Translate
HomeVerhalenRotterdamse daken kleuren steeds groener

Rotterdamse daken kleuren steeds groener

Feijenoord
Groen en Water
DCIM100MEDIADJI_0573.JPG
21 december 2020
| laatste update: 2 november 2023

Rotterdam kleurt steeds groener. Niet alleen door de (gevel)tuintjes en bomen in straten kwamen er de afgelopen twee jaar al ruim 10 hectare extra groen bij. Oók op een hoger niveau kwam er veel groen bij: op de daken. Op de Rotterdamse daken tellen we inmiddels maar liefst 430.000 m2 aan groen – gelijk aan meer dan 60 voetbalvelden. Bijvoorbeeld op de Peperklip of op de Hogeschool Rotterdam. Én bijvoorbeeld op de daken van Paul Jansen en zijn buren, in de Kop van Zuid: “Samen doen scheelt”.

“Het begon bij de overburen, zij hadden een lekkage in het dak,” begint Paul Jansen zijn verhaal. Hij woont al 21 jaar samen met zijn familie in zijn woning in de Kop van Zuid. De nood om de daken in het woonblok te vervangen bleek hoog. “De daken waren al 21 jaar oud. Na een dakcontrole bleek dat de levensduur van de daken ook niet lang meer was: zo’n 5 jaar.”

De lekkage bij de buren was een voorbode van meer onderhoudsproblemen. Werk aan de winkel dus. Paul trok het voortouw om vooral sámen met de buren met de daken aan de slag te gaan. “Dat zou natuurlijk schelen in de kosten en de klus is dan meteen in één keer gebeurd.”

 
Van nieuwe dakbedekking naar het volop benutten van de daken

“De basis was een nieuwe dakbedekking zodat ‘ie weer 20, 25 jaar meekon. Maar voor veel mensen was het meteen een aanleiding om te kijken of er ook zonnepanelen en groen bij kon.” Dat gold ook voor Paul en zijn vrouw. Zij wilden naast de zonnepanelen op het dak ook groen toevoegen.
Niet alleen op de daken van woningen, ook voor de daken van de schuurtjes. “En dat terwijl in eerste instantie niet alle buren zonnepanelen en groen wilden. Maar na die gezamenlijke uitvraag, wilden veel buren toch meedoen.”

 
Samen doen

Paul ging regelmatig bij de buren van zijn woonblok langs. Dat was belangrijk, begreep hij uit de ervaring van bewoners van een ander woonblok in de buurt, waar al eerder gezamenlijk daken werden verduurzaamd. “Het contact met de buren was heel belangrijk. Iedereen moet het kunnen én iedereen moet het willen.” Het vervangen en verduurzamen van een dak blijft immers een flinke investering. “Het samen doen scheelt. Ik was blij dat iedereen meedeed.”

 
Zo zag de dakbedekking eruit voordat Paul Jansen en zijn buren aan de slag gingen.
Subsidie Klimaatadaptatie

Ook voor de aanvraag van de subsidie Klimaatadaptatie loonde het om samen te doen met de buren. “Toen we ieder individueel subsidie aanvroegen, lukte het niet om volledig aan de voorwaarden van de subsidie te voldoen,” vertelt Paul. De subsidie Klimaatadaptatie bestaat immers uit meerdere onderdelen: je kunt subsidie krijgen voor de vergroening en daarnaast ook subsidie aanvragen voor de waterbergingsfunctie en het afkoppelen van een oppervlakte voor de berging van regenwater.

 “We konden onze individuele aanvragen voor de subsidie samenvoegen.” Dat betekende dat de bewoners van het woonblok niet alleen subsidie kregen voor de vergroeningen van de daken, maar ook gezamenlijk binnen de voorwaarden vielen voor de waterberging. “Dat pakte echt heel voordelig voor ons uit,” vertelt Paul.

 
Méér doen met de daken: groen en zonnepanelen

De daken van het woonblok bestaan uit een hoog en laag deel. Dankzij de samenwerking van Paul en zijn buren, zijn er nu drie hoge en vier lage daken vergroend, hebben zeven extra woningen zonnepanelen én kijken de bewoners uit op vier vergroende schuurdaken. Een fijn uitzicht vanaf de dakterrassen van Paul, zijn familie en zijn buren. Bovendien zorgen de groene daken als buffer voor regenwaterafvoer en gaan groene daken langer mee.

 
Ook aan de slag met je dak?

Kijk op www.duurzaam010.nl/product/daken. Voor groene daken en de opvang van regenwater kun je subsidie aanvragen.

Foto’s: Verschoor Duurzame Daken 

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud