Translate

Aardgasvrije wijken

Hoe kunt u zich voorbereiden?

HomeAardgasvrije wijkenHoe kunt u zich voorbereiden?

Nederland wordt aardgasvrij in 2050. Of u nu huurder, huiseigenaar of ondernemer bent de komende jaren gaan alle woningen en gebouwen van het aardgas af. U kunt zelf aan de slag om u voor te bereiden op aardgasvrij.

Zo kunt u alvast onderzoeken wat het goedkoopste alternatief voor aardgas is in uw wijk, wat de alternatieven zijn en welke wijken als eerste van het aardgas afgaan. U kunt ook vast aan de slag met isoleren, besparen, warmtepompen, zonneboilers, zonne-energie en het verduurzamen van uw pand. Zo breidt u zich voor op aardgasvrij en neemt u gelijk slimme maatregelen die energie besparen en comfort verhogen. Bij het Duurzaamheidsloket kunnen ze adviseren over de beste opties voor uw situatie.

Bekijk direct subsidies en leningen voor Aardgasvrij

  • Energie besparen is altijd slim om te doen. Dan kan door uw huis goed te isoleren of zelf energie op te wekken met zonnepanelen.
  • Neem in al uw plannen bijvoorbeeld als u gaat verbouwen, mee dat uw huis in de toekomst geen aardgasaansluiting meer heeft. Voorkom dat u nu aanpassingen doet, waarvan u later spijt krijgt.
  • Als u gaat verbouwen, laat u dan adviseren door een energieadviseur.
  • Heeft u plannen om uw keuken te verbouwen? Kies dan voor elektrisch koken. U kunt hier subsidie voor krijgen.

Persoonlijk advies

Stel uw duurzaamheidsvraag  op de pagina Duurzaamheidsloket.


Mijn cv-ketel gaat kapot. Wat
 nu?

Als de cv-ketel (bijna) kapot is, is dat een goed moment om na te denken over alternatieven. Het vervangen van een cv-ketel voor een duurzaam alternatief is helaas niet altijd even makkelijk als het plaatsen van een nieuwe cv-ketel. Als u geen cv-ketel meer heeft moet u ook op een andere manier verwarmen en koken. Dat kost meer geld dan alleen uw ketel vervangen. Het Rijk en de gemeenten onderzoeken de mogelijkheden om dit te financieren. Bijvoorbeeld door subsidie en gunstige leningen voor bewoners en bedrijven. Als een snelle overgang naar een warmtepomp of stadsverwarming geen optie is, dan kunt u ervoor kiezen om tijdelijk een cv-ketel te leasen. Of u kunt kijken of een hybride oplossing mogelijk is voor uw woning.


Verbouwen? Waar moet ik dan rekening mee houden?

Als u gaat verbouwen, dan kunt u uw woning alvast laten voorbereiden op aardgasvrij of al aardgasvrij maken. Zorg bij een verbouwing voor goede isolatie. Dat verdient u altijd terug, omdat de energierekening daarmee lager wordt. En kies bij de aanschaf van een nieuwe keuken voor een elektrische kookplaat. Bij een warmtenet, is het handig om op de begane grond alvast ruimte te maken voor een mogelijke afleverset. En bij een all electric-oplossing is ruimte nodig voor verschillende installaties. U kunt alvast andere radiatoren nemen die voor lage en hoge temperatuur zijn geschikt of vloerverwarming aanleggen. Dan bent u voor alle alternatieven van aardgasvrij voorbereid. Zo bent u al voorbereid wanneer de gemeente in uw wijk start.

Als u een huis huurt, is het moeilijker om zelf energiebesparende maatregelen te nemen of uw huis aardgasvrij te maken. U kunt bijvoorbeeld niet zomaar isoleren of zonnepanelen kopen, maar u kunt dit wel bespreken met uw verhuurder. Veel partijen maken nu al grote stappen op het gebied van duurzame energie. Wat u wel makkelijk zelf kunt doen, is kiezen voor groene stroom. We stoppen namelijk niet alleen met aardgas, maar gaan ook duurzame stroom gebruiken. Daarnaast kunnen tochtstrips, radiatorfolie, ledlampen of dubbelglasfolie ook helpen om nu al gas/elektra te besparen. U kunt ook kiezen voor elektrisch koken. Soms is daar aanpassing van de elektra voor nodig. Informeer bij u huurder naar de mogelijkheden.

In 2050 is heel Rotterdam van het aardgas af: niet alleen huizen, maar ook bedrijven, de industrie en de gemeente. Wordt in een gebied gestart met aardgasvrij, dan worden alle gebouwen in het gebied betrokken. Het is dus voor bedrijven aan te raden om nu al te investeren in duurzame oplossingen. Soms kunnen bedrijven bijvoorbeeld warmte uitwisselen door hun restwarmte beschikbaar te stellen voor het nieuwe warmtenet. Ook kunnen bedrijven hun gebouwen isoleren of zelf energie op te wekken met zonnepanelen.

Als particuliere verhuurder zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik van een woning te verminderen. Zo kunnen de huurders maandelijks geld op hun energierekening besparen. Ook verbetert hun wooncomfort. Bekijk hier de mogelijkheden voor u.

Ook kunt u een woning alvast voorbereiden op aardgasvrij.

  • Energie besparen is altijd slim om te doen. Dan kan door uw huis goed te isoleren of zelf energie op te wekken met zonnepanelen.
  • Neem in al uw plannen bijvoorbeeld als u gaat verbouwen, mee dat uw huis in de toekomst geen aardgasaansluiting meer heeft. Voorkom dat u nu aanpassingen doet, waarvan u later spijt krijgt.
  • Bij een warmtenet, is het handig om op de begane grond alvast ruimte te maken voor een mogelijke afleverset. En bij een all electric-oplossing is ruimte nodig voor verschillende installaties. U kunt alvast andere radiatoren nemen die voor lage en hoge temperatuur zijn geschikt of vloerverwarming aanleggen. Dan bent u voor alle alternatieven van aardgasvrij voorbereid. Zo bent u al voorbereid wanneer de gemeente in uw wijk start.
  • Als u gaat verbouwen, laat u dan adviseren door een energieadviseur.
  • Heeft u plannen om uw keuken te verbouwen? Kies dan voor elektrisch koken. Een inductiekookplaat is dan meestal de beste oplossing. Ook als u niet gaat verbouwen, kunt u kijken of elektrisch koken mogelijk is.

Voor een Vereniging van Eigenaren (VvE) zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik te verminderen. Bewoners kunnen maandelijks geld op hun energierekening besparen. Bekijk de mogelijkheden. U kunt als VvE ook zelf energie op te wekken met zonnepanelen. Tot slot kunt u als VvE kijken of u uw appartementencomplex kunt aansluiten op stadsverwarming.

Eigenaar binnen een VvE
  • Gaat u bijvoorbeeld verbouwen? Houdt dan in al uw plannen rekening met het feit dat uw huis in de toekomst geen aardgasaansluiting meer heeft. Dit voorkomt dat u nu aanpassingen doet, waarvan u later spijt krijgt.
  • Als u gaat verbouwen, laat u dan adviseren door een energieadviseur.
  • Heeft u plannen om uw keuken te verbouwen? Kies dan voor elektrisch koken. Een inductiekookplaat is dan meestal de beste oplossing. Ook als u niet gaat verbouwen, kunt u kijken of u al elektrisch kunt gaan koken.

Persoonlijk advies

Stel uw duurzaamheidsvraag op de pagina Duurzaamheidsloket.

Als eigenaar van een pand zijn er nog meer mogelijkheden. Het dak kan bijvoorbeeld worden vol gelegd met zonnepanelen. Wordt meer energie opgewekt dan u zelf nodig heeft, dan kunnen andere bedrijven of bewoners uit de buurt daarvan profiteren.

Bovendien kunt u de kosten voor elektrische oplossingen vaak beperken. Bijvoorbeeld door samen met andere bedrijven of buren te kijken naar het aanschaffen van zonnepanelen of een warmtepomp. Voordat u in een warmtepomp investeert, is het goed om te kijken of er niet al plannen voor stadsverwarming zijn in uw buurt.

Meer over Aardgasvrije wijken

Ga direct naar:
Ga naar de inhoud