Translate

Isoleren

Ontdek waarmee u aan de slag kunt

Ik ben een: [maak een keuze]
HomeWat kan ik doenIsoleren

Een goed geïsoleerd huis of gebouw is een fijne plek om te wonen, leven en werken. Isolatie is goed voor het milieu en houdt u gezond. Het werkt namelijk tegen tocht, vocht, schimmel en houtrot. Het grootste voordeel merkt u in uw portemonnee.

Een goed startpunt is een warmtescan. Daarmee kunt u onderzoeken waar in uw huis of kantoorgebouw de warmte ontsnapt. Dit helpt om te bepalen of het slim is om eerst uw muren, dak, ramen of deuren te isoleren. Voor uw gezondheid en comfort is het isoleren van de vloer op de begane grond altijd belangrijk.

Met het isoleren van uw woning kunt u te maken krijgen met de Wet Natuurbescherming. Sommige dieren zoals vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen kunnen in uw woning verblijven. Zo kan een vleermuis bijvoorbeeld in uw spouwmuur en een huismus onder uw dakpannen verblijven. U merkt hier waarschijnlijk verder niets van, maar hier moet u wel rekening mee houden als u aan de slag gaat met isoleren.

Als u aan de slag gaat met isoleren, moet u de volgende stappen nemen:

  • Controleer of er dieren zitten;
  • Laat een quickscan ecologie uitvoeren door een ecologisch adviesbureau;
  • Eventueel moet u een ecologisch onderzoek laten doen.

Als er beschermde diersoorten in uw huis zitten op de plek waar u wil isoleren, zal u eerst een ontheffing moeten aanvragen. Met een ontheffing op de Wet Natuurbescherming kunt u de maatregel(en) laten uitvoeren. Meer informatie is te vinden op Milieu Centraal.

Bekijk direct subsidies en leningen voor Isoleren

Meer manieren om te verduurzamen

Ga direct naar:
Skip to content