Translate
Aardgasvrije wijk

Bospolder – Tussendijken

HomeAardgasvrije wijkenBospolder – Tussendijken

Bospolder-Tussendijken is een van de wijken die de gemeente voor 2025 (deels) aardgasvrij wil maken. Voor de wijk is het aansluiten op een warmtenet de makkelijkste en goedkoopste oplossing. De leidingen van het warmtenet van Eneco liggen al vlakbij. We werken samen met verschillende partijen om dit gebied aardgasvrij te maken. Lees hier waarom Rotterdam aardgasvrij wordt.

Bospolder-Tussendijken is een geschikte wijk om aan te sluiten op stadsverwarming. De hoofdleiding van de stadsverwarming ligt vlakbij Bospolder-Tussendijken. Bovendien heeft Havensteder plannen om de komende jaren meer huurwoningen aan te sluiten op stadsverwarming.

De gemeente Rotterdam heeft vijf verschillende wijken uitgekozen om mee te starten. Bospolder-Tussendijken is één van de wijken. De gemeente leert op deze manier hoe we verschillende wijken aardgasvrij maken. Dit helpt de gemeente Rotterdam om later ook de rest van de stad aardgasvrij te maken. Daarvoor  hebben we een subsidie van 4.9 miljoen ontvangen van het Rijk voor de gebiedsaanpak aardgasvrij Bospolder-Tussendijken. Ook Havensteder ontvangt een subsidie. Met deze subsidies willen de gemeente en Havensteder de overstap naar aardgasvrij mogelijk maken. Zo kunnen we aardgasvrij betaalbaar houden.

Verder heeft de gemeente onderhoudswerkzaamheden aan het riool gepland. Het is daarom handig om tegelijkertijd aan de slag te gaan met stadsverwarming. Zo kunnen we de overlast verminderen en kosten besparen.

De gebiedsaanpak aardgasvrij gaat over een andere manier van verwarmen, warm water en koken. En we onderzoeken ook welke sociale en maatschappelijke kansen de overstap naar aardgasvrij biedt in de wijk. Denk daarbij aan het ontstaan van banen of het verbeteren van de buitenruimte (zoals meer plekken voor groen of om te spelen). 

In Bospolder-Tussendijken sluiten we aan bij het programma Veerkrachtig Bospolder-Tussendijken 2028. Het programma wil de sociale index van Bospolder-Tussendijken in tien jaar samen met bewoners en ondernemers naar het stedelijk gemiddelde brengen. Dat gebeurt op drie thema’s: zorg, werk en energie en buitenruimte. Dat willen we doen op drie plekken: Schans-Watergeus, Hart van BoTu (Park 1943 en Grote Visserijplein) en bij de veerkrachtige scholen en hun pleinen.

We kunnen BoTu niet in één keer aardgasvrij maken. We gaan als eerste aan de slag tussen de Schiedamseweg en Rōsener Manzstraat, en tussen de Mathenesserweg en Grote Visserijstraat. 

Het gaat om ongeveer 2.300 woningen en utiliteitsbouw. Utiliteitsbouw zijn alle gebouwen die geen woningen zijn, zoals winkels en scholen. De 2.300 gebouwen hebben verschillende eigenaren: woningcorporatie Havensteder, de gemeente en particulieren. De meeste huizen zijn van Havensteder.

Dit deel is gekozen omdat Havensteder hier cv-ketels gaat vervangen. Die werken op aardgas. Als cv-ketels moeten worden vervangen, dan is dat een goed moment om over te stappen op een warmtenet.

De gemeente, Havensteder en Eneco hebben een plan gemaakt. In dit plan, de gebiedsovereenkomst, staat hoe en wanneer we het eerste deel van de wijk aardgasvrij kunnen maken. Op 21 januari hebben de gemeente, Havensteder en Eneco een handtekening onder de gebiedsovereenkomst gezet.

Op 21 januari tekenden Hedy van den Berk (Havensteder), wethouder Bas Kurvers (Gemeente) en Manja Thiry (Eneco) online de gebiedsovereenkomst aardgasvrij voor een deel van Bospolder-Tussendijken.

Havensteder doet op dit moment onderhoud aan de vijf Gijsinglaanflats. Tegelijk met het onderhoud maakt Havensteder de woningen aardgasvrij. Na afloop van de werkzaamheden gaat het koken elektrisch. Verwarming en warm water komt via de afleverset van Eneco. Begin 2022 zijn alle vijf de flats aangesloten op stadsverwarming.

Huurder

Uw verhuurder (de woningcorporatie of een particuliere verhuurder, soms een Vereniging van Eigenaren) beslist over het aardgasvrij maken van uw woning. U kunt altijd contact zoeken met uw verhuurder om te kijken wat er mogelijk is.

Particuliere verhuurder

Als particuliere verhuurder ben u verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van de woning. U kunt kiezen hoe u de woning aardgasvrij wilt maken: via stadsverwarming of met een warmtepomp. Het is slim om eerst te checken of de gemeente plannen heeft om uw wijk aardgasvrij te maken. Als dat zo is, dan is het handig om hieraan mee te doen.

U moet er ook voor zorgen dat de huurder elektrisch kan koken.

Als de woning bij een VvE hoort, dan wordt een besluit samen genomen. Waarover precies wordt besloten is afhankelijk van de splitsingsakte en het huishoudelijk regelement. Dat verschilt per VvE.

Huiseigenaar

U bent zelf verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van uw woning. En u mag zelf een duurzame oplossing voor aardgas kiezen. Wel krijgt u in de toekomst een aanbod van de gemeente om aan te sluiten op stadsverwarming omdat dit de beste oplossing is voor uw wijk.

 VvE

Bij stadsverwarming beslist de VvE over de aanleg van leidingen door bijvoorbeeld de gevel of gemeenschappelijke ruimtes. Zonder die goedkeuring kunt u niet verbouwen. Ook hebt u toestemming van de VvE nodig om van een eigen cv-ketel over te stappen op stadsverwarming.

Als eigenaar binnen een VvE beslist u zelf of u over wilt stappen op stadsverwarming. U tekent daarvoor een contract met de warmteleverancier voor de levering van de warmte. Bij een gezamenlijke ketel beslist de VvE over meer zaken. In het modelreglement en de splitsingsakte staat hoe de zaken in uw VvE zijn geregeld. Dit geldt voor de hele VvE.

De gemeente Rotterdam wil VvE’s goed voorbereiden op de toekomst zonder aardgas. Daarom is er gratis ondersteuning mogelijk via VVE010: www.vve010.nl of 010 – 423 79 79.

Mkb-bedrijf

Als in een gebied gestart wordt met aardgasvrij, dan krijgen alle gebouwen in het gebied ermee te maken: zowel huizen als bedrijfsgebouwen.

De eigenaar van het gebouw is verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van het gebouw. Maar sommige winkeliers huren casco. Dan zijn zij vaak zelf verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van het gebouw. Horeca-ondernemers moeten zelf zorgen voor elektrisch koken.

Is Bospolder-Tussendijken komt er eerst hoog temperatuur stadsverwarming. Dat betekent dat het niet nodig is om woningen en gebouwen nu al te isoleren. Om energie te besparen is het wel aan te raden om aan de slag de gaan met isolatie of met kleine dingen in uw woning, zoals als het aanbrengen van tochtstrips, radiatorfolie en ledlampen. In de gebiedsaanpak aardgasvrij doen wij ook een aanbod om elektrisch te gaan koken. Uw woning kan zo helemaal aardgasvrij worden.

Hieronder vindt u meer tips om aan de slag te gaan.

U kunt ook advies krijgen bij de WoonWijzerWinkel of de Duurzaamheidswinkel in IJsselmonde.

 
Huurder

Als u een huis huurt, kunt u niet zomaar isoleren of zonnepanelen op het dak leggen. U kunt dit wel bespreken met uw verhuurder. Gelukkig is er nog veel meer mogelijk om uw huis duurzamer te maken:

Kiezen voor groene stroom.

• Energiebesparing met kleine maatregelen en slim gedrag.

 
Particuliere verhuurder

Als particuliere verhuurder zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik van een woning te verminderen. Zo kunnen de huurders maandelijks geld op hun energierekening besparen. Ook verbetert uw wooncomfort en is de woning voorbereid op de toekomst. Bekijk hier de mogelijkheden voor u. 

 
Huiseigenaar

• Energie besparen is altijd slim omdat het de woning comfortabeler maakt en u ook geld bespaard. Dat kunt u doen door bijvoorbeeld  uw huis goed te isoleren of zelf energie op te wekken met zonnepanelen.

• Neem in al uw plannen, bijvoorbeeld als u gaat verbouwen, mee dat uw huis in de toekomst aardgasvrij wordt. Dit voorkomt dat u nu aanpassingen doet, waar u later spijt van krijgt.

• Als u gaat verbouwen, laat u dan adviseren door een energieadviseur.

• Heeft u plannen om uw keuken te verbouwen? Kies dan voor elektrisch koken. Ook als u uw keuken niet gaat verbouwen, kunt u kijken of u al elektrisch kunt gaan koken

 
VvE

Als VvE zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik te verminderen. Zo kunnen de bewoners maandelijks geld op hun energierekening besparen. Bekijk hier de mogelijkheden. 


Mkb-bedrijf

Als mkb-bedrijf zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik te verminderen. Zo kunt u maandelijks geld besparen. Bekijk hier de mogelijkheden.

We kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft. Bekijk hier de meest gestelde vragen en antwoorden. Of lees de Nieuwsbrief voor Bospolder-Tussendijken

Staat uw vraag er niet bij? Dan kunt u bellen naar 010 – 267 90 06. U kunt ons ook mailen. Het e-mailadres is: [email protected].

Of kom langs bij de Duurzaamheidswinkel, Keizerswaard 80, 3078 AM Rotterdam.

Toekomstige evenementen en bijeenkomsten in uw wijk

Duurzaam nieuws

Inspirerende verhalen

Ga direct naar:
Skip to content