichting te koop zette, bleek dit het perfecte verduurzamingsproject. “Deze drie uitgewoonde studio’s en zolder waren perfect voor ons: wij wilden het groots verbouwen.”

“Als je zo’n groot project aangaat, is het belangrijk om een goed plan te maken”, legt Friso uit. “Hoe wil je het aanpakken? Dan kun je hier vervolgens stapsgewijs naar toewerken.” Samen met een architect en aannemer hebben Friso en Tessel een jaar aan een plan gewerkt. “Om kosten te besparen zijn we toen zelf alles – op de vloeren en trappen na – gaan slopen. Uiteindelijk zijn alle leidingen en kabels opnieuw opgebouwd; het was allemaal gaar.”

 
Blanco canvas

Door deze sloop begonnen Friso en Tessel met een blanco canvas aan de nieuwe opbouw. “De aannemer heeft de buitenrand aangepakt: zo zijn alle kozijnen vervangen door houten kozijnen met HR++-glas.” Daarnaast zijn de buitenwanden geïsoleerd. Ook is het verwarmingssysteem opnieuw aangelegd vanaf de cv-ketel. Zo maken Friso en Tessel nu gebruik van duurzame lage temperatuurconvectoren. Zelf hebben ze een balans-ventilatiesysteem gebouwd. Friso: “Op internet heb ik zelf materiaal gekocht, maar we hebben het wel laten inregelen door een professional. Daar heb je meetapparatuur voor nodig en dat hebben we niet.”

 
Verhuisd

Nadat de eerste drie verdiepingen casco waren opgeleverd en ze zelf de badkamer en keuken hadden geplaatst, konden Friso en Tessel met hun twee dochters hun intrek nemen in hun nieuwe huis. Omdat de keuken voortaan beschikt over een elektrische inductiekookplaat en een kokendwaterkraan met een close-in boiler, zijn Friso en Tessel hier al van het gas af. Vervolgens zijn ze zelf, met veel hulp van Friso’s ouders, aan de slag gegaan met de zolder. “Van binnenuit hebben we daar alles geïsoleerd, zoals het dak. Ook hebben we het ventilatiesysteem naar de zolder uitgebreid en elektra en water aangelegd.”

Energiezuinig

De familie had al een energiezuinige wasmachine en droger. Daarnaast hebben ze nu ook ledverlichting, op een paar klassieke designerlampen na. Ook is de vloer geïsoleerd met PIF-isolatie in de kruipruimte. Friso: “Toen we ons oude huis hadden verkocht, konden we weer een wat grotere investering doen in ons nieuwe huis. Dus toen zijn er negen zonnepanelen op het dak geplaatst. Deze zitten er eind maart precies een jaar op en ik denk dat we na een jaar iets meer gebruiken dan we opwekken, maar het is de bedoeling dat we uiteindelijk evenveel opwekken als we gebruiken.”

Wat er nu nog op het lijstje van de familie staat, is het verder afstellen van het cv-systeem. “Wij verbruiken als gezin nu ongeveer 800 kuub per jaar en dat is voor ons huis niet veel. Maar hopelijk bespaar ik nog iets als ik de cv-systeem waterzijdig kan inregelen.” Bij het waterzijdig inregelen wordt de cv-installatie zo afgesteld dat er door alle radiatoren precies zoveel warm water stroomt wat nodig is om de ruimte optimaal te verwarmen.

Daarnaast wordt het volgende grote project de tuin. “We willen de tegels eruit halen en er veel groen en grint plaatsen, zodat het regenwater goed wegloopt.”

 

Tips

Friso en Tessel hebben een aantal tips voor mensen die niet zo van klussen houden, maar toch hun huis willen verduurzamen. “Maak gebruik van de momenten dat je wel iets vernieuwt of vervangt,” zeggen ze. “Als je glas vervangen moet worden, denk dan even goed na over je einddoel. Voor HR++-glas moet je vaak de kozijnen vervangen, maar dit is beter dan normaal dubbelglas. Dus spaar dan een paar jaar door en doe het in een keer goed.”

Als je dan toch bezig bent om je huis goed te isoleren, vergeet dan ook de ventilatie niet. “Er is bijna altijd een tekort aan goede ventilatie in Nederland. Het tocht namelijk altijd in de huizen, dus men denkt niet snel na over ventilatie. Als je gaat isoleren, kan de lucht niet meer automatisch het huis uit en dus moet je nadenken over verbeterde ventilatie, zoals mechanische- of balansventilatie.”

“Vraag voordat je begint ook aan anderen welke ervaringen zij hebben met het verduurzamen van hun huis,” zo geven Friso en Tessel als laatste tip. “Ga bijvoorbeeld naar de duurzame huizenroute. Hierbij kun je langs huizen die al duurzamer zijn gemaakt. De bewoners hebben hier dus veel ervaring mee. Ook bij de WoonWijzerWinkel kun je je goed laten informeren.”

Wijk Nieuwe Westen
Soort woning Samengevoegde beneden- en bovenwoning
Bouwjaar 1909
Oppervlakte 200 m2
Inhoud 378 m3
Aantal gezinsleden 2 volwassenen, 2 kinderen (10 en 12 jaar)
Genomen maatregelen Volledig geïsoleerde schil, zonnepanelen, inductiekookplaat, lage temperatuur convectoren, balansventilatie, ledverlichting
Energielabel vóór maatregelen G
Energielabel na maatregelen A
Energiekosten na maatregelen Ongeveer € 80,- p/m

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud