Translate
Aardgasvrije wijk

Heindijk, Korendijk en omgeving

HomeAardgasvrije wijkenHeindijk, Korendijk en omgeving

Heindijk, Korendijk en omgeving is een van de gebieden die de gemeente als eerste aardgasvrij wil maken. Voor de wijk is het aansluiten op stadsverwarming de beste en goedkoopste oplossing. We werken samen met verschillende partijen om dit gebied aardgasvrij te maken. 

Huiseigenaren kunnen zelf kiezen of zij overstappen op stadsverwarming. Genoeg huiseigenaren hebben aangegeven dat zij willen overstappen. Deze woningen worden in de toekomst verwarmd met restwarmte uit de Rotterdamse haven in plaats van met aardgas. Woonbron en Heimstaden doen als verhuurders ook mee aan de overstap. Vestia sluit in 2026/2027 aan. In september 2021 is gestart met de uitvoering van de werkzaamheden voor het aanleggen van het warmtenet en het vervangen van het riool.

Lees hier waarom Rotterdam aardgasvrij wordt.

Update nieuwe warmtenetten

Minister Jetten heeft op vrijdag 21 oktober 2022 bekend gemaakt dat Nederland gaat overstappen op meer publieke warmtenetten. Dat betekent dat in de toekomst alle warmtenetten voor meer dan de helft of helemaal in eigendom zijn van de overheid. Deze ontwikkeling heeft gevolgen voor Vattenfall. Inzet van de gemeente is dat de lopende gebiedsaanpakken op Zuid ook gewoon doorgaan. Hierbij gaat het om de gebiedsaanpakken Pendrecht, Reyeroord en Heindijk waar momenteel de eerste woningen op het warmtenet worden aangesloten. We zijn met Vattenfall in gesprek over de impact van het besluit op deze gebiedsaanpakken. Zodra we meer weten, berichten we u.  

 • Leidt dit tot vertraging van de uitvoering in de gebiedsaanpak Heindijk? 

Nee. De uitvoering van de gebiedsaanpak Heindijk gaat door zoals gepland. 

 • Wat betekent een publiek warmtenet?

Dat betekent dat de leidingen in de grond niet meer alleen eigendom zijn van een privaat warmtebedrijf, maar geheel of voor het grootste deel van de overheid. Voor de leidingen in de grond die nu van Eneco of Vattenfall zijn, komen er afspraken. In de afspraken wordt geregeld dat ze op termijn geheel of voor het grootste deel worden overgedragen aan de overheid.  

 • Is dit besluit definitief? 

Het besluit van het kabinet wordt verwerkt in een wetsvoorstel. Daarover moet de Eerste en Tweede Kamer een besluit nemen. 

 • Wat betekent dit voor de verkoop van Warmtebedrijf Rotterdam aan Vattenfall? 

Het besluit van het kabinet voor meer publieke warmtenetten heeft geen gevolgen voor de verkoop van Warmtebedrijf Rotterdam aan Vattenfall.  

 • In de Volkskrant van donderdag 20 oktober 2022 staat dat Vattenfall per direct stopt met investeringen. Wat betekent dat?

Vattenfall stopt niet met investeringen, maar zet de projecten waar een investeringsbesluit over de warmtevoorziening moet worden genomen ‘on hold’.   

In Heindijk moet binnenkort de riolering worden vervangen en wordt de openbare ruimte opnieuw ingericht. Als er dan toch gegraven moet worden, is het een goed moment om dit te combineren met de aanleg van stadsverwarming. Zo hoeft de straat minder vaak open en beperken we overlast. Wilt u meer weten over de vervanging van de riolering en herinrichting? Voor meer informatie kijk op Bandeloodijk.

Het gaat om de volgende straten: Aalsdijk, Bandeloodijk, Bazeldijk, Blesdijk, Bronsdijk, Hazendijk, Heindijk en Korendijk.

 

Bewoners met een eigen huis in de wijk Heindijk hebben van gemeente Rotterdam een aanbod gekregen om over te stappen op stadsverwarming en elektrisch koken. Om de stadsverwarming goed te laten functioneren was minimaal 30% van de particuliere eigenaren nodig om het project door te laten gaan. In maart 2020 bleek dat er genoeg eigenaren willen overstappen op stadsverwarming. Inmiddels wil ongeveer 60% van de particuliere eigenaren overstappen op stadsverwarming en elektrisch koken.

Het gebied Heindijk en omgeving is het eerste gebied in Rotterdam dat overstapt op stadsverwarming. Het project wordt tegelijk uitgevoerd met de werkzaamheden aan de riolering. In september 2021 is gestart met de uitvoering van de werkzaamheden voor het aanleggen van het warmtenet en het vervangen van het riool.

 • Subsidie stadsverwarming en afsluiten gas
  De meeste huiseigenaren hebben het aanbod van de gemeente Rotterdam geaccepteerd. Het aansluiten van een woning op stadsverwarming kost in Heindijk gemiddeld 14.000 euro. De eigenaar-bewoner betaalt hier een deel van, namelijk 1.500 euro. De overige kosten (gemiddeld 12.500 euro) betaalt de gemeente. Ook het afsluiten van de gasleiding door netbeheerder Stedin wordt door de gemeente vergoed.

 • Renteloze lening
  Voor het betalen van de € 1.500,- en het aanleggen van elektrisch koken kunt u een renteloze lening krijgen. Eigenaar-bewoners kunnen een renteloze lening aanvragen. 

  Deze lening kan ook gebruikt worden om uw woning te verduurzamen en te verbeteren. U kunt een lening afsluiten tussen de € 1.500 en € 25.000, afhankelijk van het type lening. Meer informatie leest u hier.

 • Subsidie voor verhuurders
  Verhuurders kunnen subsidie vragen bij het Rijk voor het aardgasvrij maken van hun woningen.

Mensen met een huis in Heindijk kunnen kiezen uit verschillende mogelijkheden. De woning kan helemaal aardgasvrij worden gemaakt. Ook kunnen woningeigenaren ervoor kiezen om over te stappen op stadsverwarming, maar nog wel op aardgas te blijven koken. Of ze kiezen ervoor om alleen over te stappen op elektrisch koken.

Welke andere keuzes heeft u als eigenaar?

Woningeigenaren kunnen ook zelf aan de slag gaan met een alternatief voor aardgas. En ze kunnen ervoor kiezen om in 2026/2027 toch nog over te stappen op stadsverwarming. Het is niet duidelijk of er dan nog steeds subsidie is.

Huurder

Uw verhuurder (de woningcorporatie of een particuliere verhuurder, soms een Vereniging van Eigenaren) beslist over het aardgasvrij maken van uw woning. U kunt altijd contact zoeken uw verhuurder om te kijken wat er mogelijk is.

 
Particuliere verhuurder

Als particuliere verhuurder ben u verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van de woning. U kunt kiezen hoe u de woning aardgasvrij wilt maken: via stadsverwarming of met een warmtepomp. Het is slim om eerst te checken of de gemeente plannen heeft om uw wijk aardgasvrij te maken. Als dat zo is, dan is het handig om hieraan mee te doen.

U moet er ook voor zorgen dat de huurder elektrisch kan koken.

Als de woning bij een VvE hoort, dan wordt een besluit samen genomen. Waarover precies wordt besloten is afhankelijk van de splitsingsakte en het huishoudelijk regelement. Dat verschilt per VvE.

 
Huiseigenaar

U bent zelf verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van uw woning. En u mag zelf een duurzame oplossing voor aardgas kiezen. Wel krijgt u in de toekomst een aanbod van de gemeente om aan te sluiten op stadsverwarming omdat dit de beste oplossing is voor uw wijk.

 
VvE

Ook de VvE’s in de wijk werken mee aan de overstap op stadsverwarming. 

Bij stadsverwarming beslist de VvE over de aanleg van leidingen door bijvoorbeeld de gevel of gemeenschappelijke ruimtes. Zonder die goedkeuring kunt u niet verbouwen. Ook hebt u toestemming van de VvE nodig om van een eigen cv-ketel over te stappen op stadsverwarming.

De gemeente Rotterdam wil VvE’s goed voorbereiden op de toekomst zonder aardgas. Daarom is er gratis ondersteuning mogelijk via VVE010: www.vve010.nl of 010 – 423 79 79.

 
Eigenaar binnen een VvE

Als eigenaar binnen een VvE beslist u zelf of u over wilt stappen op stadsverwarming. U tekent daarvoor een contract met de warmteleverancier voor de levering van de warmte. Bij een gezamenlijke ketel beslist de VvE over meer zaken. In het modelreglement en de splitsingsakte staat hoe de zaken in uw VvE zijn geregeld. Dit geldt voor de hele VvE.

 
Mkb-bedrijf

Als in een gebied gestart wordt met aardgasvrij, dan krijgen alle gebouwen in het gebied ermee te maken: zowel huizen als bedrijfsgebouwen.

De eigenaar van het gebouw is verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van het gebouw. Maar sommige winkeliers huren casco. Dan zijn zij vaak zelf verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van het gebouw. Horeca-ondernemers moeten zelf zorgen voor elektrisch koken.

Huurder

Als u een huis huurt, kunt u niet zomaar isoleren of zonnepanelen op het dak leggen. U kunt dit wel bespreken met uw verhuurder. Gelukkig is er nog veel meer mogelijk om uw huis duurzamer te maken:

Kiezen voor groene stroom.

• Energiebesparing met kleine maatregelen en slim gedrag.

 
Particuliere verhuurder

Als particuliere verhuurder zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik van een woning te verminderen. Zo kunnen de huurders maandelijks geld op hun energierekening besparen. Ook verbetert hun wooncomfort. Bekijk hier de mogelijkheden voor u.

 
Huiseigenaar

• Energie besparen is altijd slim. Bijvoorbeeld door uw huis goed te isoleren of zelf energie op te wekken met zonnepanelen.

• Neem in al uw plannen, bijvoorbeeld als u gaat verbouwen, mee dat uw huis in de toekomst aardgasvrij wordt. Dit voorkomt dat u nu aanpassingen doet, waar u later spijt van krijgt.

• Als u gaat verbouwen, laat u dan adviseren door een energieadviseur.

• Heeft u plannen om uw keuken te verbouwen? Kies dan voor elektrisch koken. Ook als u uw keuken niet gaat verbouwen, kunt u kijken of u al elektrisch kunt gaan koken

 
VvE

Als VvE zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik te verminderen. Zo kunnen de bewoners maandelijks geld op hun energierekening besparen. Bekijk hier de mogelijkheden.

 
Eigenaar binnen een VvE

• Energie besparen is altijd slim. Bijvoorbeeld door uw huis goed te isoleren of zelf energie op te wekken met zonnepanelen.

• Neem in al uw plannen, bijvoorbeeld als u gaat verbouwen, mee dat uw huis in de toekomst aardgasvrij wordt. Dit voorkomt dat u nu aanpassingen doet, waar u later spijt van krijgt.

• Als u gaat verbouwen, laat u dan adviseren door een energieadviseur.

• Heeft u plannen om uw keuken te verbouwen? Kies dan voor elektrisch koken. Ook als u uw keuken niet gaat verbouwen, kunt u kijken of u al elektrisch kunt gaan koken

 
Mkb-bedrijf

Als mkb-bedrijf zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik te verminderen. Zo kunt u maandelijks geld besparen. Bekijk hier de mogelijkheden.

We kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft. Bekijk hier de veelgestelde vragen.

Heeft u nog vragen over bijvoorbeeld stadsverwarming, aansluiten, lenen of over de uitvoering? Dan kunt u bellen met onze omgevingsmanager Jacqueline Jessurun via 010 – 267 50 15. U kunt ons ook mailen. Het e-mailadres is: aardgasvrij.heindijk@rotterdam.nl

 

Heindijk nieuwsbrieven

Toekomstige evenementen en bijeenkomsten in uw wijk

Duurzaam nieuws

Inspirerende verhalen

Ga direct naar:
Ga naar de inhoud