Translate
HomeVerhalenVvE-complex – Delfshaven

VvE-complex – Delfshaven

Delfshaven
Zonne-energie
VVE-complex Delfshaven_header
24 augustus 2020
| laatste update: 10 juni 2021

Albert woont in een appartementencomplex met vierentwintig woningen aan de Voorhaven in Rotterdam. Het gebouw heeft twee verdiepingen en een groot plat dak. Dit ligt sinds kort vol met 216 zonnepanelen dankzij de inzet van de VvE, grondig onderzoek, passend advies en goede samenwerking. Nog nooit was de energierekening zo laag.

“Het idee van een duurzaam dak ontstond zo’n zes jaar geleden tijdens een vergadering van de VvE”, vertelt Albert. “Het dak was bijna aan vervanging toe, dus was het een mooie gelegenheid voor een ingrijpende aanpassing. De kas van de VVE was gelukkig redelijk gevuld en een hogere VvE-bijdrage leverde ook veel op. Maar de volledige investering van het dak vervangen én de zonnepaneleninstallatie vroeg om meer. Daarom besloten we als VvE om een lening af te sluiten. Een aantal bewoners kozen ervoor om geldbedragen – vijfhonderd euro per bewoner – uit te lenen aan de VvE. Zo ontvingen ze meer rente dan bij de bank.”

 

Iedereen erbij betrekken

Een commissie, met bewoners van elke etage, verdiepte zich in de verschillende opties voor zonnepanelen op het gebouw. “Om alle bewoners te enthousiasmeren voor het plan hielden we hen steeds op de hoogte, onder andere door een informatiebijeenkomst. Zo bleef iedereen betrokken bij het proces. Zelf volgde ik een cursus over zonnepanelen bij VvE-010. Daar kreeg ik bruikbaar advies. Echt een tip voor iedere Rotterdamse VvE die zonnepanelen overweegt.” 

Voordelig voor iedereen

Op basis van de verkregen informatie selecteerde de commissie twee varianten. Bij de eerste zouden de zonnepanelen op een grootverbruikersinstallatie worden aangesloten. De VvE zou dan verdienen aan de extra opgewekte stroom. Bij de tweede variant zouden er vierentwintig individuele installaties worden gemaakt. Ieders extra stroom zou in dat geval op zijn eigen energierekening worden verrekend. Albert: “Geen verrassing natuurlijk dat iedereen de panelen wilde laten aansluiten op zijn eigen elektriciteitsnet. Zo hebben de bewoners rechtstreeks voordeel bij de investering van de VvE. Daar wordt iedereen blij van!”

“We hebben er met z’n allen voor gestemd om het op die manier te doen. En ik heb nog geen enkele klacht gehoord. Het is nu eigenlijk gewoon genieten: de zonnepanelen produceren vanzelf stroom en iedereen betaalt maandelijks fors minder. In augustus vorig jaar heb ik zelfs net zoveel stroom geproduceerd als ik in een heel jaar verbruik.” 

 

De smaak te pakken

De VvE overweegt nu om ook de isolatie van het gebouw aan te pakken. Een werkgroep onderzoekt de mogelijkheden. “Ze maken voorlopig nog geen haast, want de pot van de VvE is nu even leeg. Maar we hebben de smaak te pakken. De zonnepanelen waren een investering die wat tijd en geld kostte, maar het is het helemaal waard. En het was ook nog eens leuk om dit samen te doen.”

 

Meer weten?

VVE-010 adviseert en begeleidt VvE’s die willen verduurzamen. Kijk voor meer informatie op www.vve010.nl/verduurzamen of stuur een bericht naar duurzaam@vve010.nl.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud