De Nederlandse overheid heeft besloten in 2050 geen aardgas meer te gebruiken. Dat betekent dat er straks geen aardgas meer nodig is om huizen te verwarmen, te koken en te douchen. Om in 2050 aardgasvrij te zijn, gaan we nu al aan de slag. In Rotterdam beginnen we in een aantal wijken, waaronder ook Bospolder-Tussendijken. Voor de wijk is het aansluiten op stadsverwarming de makkelijkste en goedkoopste oplossing. De leidingen van het warmtenet van Eneco liggen al vlakbij. We werken samen met Havensteder en Eneco, en andere partijen, om dit gebied aardgasvrij te maken.
Werkzaamheden zijn gestart
Vanaf maandag 9 januari tot half november 2023 werken de gemeente Rotterdam en Eneco in de Haringpakkersstraat en de Taandersstraat. We vervangen het riool en leggen stadsverwarming aan. Tegelijkertijd vervangt Stedin enkele leidingen. Ook verleggen KPN en Evides enkele leidingen. Zo hoeft de straat maar één keer open. Na deze werkzaamheden maken we de straat weer zoals hij was.
Update nieuwe warmtenetten
Minister Jetten heeft op vrijdag 21 oktober 2022 bekend gemaakt dat Nederland gaat overstappen op meer publieke warmtenetten. Dat betekent dat in de toekomst alle warmtenetten voor meer dan de helft of helemaal in eigendom zijn van de overheid. Het uitgangspunt is dat de lopende gebiedsaanpakken met Eneco in Rotterdam-Noord doorgaan zoals gepland. Op basis van de brief van de regering maken we samen met betrokken partijen een impactanalyse. Zodra we meer weten, berichten we u.
- Leidt dit tot vertraging van de gebiedsaanpak in Bospolder-Tussendijken?
Nee. Het uitgangspunt is dat de lopende gebiedsaanpakken met Eneco in Rotterdam-Noord doorgaat zoals gepland. Op basis van de brief aan de Tweede Kamer van minister Jetten maken we samen met betrokken partijen een impactanalyse.
- Wat betekent een publiek warmtenet?
Dat betekent dat de leidingen in de grond niet meer alleen eigendom zijn van een privaat warmtebedrijf, maar geheel of voor het grootste deel van de overheid. Voor de leidingen in de grond die nu van Eneco of Vattenfall zijn, komen er afspraken. In de afspraken wordt geregeld dat ze op termijn geheel of voor het grootste deel worden overgedragen aan de overheid.
- Is dit besluit definitief?
Het besluit van het kabinet wordt verwerkt in een wetsvoorstel. Daarover moet de Eerste en Tweede Kamer een besluit nemen.
Waarom Bospolder-Tussendijken?
Bospolder-Tussendijken is een geschikte wijk om aan te sluiten op stadsverwarming. De hoofdleiding van de stadsverwarming ligt vlakbij Bospolder-Tussendijken. Bovendien wil Havensteder de komende jaren meer huurwoningen aansluiten op stadsverwarming.
De gemeente Rotterdam heeft vijf verschillende wijken uitgekozen om mee te starten. Bospolder-Tussendijken is één van de wijken. De gemeente leert op deze manier hoe we verschillende wijken aardgasvrij maken. Dit helpt de gemeente Rotterdam om later ook de rest van de stad aardgasvrij te maken. Daarvoor hebben we een subsidie van 4.9 miljoen ontvangen van het Rijk voor aardgasvrij Bospolder-Tussendijken. Ook Havensteder ontvangt een subsidie. Met deze subsidies willen de gemeente en Havensteder de overstap naar aardgasvrij mogelijk maken. Zo kunnen we aardgasvrij betaalbaar houden.
Verder heeft de gemeente onderhoudswerkzaamheden aan het riool gepland. Het is daarom handig om tegelijkertijd aan de slag te gaan met stadsverwarming. Zo kunnen we de overlast verminderen en kosten besparen.
Wat gebeurt er verder in Bospolder-Tussendijken?
Aardgasvrij heeft een breder doel. De energietransitie biedt kansen voor het verbeteren van de leefbaarheid van de wijk. Hiervoor werken de gemeente, Havensteder en Eneco samen met betrokken bewoners en initiatieven.
De gebiedsaanpak aardgasvrij gaat over een andere manier van verwarmen, warm water en koken. En we onderzoeken ook welke sociale en maatschappelijke kansen de overstap naar aardgasvrij biedt in de wijk. Denk daarbij aan het ontstaan van banen of het verbeteren van de buitenruimte, zoals meer plekken voor groen of om te spelen.
In Bospolder-Tussendijken sluiten we aan bij het programma Veerkrachtig Bospolder-Tussendijken 2028. Het programma wil de sociale index van Bospolder-Tussendijken in tien jaar samen met bewoners en ondernemers naar het stedelijk gemiddelde brengen. Dat gebeurt op drie thema’s: zorg, werk en energie en buitenruimte. Dat willen we doen op drie plekken: Schans-Watergeus, Hart van BoTu (Park 1943 en Grote Visserijplein) en bij de veerkrachtige scholen en hun pleinen.
We kunnen BoTu niet in één keer aardgasvrij maken. We gaan als eerste aan de slag tussen de Schiedamseweg en Rōsener Manzstraat, en tussen de Mathenesserweg en Grote Visserijstraat.
Het gaat om ongeveer 2.300 woningen en utiliteitsbouw. Utiliteitsbouw zijn alle gebouwen die geen woningen zijn, zoals winkels en scholen. De 2.300 gebouwen hebben verschillende eigenaren: woningcorporatie Havensteder, de gemeente en particulieren. De meeste huizen zijn van Havensteder.
Dit deel is gekozen omdat Havensteder hier cv-ketels gaat vervangen. Die werken op aardgas. Als cv-ketels moeten worden vervangen, dan is dat een goed moment om over te stappen op een warmtenet.
Vanaf 9 januari 2023 tot half november 2023 zijn de Haringpakkersstraat en de Taandersstraat aan de beurt. De planning ziet er op dit moment zo uit:
Haringpakkersstraat
Van 9 januari 2023 tot half november 2023.
Taandersstraat
Van 6 maart 2023 tot half oktober 2023.
Van maandag 31 juli tot maandag 14 augustus 2023 werken we niet aan het riool en de stadsverwarming in verband met de zomervakantie.
Kijk voor meer informatie op Haringpakkersstraat en Taandersstraat | Rotterdam.nl.
Omwonenden ontvangen nieuwsbrieven over de werkzaamheden:
Haringpakkersstraat en Taandersstraat december 2022
Korfmakersstraat augustus 2022
Subsidie elektrisch koken
Als eigenaar-bewoner van een woning in Bospolder-Tussendijken kunt u subsidie krijgen als u ervoor kiest om elektrisch te gaan koken. De subsidie is maximaal 500 euro per adres. Met de subsidie kunt u een elektrische kookplaat of een elektrisch fornuis aanschaffen.
De subsidie kunt u aanvragen tot en met 30 september 2023. Kijk voor de voorwaarden en het aanvragen op de website van de gemeente Rotterdam.
Isolatiesubsidie VvE’s Bospolder-Tussendijken
Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) binnen de gebiedsaanpak Bospolder-Tussendijken kunnen subsidie krijgen als zij versnelt minimaal 1 isolatiemaatregel uitvoeren naast onderhoudswerkzaamheden. Een betere isolatie draagt bij aan energiebesparing, een lagere energierekening en uiteindelijk meer woonplezier en wooncomfort voor alle bewoners in het gebouw.
In de wijk Bospolder-Tussendijken kunt u gratis en onafhankelijk advies krijgen voor uw VvE. Om de subsidie goed te benutten, raden wij u aan om contact op te nemen via botu.aardgasvrij@rotterdam.nl of 010 – 267 90 06. Wij brengen u vervolgens in contact met Julia Hevemeyer van VvE010 en Wouter van den Acker van PKW voor advies* aan uw VvE. Zij kunnen u ook ondersteunen en begeleiden bij besluitvorming binnen de VvE en het aanvragen van de subsidie.
De onderhoud en verduurzamingssubsidie kunt u aanvragen vanaf 1 maart 2023 tot en met 31 januari 2025, of tot het budget op is. U kunt de subsidie aanvragen via deze pagina. Meer informatie leest op de website van gemeente Rotterdam.
Huurder
Uw verhuurder (de woningcorporatie of een particuliere verhuurder, soms een Vereniging van Eigenaren) beslist over het aardgasvrij maken van uw woning. U kunt altijd contact zoeken met uw verhuurder om te kijken wat er mogelijk is.
Particuliere verhuurder
Als particuliere verhuurder ben u verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van de woning. U kunt kiezen hoe u de woning aardgasvrij wilt maken: via stadsverwarming of met een warmtepomp. Het is slim om eerst te checken of de gemeente plannen heeft om uw wijk aardgasvrij te maken. Als dat zo is, dan is het handig om hieraan mee te doen.
U moet er ook voor zorgen dat de huurder elektrisch kan koken.
Als de woning bij een VvE hoort, dan wordt een besluit samen genomen. Waarover precies wordt besloten is afhankelijk van de splitsingsakte en het huishoudelijk regelement. Dat verschilt per VvE.
Huiseigenaar
U bent zelf verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van uw woning. En u mag zelf een duurzame oplossing voor aardgas kiezen. Wel krijgt u in de toekomst een aanbod van de gemeente om aan te sluiten op stadsverwarming omdat dit de beste oplossing is voor uw wijk.
VvE
Bij stadsverwarming beslist de VvE over de aanleg van leidingen door bijvoorbeeld de gevel of gemeenschappelijke ruimtes. Zonder die goedkeuring kunt u niet verbouwen. Ook hebt u toestemming van de VvE nodig om van een eigen cv-ketel over te stappen op stadsverwarming.
Als eigenaar binnen een VvE beslist u zelf of u over wilt stappen op stadsverwarming. U tekent daarvoor een contract met de warmteleverancier voor de levering van de warmte. Bij een gezamenlijke ketel beslist de VvE over meer zaken. In het modelreglement en de splitsingsakte staat hoe de zaken in uw VvE zijn geregeld. Dit geldt voor de hele VvE.
De gemeente Rotterdam wil VvE’s goed voorbereiden op de toekomst zonder aardgas. Daarom is er gratis ondersteuning mogelijk via VVE010: www.vve010.nl of 010 – 423 79 79.
Mkb-bedrijf
Als in een gebied gestart wordt met aardgasvrij, dan krijgen alle gebouwen in het gebied ermee te maken: zowel huizen als bedrijfsgebouwen.
De eigenaar van het gebouw is verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van het gebouw. Maar sommige winkeliers huren casco. Dan zijn zij vaak zelf verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van het gebouw. Horeca-ondernemers moeten zelf zorgen voor elektrisch koken.
Wat kan ik doen om mijn woning te verduurzamen?
In Bospolder-Tussendijken komt er eerst hoog temperatuur stadsverwarming. Dat betekent dat het niet nodig is om woningen en gebouwen nu al te isoleren. Om energie te besparen is het wel aan te raden om aan de slag de gaan met isolatie of met kleine dingen in uw woning, zoals als het aanbrengen van tochtstrips, radiatorfolie en ledlampen. Als eigenaar kunt u een subsidie krijgen voor elektrisch koken. Uw woning kan zo helemaal aardgasvrij worden. Hieronder vindt u meer tips om aan de slag te gaan.
Huurder
Als u een huis huurt, kunt u niet zomaar isoleren of zonnepanelen op het dak leggen. U kunt dit wel bespreken met uw verhuurder. Gelukkig is er nog veel meer mogelijk om uw huis duurzamer te maken:
• Kiezen voor groene stroom.
• Energiebesparing met kleine maatregelen en slim gedrag.
Particuliere verhuurder
Als particuliere verhuurder zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik van een woning te verminderen. Zo kunnen de huurders maandelijks geld op hun energierekening besparen. Ook verbetert uw wooncomfort en is de woning voorbereid op de toekomst. Bekijk hier de mogelijkheden voor u.
Huiseigenaar
- Energie besparen is altijd slim. Bijvoorbeeld door uw huis goed te isoleren of zelf energie op te wekken met zonnepanelen.
- Neem in al uw plannen, bijvoorbeeld als u gaat verbouwen, mee dat uw huis in de toekomst aardgasvrij wordt. Dit voorkomt dat u nu aanpassingen doet, waar u later spijt van krijgt.
- Als u gaat verbouwen, laat u dan adviseren door een energieadviseur.
- Heeft u plannen om uw keuken te verbouwen? Kies dan voor elektrisch koken. Ook als u uw keuken niet gaat verbouwen, kunt u kijken of u al elektrisch kunt gaan koken.
VvE
Als VvE zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik te verminderen. Zo kunnen de bewoners maandelijks geld op hun energierekening besparen. Bekijk hier de mogelijkheden.
Eigenaar binnen een VvE
- Energie besparen is altijd slim. Bijvoorbeeld door uw huis goed te isoleren of zelf energie op te wekken met zonnepanelen.
- Neem in al uw plannen, bijvoorbeeld als u gaat verbouwen, mee dat uw huis in de toekomst aardgasvrij wordt. Dit voorkomt dat u nu aanpassingen doet, waar u later spijt van krijgt.
- Als u gaat verbouwen, laat u dan adviseren door een energieadviseur.
- Heeft u plannen om uw keuken te verbouwen? Kies dan voor elektrisch koken. Ook als u uw keuken niet gaat verbouwen, kunt u kijken of u al elektrisch kunt gaan koken.
Mkb-bedrijf
Als mkb-bedrijf zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik te verminderen. Zo kunt u maandelijks geld besparen. Bekijk hier de mogelijkheden.
Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op:
Email: botu.aardgasvrij@rotterdam.nl
Telefoon: 010 – 267 90 06
Of bekijk hier de meest gestelde vragen en antwoorden. Of lees de nieuwsbrief voor Bospolder-Tussendijken.
Bekijk de eerdere nieuwsbrieven van Bospolder-Tussendijken