Translate
HomeVerhalenIdeeën voor tweedehands cadeaus

Ideeën voor tweedehands cadeaus

Rotterdam
Circulair
Kerstboom
8 december 2021
| laatste update: 3 januari 2022

De feestdagen staan weer voor de deur! Naast al het lekkere eten en het samen zijn met familie, is dit ook het moment van cadeautjes geven en ontvangen. Hartstikke leuk natuurlijk, maar is het nodig om ieder jaar nieuwe spullen voor elkaar te kopen?

Pauline Michailidis vindt van niet. Zij wil graag nuttige dingen geven en maakt er een sport van om mooie tweedehands cadeaus te vinden. “Ik ben de feestdagen zojuist al circulair begonnen met een cadeau aan onszelf. Ik heb net een tweedehands kunstkerstboom gevonden in de Kringloop”, zegt Pauline enthousiast. “Kerstbomen gooi je steeds weg na de feestdagen, eigenlijk heel zonde. Daarom wilde ik nu de nepboom eens uitproberen”.

Een tweede leven

“Het klimaat is een veelbesproken onderwerp en het makkelijkste wat je zelf kunt doen om je steentje bij te dragen, is minder consumeren. Natuurlijk snap ik dat het leuk is om cadeautjes te geven en te krijgen met Kerstmis, maar dat doe ik liever tweedehands. Waarom nieuw kopen als het ergens anders al te krijgen is en je er een tweede leven aan kunt geven? Vaak is het nog net zo mooi”.


Maak er een sport van

Pauline moet hard lachen als je haar vraagt of ze veel tijd op Marktplaats besteedt. “Ik maak er echt een sport van. Het geeft een kick als je iets vindt waar je al een tijd naar op zoek bent. Voor deze feestdagen heb ik al Hotwheels speelgoed en Nerves gevonden voor de kids. En ik ben nog op zoek naar zo’n grote wereldbol die je ook als lamp kunt gebruiken. En een poster van Harry Potter”. Ze is vol vertrouwen: “Die vind ik nog wel hoor!” Het mooiste cadeau wat ze ooit tweedehands heeft gevonden was overigens voor haarzelf: een mooie leunstoel. “Ik heb ’m al twee jaar en hij is nog als nieuw! Ik ben er zo blij mee”.

Pauline Michailidis

Even wennen

Voor Pauline is tweedehands kopen de normaalste zaak van de wereld. Haar man is er inmiddels ook al aan gewend, maar sommige mensen in haar omgeving fronsen soms hun wenkbrauwen nog even. “De kinderen kijken soms wat bedenkelijk als ik ze een tweedehands cadeau geef. Ze vinden het toch leuk als iets nieuw uit de doos komt. Daar verzin ik de volgende keer wel weer wat op. Dan zoek ik een doos en plak ik er een foto op met wat erin zit”.

Tips voor bewuste keuzes

Pauline hoopt dat mensen de komende feestdagen bewuster met hun koopgedrag omgaan en heeft daar wat tips voor. Met onderstaand lijstje in gedachten, koopt zij haar cadeaus zo bewust mogelijk.

–  iets wat ik wil
–  iets wat ik nodig heb
–  iets om te dragen
–  iets om te lezen
–  iets om te doen

“De laatste vind ik misschien nog wel de beste, die helpt heel goed om niet nog meer spullen te kopen. We gaan gezellig naar de film met kerst. Daarnaast krijgen de kinderen een boek en een badjas, want die is nodig én om te dragen. De DVD serie van Harry Potter krijgen ze wel nieuw als ik die niet tweedehands kan vinden”.

Iets om te maken

Pauline kan wel uren doorpraten over goede circulaire tips met de feestdagen. “Nog eentje extra dan. Geef een pakket waarmee je iets kunt maken. Een taart of een gerecht bijvoorbeeld. Niet in een pakje, maar echt met alle ingrediënten los bij elkaar. En koop dan een leuk dienblad bij de Kringloop om het op te zetten, die heb je daar altijd wel op voorraad. Zoveel fijner dan iets kopen wat daarna weer in de kast verdwijnt!”.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud