Translate
HomeVerhalenVrijstaand dijkhuis – Overschie

Vrijstaand dijkhuis – Overschie

Prins Alexander
Vrijstaand dijkhuis - Overschie_header
24 augustus 2020
| laatste update: 2 november 2023

Marlies Reinders kocht in 2000 met haar partner aan de Delftweg in Overschie een dijkhuisje uit 1890 dat op instorten stond. Samen hebben ze dit huis niet alleen weer bewoonbaar, maar ook duurzaam gemaakt. Toen ze begonnen met de verbouwing was het thema duurzaamheid nog niet zo vanzelfsprekend als het nu is. Marlies is echter haar hele leven al bezig met duurzaamheid. Toen ze klein was, stuurde ze al een brief naar de burgemeester om het kappen van bomen tegen te gaan.

Marlies en haar partner konden het huis voor een relatief zacht prijsje overnemen, omdat de vorige bewoners het dijkhuisje onbewoonbaar vonden. Dit was niet zonder reden, want er stond bijvoorbeeld water op de begane grond. Marlies en haar partner waren juist op zoek naar een klushuis. Marlies is zelf bouwkundige en heeft altijd bij aannemers en projectontwikkelaars gewerkt, dus ze hebben geen aannemer in de hand genomen. “We hebben drie jaar lang eerst boven gewoond, terwijl we beneden begonnen met slopen en opnieuw opbouwen. Alles is eruit geweest, alleen de buitenmuren zijn blijven staan.”

 
Genomen maatregelen

“De houten vloer was helemaal verrot, dus daar hebben we meteen een goed isolerende, schuimbetonnen vloer met vloerverwarming ingelegd. Vervolgens zijn alle gevels aan de binnenkant geïsoleerd met een hardschuim, zodat we niet zoveel ruimte kwijt waren.”

Daarnaast hebben ze nieuwe kozijnen met dubbelglas en een vernieuwd, geïsoleerd dak geplaatst. De nieuwe houtkachel werkt circulair: de opgestegen warmte wordt uit de nok van het pand gezogen en in een uitbouw in de keuken geblazen. Recenter zijn er een groen dak en veertien zonnepanelen geplaatst. Marlies en haar partner betalen nu geen elektrakosten meer, omdat ze evenveel stroom opwekken als ze gebruiken.

 
Minder gasverbruik

Ook in het huis zelf zijn er maatregelen genomen. Zo is het hele huis voorzien van ledverlichting en koken ze op inductie om gasverbruik te verminderen. Ook de kleinere maatregelen in het alledaagse leven worden niet vergeten: “We doen alles op een lager temperatuursysteem en houden rekening met niet te lang douchen.”

Buitendijks wonen

“In 2003 was de benedenverdieping grotendeels klaar. Toen zijn we beneden gaan wonen en boven gaan verbouwen.” Omdat ze een stuk dijk hadden afgekocht en buitendijks woonden, moesten ze ook nog een nieuwe damwand slaan. Dit heeft twee jaar geduurd, maar nu staat het huis ook bij hoogwater droog. Om water op de benedenverdieping nog verder tegen te gaan, vind je geen tegels, maar alleen grind, gras en planten in de tuin.

Uiteindelijk heeft het Marlies vijftien jaar geduurd om al deze maatregelen in het oude dijkhuisje toe te passen. “Ik ben super tevreden en heel blij met hoe het is geworden. Ik ben mijn hele leven al met duurzaamheid bezig. Ik deed het ook niet voor het geld, maar omdat het beter is voor het milieu. Daarnaast is het een sport om het zo goed mogelijk te doen. Ik ben trots op het eindresultaat.”

Nieuwe projecten

Toch heeft Marlies ook alweer nieuwe projecten op het oog. Zo wil ze graag houten luiken aan de buitenkant van het huis. Deze zaten er vroeger ook en passen dus niet alleen bij de historie van het huis, maar houden ook nog eens meer warmte binnen. Daarnaast willen ze graag een duurzame vervanging van de oude cv-ketel.

WijkOverschie
Soort woning

Vrijstaand dijkhuis

Bouwjaar1890
Oppervlakte150 m2
Inhoud378 m3
Aantal gezinsleden2 volwassenen
Genomen maatregelen

Volledige isolatie, nieuwe kozijnen en glas,

inductiekookplaat, 14 zonnepanelen, groen dak,

onverharde tuin

Energielabel vóór maatregelenZ
Energiekosten vóór maatregelen350/400 gulden p/m
Energielabel na maatregelen

B

Energiekosten na maatregelen€ 75,- p/m, maar krijgen ieder jaar terug

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud