Translate

Nationale Klimaatweek

Ontdek waarmee u aan de slag kunt

Ik ben een: [maak een keuze]
HomeWat kan ik doenNationale Klimaatweek

Nationale Klimaatweek 2023: Iedereen doet wat

De Nationale Klimaatweek (NKW) is een jaarlijks terugkerend evenement dat in het teken staat van klimaatverandering en duurzaamheid. Dit jaar vindt de Nationale Klimaatweek plaats van 30 oktober tot en met 5 november 2023.

Het thema van de Nationale Klimaatweek 2023: “Iedereen doet mee”. Het ministerie Economische Zaken en Klimaat wil hiermee benadrukken dat iedereen, van jong tot oud, een bijdrage kan leveren aan een duurzamer Nederland.

Tijdens de Nationale Klimaatweek worden er in het hele land door overheden, bedrijven, maatschappelijke organisaties en burgers allerlei initiatieven georganiseerd. Dit doen we om mensen te inspireren en te informeren over klimaatverandering. Er zijn activiteiten, workshops, lezingen en andere evenementen die je helpen om zelf aan de slag te gaan voor een beter klimaat.

Wat kun je doen tijdens de Nationale Klimaatweek?

Er zijn veel verschillende dingen die je kunt doen tijdens de Nationale Klimaatweek. De gemeente Rotterdam en haar partners organiseren allerlei activiteiten en workshops door de hele stad heen. In de agenda op Duurzaam010 vind je alle verschillende initiatieven waar je aan mee kunt doen. Deze evenementen zijn aangeduid met “NKW”.

Bekijk hier alle evenementen op Duurzaam010.

Wil je ook een activiteit (in jouw wijk) aanmelden voor de Nationale Klimaatweek? Stuur dan een e-mail naar: NationaleklimaatweekSO@rotterdam.nl en dan bekijken we uw aanvraag.

*Let op: er kunnen nog veranderingen komen in het programma. Zo komen er activiteiten bij, maar kunnen ze ook afvallen. Houd de website goed in de gaten. 

Waarom is deze week zo belangrijk?

Klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen van onze tijd. De gevolgen van klimaatverandering zijn al voelbaar in Nederland, zoals de toename van extreme weersomstandigheden. Om de gevolgen van klimaatverandering te beperken, is het nodig dat we allemaal onze steentje bijdragen. De Nationale Klimaatweek is een uitgelezen kans om dat te doen.

Iedereen kan een bijdrage leveren aan het tegengaan van klimaatverandering. Door kleine veranderingen in je dagelijkse leven kun je al een groot verschil maken. Zo kun je bijvoorbeeld:

      • Minder vlees eten

      • Meer energie besparen

      • Minder (eten) weggooien

      • Op de fiets of met het openbaar vervoer gaan

      • Je huis goed isoleren en verder verduurzamen

    Skyline van Rotterdam, met groen en gebouwen in beeld - Nationale Klimaatweek

    Foto: Robin Utrecht

    Wat doet Rotterdam voor het klimaat?

    Rotterdam is de grootste haven van Europa en heeft een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie. Tegelijkertijd is de stad ook een belangrijke bron van CO2-uitstoot. De gemeente Rotterdam heeft zich daarom gecommitteerd aan het verminderen van de CO2-uitstoot met 55% in 2030 en klimaatneutraal te zijn in 2050.

    De belangrijkste maatregelen om de CO2-uitstoot in Rotterdam te verminderen zijn:

        • Verduurzaming van de industrie: De gemeente Rotterdam werkt samen met bedrijven in de haven om de uitstoot van de industrie te verminderen. Dit gebeurt door bedrijven te stimuleren om over te stappen op duurzame energiebronnen en energiebesparende maatregelen te nemen.

        • Vergroening van de energievoorziening: De gemeente Rotterdam stimuleert de opwekking van duurzame energie, zoals zonne- en windenergie. Ook werkt de gemeente aan de ontwikkeling van een warmtenet voor de stad, dat wordt gevoed door restwarmte van bedrijven en huizen.

        • Verduurzaming van het vervoer: De gemeente Rotterdam stimuleert het gebruik van openbaar vervoer, fietsen en lopen. Ook investeert de gemeente in duurzame vervoersmiddelen, zoals elektrische auto’s en bussen.

        • Verduurzaming van de woningbouw: De gemeente Rotterdam stimuleert de bouw van energiezuinige woningen. Ook werkt de gemeente aan het verduurzamen van bestaande woningen, bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen.

      Word klimaatburgemeester van Rotterdam

      Als klimaatburgemeester heb je de kans om een positieve impact te maken op de stad. Je bent verantwoordelijk voor het stimuleren van duurzame initiatieven bij jou in de wijk. Dit kan in samenwerking met de bewoners, maar ook bedrijven. Je bent een (duurzaam) voorbeeld voor de gemeenschap in jouw omgeving. Meld je aan om klimaatburgemeester te worden.

      Meer manieren om te verduurzamen

      Ga direct naar:
      Ga naar de inhoud