Translate
HomeVerhalenSneller beter dankzij daktuin nieuw Erasmus MC

Sneller beter dankzij daktuin nieuw Erasmus MC

Rotterdam
Groen en regenwater
download
4 september 2020
23 september 2020

Wetenschappelijk gezien kun je er niet omheen: als je ziek bent, word je sneller beter in een groene omgeving. Voor het Erasmus MC was dit de reden om te besluiten op de nieuwe locatie een enorme daktuin aan te leggen.

Afgelopen mei is het spiksplinternieuwe hoofdgebouw van het Erasmus MC geopend, recht tegenover het oude gebouw. Hoewel het nieuwe ziekenhuis niet veel groter is dan het oude, kan hier door allerlei innovaties veel efficiënter gewerkt worden. Maar er is nog iets unieks aan het nieuw ziekenhuis: de integratie van groen in het ontwerp.

 
Bomen en bankjes

Niet alleen in de gangen en openbare ruimtes is meer groen tevinden, op het dak zijn op dertig meter hoogte twee enorme daktuinen aangelegd. De tuinen zijn met een oppervlakte van in totaal 3.000 m2 de grootsten van Nederland en voor patiënten, bezoekers en medewerkers vrij toegankelijk. Er staan onder meer appel- en perenbomen, er zijn wandelpaden om tussen het groen te kunnen lopen en beschutte plekjes met bankjes om te kunnen rusten.

 
Healing Environment

Het inzetten van groen geeft mede invulling aan het concept ‘Healing Environment’. Dit staat voor een prettige omgeving om in te herstellen en te werken. Uit onderzoek is gebleken dat toegang tot of uitzicht op groen stress een positief effect heeft op het herstel van patiënten. Daarnaast is gezorgd voor veel daglicht, goede bewegwijzering en liggen patiënten in het nieuwe ziekenhuis op eenpersoonskamers. De daktuinen zijn deels door crowdfunding tot stand gekomen. Via de website kon iedereen die dat wilde een plant, struik of vierkante meter sponsoren. 

 
Doelen gemeente

De gemeente Rotterdam wil graag meer groene daken realiseren in de binnenstad. Groene daken staan namelijk niet alleen mooi, ze vangen ook overtollig regenwater op. Dit zorgt voor minder druk op het riool tijdens zware buien en zorgt ervoor dat onze voeten droog blijven. De stad Rotterdam heeft bijna 14 km2 plat dak. Daarvan is nu zo’n 270.000 vierkante meter vergroend. Komende jaren moet daar alleen al in het centrum nog 2 km2 bijkomen. Het groene dak op het Erasmus MC levert hieraan alvast een belangrijke bijdrage. 

Lees meer over de daktuinen op het Erasmus MS op de speciale website.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar:
Skip to content