Translate
HomeVerhalenVrijstaande boerderij – IJsselmonde

Vrijstaande boerderij – IJsselmonde

IJsselmonde
Vrijstaande boerderij - IJsselmonde_header
24 augustus 2020
| laatste update: 27 mei 2021

Gerrit (69) woont in een monumentaal boerderijtje aan de Zuider Kerkedijk in IJsselmonde. Dat hij zijn woning zoveel mogelijk heeft verduurzaamd is voor Gerrit vanzelfsprekend. Bewust met het milieu omgaan is er bij hem met de paplepel ingegoten. “Ik kan alleen maar trots zijn om van een historisch pand nog iets mooiers gemaakt te hebben.”

Voor Gerrit en zijn vrouw was het liefde op het eerste gezicht, toen zij langs de boerderij met gigantische tuin liepen. Eenmaal binnen bleek het huis totaal vervallen. Toch zagen zij in de bouwval hun ideale woning. Ze verkochten hun huis en besloten meteen hun intrek te nemen in de monumentale boerderij. De gehele verbouwing moest nog plaatsvinden. Samen maakte ze eerst een kamer aan de voorkant van het huis gereed zodat ze een in ieder geval een slaapplek hadden. 

 
7 jaar renoveren

Een ingrijpende, 7 jaar durende renovatie volgde; binnen de buitenmuren van de boerderij werd als het ware een nieuw huis gebouwd. De voorzetwanden werden geïsoleerd met steenwol. Er werd een nieuwe betonvloer gestort met daaronder isolatie van polystyreen. Dit bleek een enorme klus te zijn, omdat het pand zo’n 250 jaar geleden op klei is gebouwd.

Van alle werkzaamheden in en rond het huis heeft Gerrit het meeste zelf gedaan. Van vloerverwarming tot riolering en van isolatie tot zonnepanelen. De zonnepanelen liggen overigens niet op de rietenkap van de boerderij. “Ik mocht geen zonnepanelen op het dak laten plaatsen, dan zou er brand kunnen ontstaan”, vertelt Gerrit. “In plaats daarvan heb ik twee zonnepanelen in de tuin geplaatst. Hier bespaar ik zo’n 550-600 kW per jaar mee. Dat is misschien niet zo veel, maar het is ook een beetje een hobby van me geworden.”

Met de paplepel ingegoten

Gerrit is al veel langer met duurzaamheid bezig. “Ik hou al 40 jaar elke zondagochtend de gas- en elektrastanden bij. Als ik meer verbruikt heb, zoek ik uit waar dat door komt. Bovendien zijn vrijwel al mijn apparaten in huis energiezuinig en hebben we uitsluitend ledverlichting. Mijn moeder zei vroeger al “doe de deur achter je dicht, ik stook toch niet voor de mussen?”. Mijn passie voor verduurzamen heb ik dus niet van een vreemde.” 

Het liefst zou hij helemaal geen energie meer verbruiken, maar dat is in zo’n oud pand niet haalbaar. “Al met al gebruik ik nu zo’n 20% minder energie dan op eerste dag in dit huis. Ik zou alle Rotterdammers willen aansporen om goed naar je huis te kijken: er zijn zoveel plekken om te kunnen isoleren en op te besparen.”

Wijk IJsselmonde
Soort woning Monumentale boerderij
Bouwjaar 1770
Oppervlakte 205 m2
Inhoud 550 m3
Energielabel na maatregelen Niet van toepassing
Energiekosten na maatregelen € 135,- p/m

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud