Translate
HomeVerhalenZonnedak voor Rotterdamse daltonschool De Margriet

Zonnedak voor Rotterdamse daltonschool De Margriet

Noord
Zonne-energie
daltonschool 222 zonnepanelen
29 september 2020
| laatste update: 29 september 2020

Op het dak van daltonschool De Margriet zijn zonnepanelen geplaatst. Hiermee wekken ze stroom op voor de school en 44 andere deelnemers. Het zonnedak is onderdeel van een pilot om op drie Rotterdamse basisscholen panelen te plaatsen.

Door de symbolische stekker in het stopcontact te doen, werd de zonne-installatie die zo’n 60.000 kKh per jaar opwekt in gebruik genomen. De bewoners van Blijdorp, waar De Margriet staat, zijn zelf eigenaar van de zonnepanelen. “Dit is een schoolvoorbeeld van de energietransitie in Rotterdam”, zo zegt wethouder Duurzaamheid en Energietransitie Arno Bonte. “Twee ouders melden zich bij de school met een idee. De directeur is enthousiast en peilt de belangstelling bij schoolbestuur BOOR.”

Schoolbestuur BOOR wil al haar circa honderd gebouwen verduurzamen. Zonnepanelen zijn daarbij een belangrijk onderdeel. Daarnaast ziet het schoolbestuur kansen voor onderwijs. Zo komt er in De Margriet een scherm waarop leerlingen kunnen zien hoeveel stroom het dak opwekt. En in de klas wordt aandacht besteed aan het belang van duurzame energie.

 

Nieuwe banen
Het zonnedak is door buurtbewoners geïnstalleerd. WijkEnergieWerkt heeft in samenwerking met de Beroepentuin een groot deel van de installatie van het dak verzorgd. Een team van monteurs uit de buurt kreeg een opleiding voor een baan in de energietransitie. Bij de opening van het zonnedak kregen zij een certificaat. “Uiteindelijk liggen er zonnepanelen op de school, waarvan de buurtbewoners eigenaar zijn en die geïnstalleerd zijn door mensen uit de wijk die hiervoor speciaal zijn opgeleid. Zo realiseren we onze ambitie om met de energietransitie banen te creëren”, aldus wethouder Bonte.

 

Multifunctionele daken
Het zonnedak van daltonschool De Margriet is een mooi voorbeeld van wat er allemaal mogelijk is op de Rotterdamse daken. Rotterdam wil de ruimte in de stad beter benutten. Daarom willen ze gebruik maken van de 18 km2 platte daken in de stad. Benieuwd wat er mogelijk is op uw dak? Lees er hier meer over.

 

Headerfoto: Frank Hanswijk

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud