Translate
HomeVerhalenVvE-complex – Prinsenland/Het Lage Land

VvE-complex – Prinsenland/Het Lage Land

Prins Alexander
Zonne-energie
VvE-complex-–-PrinsenlandHet-Lage-Land_header
24 augustus 2020
7 februari 2021

In 2014 trad Raymond toe tot het bestuur van zijn VvE. Destijds moesten zijn medebewoners nog niets hebben van duurzaamheid. Maar toen het bestuur vorig jaar toestemming vroeg voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak, was de meeste twijfel verdwenen. Raymond: “Mijn advies: los probleempjes in het gebouw snel op, dan willen de mensen wel luisteren.”

Hij woont met zo’n 40 andere bewoners in één van Parktorens: dat zijn vijf identieke woontorens in Marie van Eijsden-Vinkstraat in de wijk Prinsenland/Het Lage Land. Dat is een van de gebieden waar Rotterdam ‘haast wil maken’ met de energietransitie, zoals Raymond het omschrijft. Hij hoort wel eens dat bewoners geneigd zijn om te denken ‘het zal mijn tijd wel duren’. Maar daar is Raymond het niet mee eens.

 
Onderliggend probleem

Daarom hield hij als bestuurslid van zijn VvE in 2014 al een presentatie over zonnepanelen. “Behalve de voor de hand liggende vragen – ‘wat moet je daarmee?’ – was er in mijn optiek één groot onderliggend probleem: we hadden last van langdurige lekkage in het pand. Dat merk je; het zorgt vooral voor een negatieve tendens. Dat hebben we de afgelopen jaren goed aangepakt.”

De zoektocht naar zonnepanelen begon op internet. Raymond en de technische commissie van zijn VvE bezochten vorig jaar meerdere voorlichtingsavonden van VVE-010. “Adviseur Wim Schutten heeft ons getoond hoe je je resultaten berekent: wat is terugverdientijd en waar moet je bij aanschaf op letten? Er is verschil in onder meer degradatie, slijtage en garantietermijnen. Uiteindelijk hebben we meerdere offertes aangevraagd.”

 

Meer weten over het advieswerk van VVE-010? Lees hier verder!

Meer opbrengst dan verbruik

Voor de financiering van het zonnedak bedacht de VvE de volgende constructie. “We gingen niet voor externe, maar interne financiering.” Wat houdt dat in? “We gebruiken de financiële reserves van de VVE voor de aankoop en met de opbrengst van de zonne-energie lossen we het aankoopbedrag van onze zonnepanelen af.” Inmiddels zijn er 38 zonnepanelen geplaatst; deze zonnecellen wekken meer energie op dan het pand verbruikt.

Toen het achterstallig onderhoud was weggewerkt, verdween ook de scepsis snel. Wat is het geheim? “Zorg dat alles technisch in orde is”, tipt Raymond. “Als er een probleem is, probeer dezelfde dag nog een oplossing te vinden. Wij kunnen bedrijven oproepen die à la minute problemen kunnen oplossen. En zorg voor een gemeenschapsgevoel met je buren en medebewoners. Zo hebben wij een kerstboomcommissie, een commissie voor de nieuwjaarsborrel en bewoners gaan samen bladeren vegen. Organiseer die saamhorigheid, want dan zul je er nooit alleen voor staan.”

Meer weten? Kijk op de website van VVE-010.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar:
Skip to content