Translate
HomeVerhalenVVE-complex – Prins-Alexander

VVE-complex – Prins-Alexander

Prins Alexander
Zonne-energie
Raymond van Meeteren 200225104453EF_Z0A7495
24 augustus 2020
| laatste update: 23 september 2020

Raymond (72) ging zes jaar geleden wonen aan het Georges Vantongerloohof in Rotterdam. Hij geniet er van een ruim appartement in een goed onderhouden complex. Mede door de komst van twee nieuwe buren werden er vragen gesteld over de hoge maandelijkse bijdrage aan de servicekosten. “In plaats van een verlaging stelde ik de VvE voor: zullen we investeren in zonnepanelen?”

Het complex telt vijf woningen, een onderliggende parkeergarage en een groot plat dak. De ideale omstandigheden dus om binnen de VvE een gesprek te voeren over verduurzaming. De bewoners staan op goede voet met elkaar en het gebouw is goed gebouwd. “We zijn nog geen gebreken tegengekomen”, vertelt Raymond. “Het onderhoud is pico bello geregeld. Alleen wanneer de basis op orde is, kun je gaan praten over investeren in duurzaamheid.”

“Mijn indruk was dat de servicekosten aan de hoge kant waren”, vertelt Raymond. “De reserves van de VvE waren zeer gezond en ook lag er een indrukwekkend meerjarig onderhoudsplan. Ik heb toen voorgesteld om via de VVE een investering te doen in zonnepanelen. Zodoende kom je indirect tot een verlaging van de maandelijkse servicekosten: door zelf elektriciteit op te wekken, gaat de energierekening omlaag.”

Verdiep jezelf

Op initiatief van Raymond ging het bestuur van de VvE zich verdiepen in zonnepanelen. “Samen met de penningmeester en secretaris hebben we een paar lezingen van VVE-010 bijgewoond. Adviseur Wim Schutten heeft ons bijgepraat over de mogelijkheden en kosten. Hij adviseerde ons om te onderzoeken hoe appartementen individueel een gedeelte van het dakoppervlak in bruikleen konden krijgen om daar zonnepanelen te laten plaatsen.”

Meer weten over advies en ondersteuning van VVE-010?

De VvE speelde daarbij een adviserende en bemiddelende rol. “Samen met een mede-bestuurslid en een nieuwe bewoner hebben we de markt verkend. In totaal 16 offertes hebben we bekeken en de beste twee hebben aan de bewoners voorgelegd.” Uiteindelijk besloten de vijf individuele eigenaren om elk 14 zonnepanelen op hun eigen stukje dak neer te zetten. Daarmee wekken ze hun eigen elektriciteit op; de verlichting in de hal en andere gemeenschappelijke ruimten betaalt de VvE bij Eneco.

De benodigde investering kwam voor een kwart uit de financiële reserves van de VVE. De rest moesten de bewoners zelf neerleggen. “We hebben becijferd dat de investering in 4 tot 5 jaar wordt terugverdiend, mede dankzij deze steun uit de ‘VvE-kas’. Iedereen was akkoord, er was brede overeenstemming.” Dat betekende dat korte tijd later het zonnedak kon worden gerealiseerd: per appartement zijn 14 zonnepanelen geplaatst. De totale opbrengst (4500 kilowattuur per appartement per jaar) staat gelijk aan wat er door de bewoners aan elektra verbruikt wordt. “Kortom: de energierekening is gedaald naar bijna nul en de maandelijkse VvE-bijdrage kon met ruim 50 euro per maand omlaag.”

 
Terugverdienen

Voor teveel opgewekte energie geldt momenteel nog een salderingsregeling. Dat houdt in dat je geld verdient voor elke kilowattuur die je teruglevert aan het elektriciteitsnet. “Die salderingsregeling verandert echter in 2023”, weet Raymond. “Wat er daarna gaat gebeuren, dat weet niemand. De overheid kan geen beloftes doen voor de toekomst, dat is jammer. Gelukkig kunnen we ons zelf voorbereiden: ons zonnepark is klaar voor een eventuele buurtaccu, waar we de teveel opgewekte energie in kunnen opslaan. Dat is wellicht iets om te bespreken tijdens een volgende VvE-vergadering.”

Meer weten? Kijk op de website van VVE-010.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud