Translate
HomeVerhalenTussenwoning – Ommoord

Tussenwoning – Ommoord

Prins Alexander
Aardgasvrij
Tussenwoning - Ommoord_header
24 augustus 2020
| laatste update: 20 februari 2024

Daniel woont met zijn vrouw en twee kinderen in een tussenwoning in Ommoord. De afgelopen jaren heeft hij zijn huis grotendeels aardgasvrij gemaakt, zonnepanelen geplaatst en twee elektrische auto’s gekocht. “We werden aan alle kanten geholpen met subsidies en informatievoorzieningen. Door er interesse in te hebben, weet je wanneer subsidies vrijkomen en dan kun je daar gebruik van maken als je dat wilt.”

“In 2012 zijn we in Ommoord komen wonen. Toen hebben we er bewust voor gekozen om de hypotheekrenteteruggave niet per maand te verrekenen, maar per jaar.” Van dit geld hebben Daniel en zijn vrouw elk jaar iets energiebesparends gekocht. “Zo verbruik je geleidelijk minder energie en geef je niet in een keer tienduizend euro uit. Het is elk jaar een paar duizend euro, die niet verloren zijn, want het zit in het huis.”

 
Experimenteren

In zeven jaar tijd hebben ze de woning geïsoleerd, HR++ glas geplaatst, zonnepanelen gekocht, een warmtepomp laten installeren en zijn ze in twee elektrische auto’s gaan rijden. “Meteen toen we hier zijn gaan wonen heb ik het dak geïsoleerd met 10 cm glaswol en vervolgens afgewerkt met gipsplaten. Met een huis uit de jaren ’70 zijn de isolatiemaatregelen beperkt. Toch hebben we behalve het dak ook de vloer geïsoleerd en de spouwmuren bijgevuld.”

“Bij een warmtepomp moet je even experimenten wat voor jouw huis de beste instellingen zijn. We hebben nu de kachel altijd op 19 graden staan, als we thuiskomen rond etenstijd zetten we hem op 20 graden.” Alleen voor warm douchewater en als het vriest – en de warmtepomp niet werkt – maakt het gezin nog gebruik van de gasaansluiting. “We zijn niet volledig overgegaan op aardgasvrij. Ons gasverbruik blijft heel laag en de cv-ketel is nog redelijk nieuw.”

Tuin Ommoord
Subsidies

“Tijdens de zoektocht naar de beste maatregelen hebben we gekeken naar welke subsidies er beschikbaar waren, en welke er zouden komen. Daar hebben we informatie over aangevraagd en – wanneer mogelijk – de subsidie aangevraagd.” Op deze manier kreeg Daniel subsidie op de laadpaal voor elektrische auto’s, op zijn tien zonnepanelen, de vloerisolatie en de warmtepomp. “Toen de warmtepomp net beschikbaar kwam, werd de helft betaald door subsidie. Ons gasverbruik was al niet hoog, dus we hadden er misschien minder aan dan een vrijstaand huis dat veel gas verbruikt. Maar ook met de gedachte op de toekomst, ben je door een warmtepomp in ieder geval minder afhankelijk wanneer de gasprijs stijgt.”

Daniel is erg tevreden met het resultaat. “Dit is het beste wat kan in een huis als dit. Ik val nu dan ook een beetje in een ‘zwart gat’: we hebben elk jaar wat aan het huis gedaan en nu is het eigenlijk wel klaar. Gelukkig hebben we een comfortabel huis op een fraaie locatie. We kunnen hier nog jaren fijn wonen.”

Wijk Ommoord
Soort woning Tussenwoning
Bouwjaar 1979
Oppervlakte 126 m2
Aantal gezinsleden 2 volwassenen, 2 kleine kinderen
Genomen maatregelen Isoleren, HR++glas, zonnepanelen, warmtepomp, 2 elektrische auto’s
Energiekosten vóór maatregelen € 105,50  p/m
Energiekosten na maatregelen € 84,- p/m (plus €50 voor opladen auto’s)

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud