Translate
HomeVerhalenVernieuwde Sportcentrum Kralingen is duurzaamste sportcentrum van Rotterdam

Vernieuwde Sportcentrum Kralingen is duurzaamste sportcentrum van Rotterdam

Kralingen Crooswijk
Energiebesparing
Vernieuwde sportcentrum Kralingen is duurzaamste sportcentrum van Rotterdam_header
1 juli 2020
| laatste update: 21 september 2020

Het volledig gerenoveerde Sportcentrum Kralingen is de meest duurzame sportaccommodatie van Rotterdam. Het sportcentrum is onder andere aardgasvrij gemaakt en beter geïsoleerd. Woensdagmiddag is het centrum feestelijk heropend.

Bij de renovatie is het sportcomplex aangesloten op het Rotterdamse warmtenet en daardoor voortaan aardgasvrij. Daarnaast is er een warmte-terugwininstallatie geplaatst. Zo’n installatie voert vervuilde lucht af en blaast frisse lucht binnen. De warmte van de oude lucht wordt afgegeven aan de koude verse lucht die het gebouw binnenstroomt. Hierdoor is de temperatuur in het sportcentrum makkelijker en beter te regelen.

Door het nieuwe luchtsysteem zijn de twaalf oude ventilatoren op het dak overbodig geworden. Deze zijn weggehaald en daarvoor in de plaats zijn 250 zonnepanelen geplaatst.

 

Gouden gevel

De ruim 900 vierkante meter grote houten gevel was niet geïsoleerd. Bij de renovatie is deze vervangen voor een aluminium gevel met hoogwaardig isolatiemateriaal. De gouden kleur van de gevel verwijst naar de gouden medaille die sporters winnen bij uitzonderlijke prestaties.

Energiebesparende maatregelen zijn ook op andere plekken in het gebouw doorgevoerd. In de hal is 70 vierkante meter enkel glas vervangen door zonwerende en isolerende beglazing. In het hele gebouw zijn ledlampen geplaatst.

 

Veel minder C02-uitstoot

Door de aansluiting op het warmtenet is de C02-uitstoot van het sportcentrum 75 procent lager. Tel daar de besparingen van de andere maatregelen bij op, dan is de totale C02-uitstoot zelfs 80 procent lager dan voor de renovatie.

“Sportcentrum Kralingen is een mooi voorbeeld van hoe de energietransitie vorm krijgt in Rotterdam”, zegt wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid, luchtkwaliteit en energietransitie). “Er zal de komende jaren nog veel meer vastgoed verduurzaamd worden, maar dit al een mooi resultaat wat bijdraagt aan groener, schoner en duurzamer Rotterdam.”

 

Blijven investeren

“Juist in deze tijd is het belangrijk om te blijven investeren in sportaccommodaties”, zegt wethouder Sven de Langen (Sport). “Zo behouden we deze essentiële plekken voor ontmoeting, beweging en sportief plezier. Een groot compliment aan Sportbedrijf Rotterdam hoe zij het Sportcentrum in Kralingen hebben getransformeerd tot een volwaardige, multifunctionele hi tech sportlocatie. Een aanwinst voor de wijk dat het samen sporten nog leuker maakt!”

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud