Translate
HomeVerhalenVVE-complex – Lombardijen

VVE-complex – Lombardijen

IJsselmonde
Energiebesparing
VVE-complex Lombardijen_header
24 augustus 2020
| laatste update: 23 september 2020

Na een klein jaar overleggen, advies inwinnen en rekenen besloot de Vereniging voor Eigenaren (VvE) aan de Socratesstraat tot het nemen van een pakket energiebesparende maatregelen.

Kees is één van de initiatiefnemers van het project. Hij vertelt over de verduurzaming van het 27 appartementen tellende VvE-complex in de Zenobuurt in Rotterdam Zuid. De werkzaamheden moeten in het derde kwartaal van 2020 klaar zijn.

De VvE startte in 2003 met een lege reservepot, een achterstand in onderhoud en een lage maandelijkse bijdrage. Mede hierdoor kon er lange tijd geen groot onderhoud worden gedaan, waardoor het achterstallige onderhoud verder is toegenomen. Vorig jaar waren het dak, de riolering en de collectieve cv-installatie aan vervanging toe. De VvE had te weinig geld in kas voor deze ingrepen, er was een tekort van ruim 100.000 euro.

 
Energieadvies op maat

Kees werd actief in de VvE nadat hij een appartement voor zijn dochter had gekocht. Als lid van de kascommissie ging hij plannen maken. Zijn uitgangspunt was de achterstand om te buigen in een voorsprong. “In plaats van alles zo goedkoop mogelijk juist kiezen om het beter en duurzamer te maken. Dus geen kosten maken, maar investeren met de bedoeling het geld terug te verdienen uit energiebesparing.”

De financiering “was wel een dingetje”, vervolgt Kees. “De mensen hadden eigenlijk niet het geld om via een eenmalige betaling alles te bekostigen. De investeringen zouden namelijk betekenen dat de leden elk een eenmalige bijdrage moesten betalen van 5 à 6000 euro.”

“Ik heb contact gehad met het Nationaal Energiebespaarfonds (NEF) voor financiering”, legt Kees uit. “Om een NEF Energiebespaarlening te kunnen krijgen, moet je energieadvies op maat hebben aangevraagd. Ik ben in contact gebracht met VVE-010 voor een energieadviestraject.” 

 
Veel minder warmteverlies

Uiteindelijk besloot de VvE tot een pakket aan maatregelen dat haalbaar en betaalbaar was. “Er is gekozen voor het vernieuwen en hoogwaardig isoleren van het dak en een goede spouwmuurisolatie. Naast de isolatie bespaart de overstap van blokverwarming naar individuele ketels veel energie. Dit leidt namelijk tot aanzienlijk minder warmteverlies.”

Heel fundamenteel was de discussie over de vervanging van de bestaande collectieve CV. Kees: “Het lijkt tegengesteld aan de beweging om vergaand te verduurzamen, maar toch is er gekozen voor het plaatsen van combiketels. Dat is een verbetering ten opzichte van de huidige situatie, maar ook wordt hiermee tijd gekocht om over een aantal jaren een goede vervolgstap te kunnen maken als er meer alternatieven voorhanden zijn.”

 
Goed voorbereid

“Met de combiketel wordt ook de kraanwatervoorziening op een duurzamer niveau gebracht. Zo is het complex voorbereid op een eventuele overstap naar stadsverwarming in de toekomst, voor zowel verwarming als tapwater. Of verwarming via warmtepompen of waterstof, alle opties staan open. We zien de huidige maatregelen als een grote stap naar toekomstbestendigheid. Voor stadsverwarming hadden we ook een offerte opgevraagd, maar dat is op dit moment te duur.” In totaal gaat het om een investering in het complex van 400.000 euro.

Het besluit om een 15-jarige lening bij het NEF aan te vragen was nog maar net genomen of er kwam plots de mogelijkheid van een 20-jarige lening. “Deze 20-jarige lening is vooral aantrekkelijk omdat de maandbijdrage voor de VvE-leden een stuk lager wordt. We hebben toen in spoedtempo een nieuwe vergadering belegd en besloten om over te gaan op de 20-jarige lening. Dit besluit kon zo snel en goed worden genomen omdat in het afgelopen jaar veel tijd en energie is gestoken in het bijpraten van de individuele leden. Eigenlijk was iedereen al dusdanig betrokken dat de besluitvorming redelijk moeiteloos kon plaatsvinden.”

Energie

Volgens Kees, die veel tijd aan het project heeft besteed, is enthousiasme niet genoeg om te komen tot een goed eindresultaat. Ook volharding en voldoende tijd zijn belangrijk. “Het is enorm belangrijk om goed in contact te blijven met de andere eigenaren en bewoners. Waar zitten de weerstanden? En als deze terecht zijn, dan neem je ze mee in de aanpak. Bij onterechte weerstand probeer je mensen tot andere inzichten te bewegen. Een ander leerpunt is dat je een visie moet hebben en vooral voor iedereen behapbare stappen moet zetten, waarbij elke stap een positief effect heeft op het geheel. Anders raak je het draagvlak kwijt.” Ook is er goed in teamverband gewerkt, zegt Kees. “Onze huisbouwkundige werkt nauw samen met een speciaal aangetrokken projectmanager en met een goede ondersteuning van onze VVE beheerder Adviesbureau de Jong.”

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud