Translate
Aardgasvrije wijk

Bospolder – Tussendijken

HomeAardgasvrije wijkenBospolder – Tussendijken

De Nederlandse overheid heeft besloten in 2050 geen aardgas meer te gebruiken. Dat betekent dat de warmte die nodig is om huizen te verwarmen, om te koken en te douchen ergens anders vandaan moet komen.

We kunnen niet tegelijk alle woningen van het aardgas halen in Rotterdam. Om in 2050 aardgasvrij te zijn, zijn we aan de slag gegaan in onder andere Bospolder-Tussendijken.

Voor deze wijk is het aansluiten op stadsverwarming de makkelijkste en goedkoopste oplossing. De leidingen van het warmtenet van Eneco liggen al vlakbij. We werken samen met Havensteder, Eneco, en andere partijen om dit gebied aardgasvrij te maken. We zijn gestart in een aantal straten tussen de Schiedamseweg en Rōsener Manzstraat, en tussen de Mathenesserweg en Grote Visserijstraat.

Werkzaamheden in de wijk

Tot eind 2023 werken de gemeente Rotterdam en Eneco in de Haringpakkersstraat en de Taandersstraat aan het vervangen van het riool en de aanleg van stadsverwarming. Tegelijkertijd vervangen of verleggen Stedin, KPN en Evides enkele leidingen. Zo hoeft de straat maar één keer open. Tijdens de bouwvak van maandag 31 juli tot maandag 14 augustus 2023 liggen de werkzaamheden even stil. Na deze werkzaamheden maken we de straat weer zoals hij was.

Havensteder is begonnen om de eerste huurwoningen in de Korfmakersstraat op stadsverwarming aan te sluiten. In deze buurt stapt ook de eerste VvE met particuliere woningeigenaren over op stadsverwarming.

Wetsvoorstel publieke warmtenetten

Minister Jetten heeft op vrijdag 21 oktober 2022 bekend gemaakt dat Nederland gaat overstappen op meer publieke warmtenetten. Dat betekent dat in de toekomst alle warmtenetten voor meer dan de helft of helemaal in eigendom zijn van de overheid. Voor de leidingen in de grond die nu van Eneco of Vattenfall zijn, komen er afspraken. Het uitgangspunt is dat de lopende gebiedsaanpak met Eneco in Bospolder-Tussendijken doorgaat zoals gepland.

Bospolder-Tussendijken is een geschikte wijk om aan te sluiten op stadsverwarming. De hoofdleiding van de stadsverwarming ligt vlakbij Bospolder-Tussendijken. Bovendien wil Havensteder de komende jaren meer huurwoningen aansluiten op stadsverwarming.

Met subsidies van de overheid willen de gemeente en Havensteder de overstap naar aardgasvrij mogelijk maken. Zo kunnen we aardgasvrij betaalbaar houden. De gebiedsaanpak Bospolder-Tussendijken krijgt subsidies van het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW) en European Local ENergy Assistance (ELENA).

Aardgasvrij heeft een breder doel. De energietransitie biedt kansen voor het verbeteren van de leefbaarheid van de wijk. Hiervoor werken de gemeente, Havensteder en Eneco samen met betrokken bewoners en initiatieven. 

De gebiedsaanpak aardgasvrij gaat over een andere manier van verwarmen, warm water en koken. En we onderzoeken ook welke sociale en maatschappelijke kansen de overstap naar aardgasvrij biedt in de wijk. Denk daarbij aan het ontstaan van banen of het verbeteren van de buitenruimte, zoals meer plekken voor groen of om te spelen. 

In Bospolder-Tussendijken sluiten we aan bij het programma Veerkrachtig Bospolder-Tussendijken 2028. Het programma wil de sociale index van Bospolder-Tussendijken in tien jaar samen met bewoners en ondernemers naar het stedelijk gemiddelde brengen. Dat gebeurt op drie thema’s: zorg, werk en energie en buitenruimte. Dat willen we doen op drie plekken: Schans-Watergeus, Hart van BoTu (Park 1943 en Grote Visserijplein) en bij de veerkrachtige scholen en hun pleinen.

We kunnen Bospolder-Tussendijken niet in één keer aardgasvrij maken. We zijn als eerste aan de slag in Tussendijken tussen de Schiedamseweg en Rōsener Manzstraat, en tussen de Mathenesserweg en Grote Visserijstraat.

Dit deel is gekozen, omdat de cv-ketels in de woningen van Havensteder hier aan het eind van hun levensduur zijn. Cv-ketels werken op aardgas. In plaats van ze te vervangen is dit een goed moment om geen nieuwe cv-ketels te plaatsen, maar over te stappen op stadsverwarming.

De straten

We zijn bezig in de volgende straten in Tussendijken:

Bruijnstraat, Bussinghstraat, Gijsingstraat, Korfmakersstraat, Haringpakkersstraat, Jan Kruijffstraat, Korfmakerstraat, Rösener Manzstraat, Taandersstraat en Van Duylstraat.

Aardgasvrij Bospolder-Tussendijken

Planning werkzaamheden

Vanaf 9 januari 2023 tot half november 2023 zijn er werkzaamheden in de Haringpakkersstraat en de Taandersstraat. De planning ziet er op dit moment zo uit:

 • Haringpakkersstraat
  Van 9 januari 2023 tot half november 2023.
 • Taandersstraat
  Van 6 maart 2023 tot half oktober 2023.

Van maandag 31 juli tot maandag 14 augustus 2023 werken we niet aan het riool en de stadsverwarming in verband met de zomervakantie.

Vanaf maandag 9 oktober 2023 tot half februari 2024 zijn er werkzaamheden in de Kleijnstraat. We vervangen het riool en leggen de buizen voor stadsverwarming aan.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op Haringpakkersstraat en Taandersstraat | Rotterdam.nl.

Omwonenden ontvangen nieuwsbrieven over de werkzaamheden:
Kleijnstraat augustus 2023
Haringpakkersstraat en Taandersstraat december 2022
Korfmakersstraat augustus 2022

Dat hangt af van uw situatie. Bent u, of heeft u een:

Eigenaar-bewoner

Als eigenaar-bewoner bent u zelf verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van uw woning. U mag zelf een duurzame vervanger voor aardgas kiezen. U kunt kiezen hoe u de woning aardgasvrij wilt maken: via stadsverwarming of met een warmtepomp. Op deze pagina kunt u zien of de gemeente plannen heeft om uw straat aardgasvrij te maken. Als dat zo is, dan is het voordelig om hieraan mee te doen. U krijgt van de gemeente een aantrekkelijk financieel aanbod. Daarnaast kunt u als eigenaar-bewoner een renteloze lening en subsidie voor elektrisch koken aanvragen bij de gemeente. Zie hiervoor het kopje ‘subsidies en leningen’.

 Als de woning bij een VvE hoort, dan wordt een besluit samen genomen. Waarover precies wordt besloten is afhankelijk van de splitsingsakte en het huishoudelijk regelement. Dat verschilt per VvE.

Huurder

Uw verhuurder (de woningcorporatie of een particuliere verhuurder, soms een Vereniging van Eigenaren) beslist over het aardgasvrij maken van uw woning. U kunt altijd contact zoeken met uw verhuurder om te kijken wat er mogelijk is.

Particuliere verhuurder

Als particuliere verhuurder ben u verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van de woning. U kunt kiezen hoe u de woning aardgasvrij wilt maken: via stadsverwarming of met een warmtepomp. Op deze pagina kunt u zien of de gemeente plannen heeft om uw straat aardgasvrij te maken. Als dat zo is, dan is het voordelig om hieraan mee te doen, met hulp van de Stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH). U moet er dan ook voor zorgen dat de huurder elektrisch kan koken.

Als de woning bij een VvE hoort, dan wordt een besluit samen genomen. Waarover precies wordt besloten is afhankelijk van de splitsingsakte en het huishoudelijk regelement. Dat verschilt per VvE.

VvE

Bij stadsverwarming beslist de VvE over de aanleg van leidingen door bijvoorbeeld de gevel of gemeenschappelijke ruimtes van het gebouw. Zonder die goedkeuring van de VvE kunt u niet overstappen op stadsverwarming. In Bospolder-Tussendijken worden de aansluitkosten voor de gemeenschappelijke delen in de VvE gefinancierd door de gemeente.

Als eigenaar binnen een VvE beslist u zelf of u over wilt stappen op stadsverwarming. U tekent daarvoor een apart contract met de warmteleverancier voor de levering van stadswarmte. Bij een gezamenlijke ketel beslist de VvE over meer zaken. In het modelreglement en de splitsingsakte staat hoe de zaken in uw VvE zijn geregeld. Dit geldt voor de hele VvE.

De gemeente Rotterdam wil VvE’s goed voorbereiden op de toekomst zonder aardgas. Daarom is er gratis ondersteuning mogelijk via VVE010. Via de contactgegevens onderaan deze pagina komt u in contact met Julia Hevemeyer van VvE010 voor gratis advies aan uw VvE. Zij kan u onafhankelijk en kosteloos adviseren over de beste oplossing voor uw situatie. Denk hierbij aan:

 • Het activeren van de VvE
 • Het maken van een duurzaam onderhoudsplan voor het gebouw
 • Hulp bij het sparen voor onderhoud en verduurzaming
 • Hulp bij conflicten in de VvE
 • Maatwerk voor energiebesparing en energieopwekking

Mkb-bedrijf

Ook bedrijfspanden kunnen overstappen op stadsverwarming binnen de gebiedsaanpak. Op deze pagina kunt u zien of de gemeente plannen heeft om uw straat aardgasvrij te maken.

De eigenaar van het gebouw is in principe verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van het bedrijfspand, maar sommige winkeliers huren casco. In dat geval bent u misschien zelf verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van het gebouw. Voor horecaondernemers is het goed om rekening te houden met elektrisch koken bij de overstap op een aardgasvrije warmtevoorziening.

Renteloze lening woningeigenaren

Tot en met 31 december 2023 kunt u als eigenaar-bewoner in Bospolder-Tussendijken een lening aanvragen voor het aansluiten op stadsverwarming en voor het aardgasvrij maken van uw woning. De Energietransitielening Bospolder-Tussendijken geldt alleen voor eigenaren die ook zelf in de woning wonen. De woning moet in één van de aangewezen straten in de gebiedsaanpak Bospolder-Tussendijken liggen:

 • Bruijnstraat, Bussinghstraat, van Duylstraat
 • Gijsingstraat, Haringpakkersstraat
 • Jan Kobellstraat, Jan Kruijffstraat (oneven 1 -51)
 • Kleijnstraat
 • Korfmakersstraat, Rösener Manzstraat (even 2-8/even 20-68 en 80/77-95 oneven/153-163), Taandersstraat (52-13)
 • Zoutziedersstraat (even 34-42/ oneven 51-63)


Meer informatie: rotterdam.nl/energielening-botu

Subsidie elektrisch koken

Als eigenaar-bewoner van een woning in Bospolder-Tussendijken kunt u subsidie krijgen als u ervoor kiest om elektrisch te gaan koken. De subsidie is maximaal 500 euro per adres. Met de subsidie kunt u een elektrische kookplaat of een elektrisch fornuis aanschaffen. 

De subsidie kunt u aanvragen tot en met 30 september 2023.

Meer informatie: rotterdam.nl/elektrisch-koken

Onderhoud en Isolatiesubsidie VvE’s Bospolder-Tussendijken

Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) binnen de gebiedsaanpak Bospolder-Tussendijken kunnen subsidie krijgen als zij versneld minimaal één isolatiemaatregel uitvoeren naast onderhoudswerkzaamheden. Een betere isolatie draagt bij aan energiebesparing, een lagere energierekening en uiteindelijk meer woonplezier en wooncomfort voor alle bewoners in het gebouw. De onderhoud- en verduurzamingssubsidie kunt u aanvragen vanaf 1 maart 2023 tot en met 31 januari 2025, of tot het budget op is.

In de wijk Bospolder-Tussendijken kunt u gratis en onafhankelijk advies krijgen voor uw VvE. Om de subsidie goed te benutten, raden wij u aan om contact op te nemen via onderstaande contactgegevens. Wij brengen u vervolgens in contact met Julia Hevemeyer van VVE010 voor gratis advies aan uw VvE.

Meer informatie: rotterdam.nl/isolatiesubsidie-botu

Stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH)

Als verhuurder kunt u tot 31 december 2023 de Stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH) aanvragen. U krijgt subsidie voor aanpassingen in de huurwoning, zoals bijvoorbeeld de overstap op elektrisch koken, en voor de aansluitkosten op stadsverwarming: tot max. €5.000 per woning.

Meer informatie: rvo.nl/sah

Aardgasvrij heeft een breder doel. De energietransitie biedt kansen voor het verbeteren van de leefbaarheid van de wijk. De gemeente, Havensteder en Eneco werken samen met betrokken bewoners en initiatieven aan het creëren van sociaal-maatschappelijke meerwaarde in Bospolder-Tussendijken.

Hiervoor sluiten we aan bij het programma Veerkrachtig Bospolder-Tussendijken 2028. Het programma wil de sociale index van Bospolder-Tussendijken in tien jaar samen met bewoners en ondernemers naar het stedelijk gemiddelde brengen. Bospolder-Tussendijken scoort op sociaal vlak namelijk lager dan de rest van Rotterdam. Zo hebben inwoners van Bospolder-Tussendijken minder vaak een diploma, vaker schulden en ervaren ze minder kwaliteit van leven dan Rotterdammers in anderen wijken. Veerkrachtig Bospolder-Tussendijken 2028 werkt aan de thema’s zorg, werk en energie en buitenruimte.

Kijk voor meer informatie op www.bospoldertussendijken.nl

Om energie te besparen is het aan te raden om aan de slag de gaan met kleine verbeteringen en slim gedrag, zoals als het aanbrengen van tochtstrippen, radiatorfolie en ledlampen. Daarnaast kunt u kiezen voor groene stroom. Als particuliere verhuurder of eigenaar-bewoner (binnen of buiten een VvE) zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik van uw woning of mkb-bedrijf te verminderen. Bekijk hier de mogelijkheden voor u. 

 • Energie besparen is altijd slim. Bijvoorbeeld door uw huis goed te isoleren of zelf energie op te wekken met zonnepanelen.
 • Neem in al uw plannen, bijvoorbeeld als u gaat verbouwen, mee dat uw huis in de toekomst aardgasvrij wordt. Dit voorkomt dat u nu aanpassingen doet, waar u later spijt van krijgt.
 • Als u gaat verbouwen, laat u dan adviseren door een energieadviseur.
 • Heeft u plannen om uw keuken te verbouwen? Kies dan voor elektrisch koken. Ook als u uw keuken niet gaat verbouwen, kunt u kijken of u al elektrisch kunt gaan koken. Hier is in Bospolder-Tussendijken subsidie voor beschikbaar.

U kunt het team aardgasvrij vinden tijdens inloopspreekuren in de buurthuiskamer aan de Haringpakkersstraat 69:

 • Havensteder: maandag van 13.00-15.00 uur
 • Eneco: maandag van 15.00-16.00 uur
 • Gemeente: woensdag van 13.00-16.00 uur


Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op:
Email:          botu.aardgasvrij@rotterdam.nl
Telefoon:   010 – 267 90 06

Of bekijk hier de nieuwsbrief voor Bospolder-Tussendijken.

Bekijk de eerdere nieuwsbrieven van Bospolder-Tussendijken

Toekomstige evenementen en bijeenkomsten in uw wijk

Duurzaam nieuws

Inspirerende verhalen

Ga direct naar:
Naar de inhoud springen