Translate

Groen en regenwater

Ontdek waarmee u aan de slag kunt

Ik ben een: [maak een keuze]
 • Huurder
  Als huurder zijn er genoeg mogelijkheden om met duurzaamheid aan de slag te gaan en energie te besparen. Dat kan jaarlijks tientallen euro's schelen.
 • Verhuurder
  Door uw woningbezit te verduurzamen ontwikkelt u vastgoed dat klaar is voor de toekomst. De waarde en kwaliteit neemt flink toe, wat het aantrekkelijk maakt voor huurders. Door uw woning te isoleren bespaart u veel energie en verbetert u de Energie-Index (EI) en het energielabel. Dit zal leiden tot een waardestijging van uw woning. Voor de huurder is een goed geïsoleerde woning een comfortabele en gezonde plek om te wonen. Bovendien kan de huurder flink besparen op het gebruik van gas. Dat is met het oog op de stijgende gasprijzen mooi meegenomen.
 • Huiseigenaar
  Als grondgebonden eigenaar zijn de mogelijkheden om te verduurzamen enorm. U kunt dus veel energie besparen. Isoleren, zonnepanelen en elektrisch koken bieden de grootste voordelen.
 • Eigenaar van een appartement
  Als eigenaar van een appartement zijn er genoeg mogelijkheden om snel en simpel energie te besparen. Daarmee kunt u eigenhandig uw energierekening flink omlaag brengen. Voor grotere duurzame maatregelen, zoals isoleren, moet u overleggen met uw VvE. Doe hier uw voordeel mee. Het is namelijk vaak goedkoper om samen met andere eigenaren te verduurzamen. Het komt voor dat kleine VvE’s soms niet tot nauwelijks actief zijn. Dit lijkt misschien makkelijk en voordelig, maar dat is zeker niet zo! Er wordt geen of weinig onderhoud gedaan en als er een probleem is, is er vaak te weinig geld om dat te repareren. Activeer dus uw VvE! Voor hulp en tips kunt u terecht op www.vve010.nl.
 • VvE
  Heeft uw VvE de wens om het pand energiezuiniger te maken? Een goed voornemen! Want gezond en comfortabel wonen gaan prima samen met minder onderhoudskosten en een lagere energierekening. Gaat u eerst investeren in zonnepanelen? Een groen dak aanleggen? Of toch isoleren? Wat is haalbaar en hoe krijgt u uw buren mee? Voor hulp en tips kunt u terecht op www.vve010.nl.
 • Instelling
  Als instelling kunt u huren van de gemeente of van een particuliere verhuurder. Huurt u van de gemeente? Dan hebben we goed nieuws! Zo is het bijvoorbeeld makkelijker om zonnepanelen te plaatsen én die terug te verdienen. Huurt u van een particulier? Kies dan in het filter voor MKB-ondernemer om te zien wat uw mogelijkheden zijn.
 • Ondernemer
  Als ondernemer bent u meestal huurder van uw bedrijfspand. Bent u toch eigenaar van het pand? Kies dan voor grondgebonden eigenaren in de filter. Als huurder kunt u zelf niet veel aan het pand veranderen. U kunt natuurlijk wel het gesprek aangaan met de eigenaar over het isoleren van het pand of het plaatsen van zonnepanelen. Kijk voor meer informatie ook op Ondernemen010 of op MKB010Next. Geïnteresseerd in een circulair bedrijf? Kijk hier voor handige tools. Gebruikt uw bedrijf minstens 50.000 kWh elektriciteit en/of 25.000 m³ aardgas (of een equivalent daarvan) per jaar? Dan bent u verplicht de overheid te informeren over hun maatregelen om energie te besparen. Kijk op hier voor meer informatie.
 • Grootbedrijf
  Grootbedrijven hebben vaak veel kennis in huis, soms zelfs een eigen specialist of afdeling die zich bezighoudt met duurzaamheid. Is dat niet het geval? Kies dan voor mkb in de filter. Zeker als uw bedrijf eigenaar is van het gebouw is er veel mogelijk: van isoleren tot zonnepanelen, en van vergroening tot duurzaam vervoer.
HomeWat kan ik doenGroen en regenwater

Extra groen en het opvangen van regenwater zijn belangrijk. Hoe meer regenwater tijdens hevige buien wordt opgevangen, hoe minder wateroverlast en waterschade in de stad. Het riool zal bijvoorbeeld minder snel overstromen. Ook nemen bomen, struiken en planten goed water op en hebben ze een verkoelend effect tijdens warm weer.

Er is genoeg dat u zelf kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan een groen dak, een geveltuin aanleggen, uw tuin groen maken of het opvangen van regenwater met een regenton.

Ook kunt u zelf met andere bewoners zorgen voor een openbaar stukje grond in uw buurt. Oftewel zelfbeheer, u neemt hierbij het onderhoud deels over en helpt dit te verbeteren. Samenwerken bij het onderhouden van groen is een leuke kans om andere buurtbewoners te leren kennen.

Er zijn subsidies en leningen beschikbaar voor het aanleggen van groen en het opvangen van regenwater. Huiseigenaren, bedrijven, verenigingen en stichtingen kunnen subsidie aanvragen.

Nieuwsgierig naar meer tips over groen en regenwater? Neem een kijkje op Rotterdams WeerWoord

Inspirerende verhalen

Meer manieren om te verduurzamen

Ga direct naar:
Skip to content