Translate
HomeVerhalenVan leeg dak tot prachtig dakterras in Blijdorp

Van leeg dak tot prachtig dakterras in Blijdorp

Noord
Aan de slag met uw dak
Fotograaf: Perla van Kessel
12 december 2020
| laatste update: 22 november 2021

Sander Daniëls woont met zijn gezin in een typisch Blijdorpse bovenwoning. Hoewel het Vroesenpark om de hoek ligt, verlangden ze steeds vaker naar een ‘eigen’ buitenruimte. Ze besloten een dakterras aan te leggen. Een mooi voorbeeld van het optimaal benutten van het dak!

Ruim veertien jaar woont Sander met veel plezier in Blijdorp. Het gezin werd groter en kreeg steeds meer behoefte aan een eigen buitenruimte. Verhuizen zagen ze niet zitten, hun appartement in Blijdorp beviel hen verder goed, dus besloot Sander hun lege dak om te toveren tot een groot dakterras.

Overleg met de VvE

De plannen voor het dakterras vielen toevallig samen met de vernieuwing van het dak dat op de planning stond van de Vereniging van Eigenaars (VvE) van het appartementenblok. Sander: “Het dak zou vernieuwd en geïsoleerd worden. De opbouw van een dakterras konden we daar dus direct aan vastplakken.” Sander vroeg eerst na of het dak daarna ‘dakterrasbestendig’ zou zijn: sterk genoeg om het gewicht van het terras (zoals tegels, potten en meubilair) én de gebruikers te dragen. Dat bleek het geval, dus de volgende stap was toestemming van de VvE. Niemand in het complex maakte bezwaar en dus konden de handen uit de mouwen.

40 m2 buitenruimte erbij

Na de benodigde technische inspectie ging het rap. De werkzaamheden konden van start en na een week konden Sander en zijn gezin zorgeloos op het dak staan. Bij het ontwerp besteedde Sander extra aandacht aan de veiligheid. Het dakterras kreeg een stevig hekwerk van 1.40 meter hoog, zodat hun twee dochters er zorgeloos kunnen rennen, springen, fietsen en steppen. Het bovenhuis van 120 m2 had er ineens 40 m2 aan buitenruimte bijgekregen.

Doe meer met uw dak

Er zijn veel mogelijkheden om een dak te gebruiken. In Rotterdam werken we naar een dakenlandschap waarbij functies met elkaar worden gecombineerd. Denk aan groen én zonnepanelen. Elke functie heeft een eigen kleur.

Een dakterras is een voorbeeld van een ‘rood dak’. Dit zijn sociale daken, oftewel plekken waar mensen samen kunnen komen zoals een speeltuin, sportlocatie of een (dak)terras. Een rood dak is perfect te combineren met een groen dak, bijvoorbeeld in de vorm van een daktuin of dakpark.

Met ruim 18,5 km2 aan platte daken zijn de mogelijkheden in Rotterdam eindeloos. De gemeente ziet graag verschillende functies gecombineerd op het dak. Dus een dakterras met vergroening of een dakopbouw met zonnepanelen. Zo dragen daken op verschillende manieren bij aan de toekomst en ambities van de stad.

Aan de slag met uw dak?

Kijk voor meer informatie over alle mogelijkheden en waar u mee aan de slag kunt op de speciale themapagina over daken op duurzaam010.nl

Lees het hele verhaal van Sanders daktransformatie op woneninrotterdam.nl.

Fotocredits: Perla van Kessel

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud