Translate
Aardgasvrije wijk

Heindijk, Korendijk en omgeving

HomeAardgasvrije wijkenHeindijk, Korendijk en omgeving

Heindijk, Korendijk en omgeving is een van de gebieden die de gemeente als eerste aardgasvrij wil maken. Voor de wijk is het aansluiten op stadsverwarming de beste en goedkoopste oplossing. We werken samen met verschillende partijen om dit gebied aardgasvrij te maken. 

Huiseigenaren kunnen zelf kiezen of zij overstappen op stadsverwarming. Genoeg huiseigenaren hebben aangegeven dat zij willen overstappen. Deze woningen worden in de toekomst verwarmd met restwarmte uit de Rotterdamse haven in plaats van met aardgas. Woonbron en Heimstaden doen als verhuurders ook mee aan de overstap. Vestia sluit in 2026/2027 aan. In september 2021 is gestart met de uitvoering van de werkzaamheden voor het aanleggen van het warmtenet en het vervangen van het riool.

Lees hier waarom Rotterdam aardgasvrij wordt.

In Heindijk is de riolering vervangen en werd de openbare ruimte opnieuw ingericht. Er moest dus al gegraven worden, daarom was het handig om het te combineren met de aanleg van stadsverwarming. Zo  beperkten we de overlast.

In de plattegrond hieronder is te zien in welke straten alles is uitgevoerd:

 Aalsdijk, Bandeloodijk, Bazeldijk, Blesdijk, Bronsdijk, Hazendijk, Heindijk en Korendijk.

 

Als eigenaarbewoner van een huis in Heindijk kunt u subsidie krijgen als u ervoor kiest om elektrisch te gaan koken. De subsidie is maximaal 500 per adres. Met de subsidie kunt u een elektrische kookplaat of een elektrisch fornuis aanschaffen.  

Voor wie?

Deze subsidie is bedoeld voor bewoners in Heindijk met een koopwoning in bepaalde straten.

De subsidie van maximaal €500 is per adres één keer aan te vragen. Klik op onderstaande button voor de voorwaarden, straten en het aanvragen van de subsidie. Aanvragen kan tot en met 30 september 2030

Vraag hier uw subsidie aan

Waarom elektrisch koken?

Bespaar op je gasrekening
Met elektrisch koken bespaar je op je gasrekening.

Makkelijker koken
Een elektrische kookplaat is makkelijk in gebruik. De kookplaat is snel schoon en het onderhoud is simpel.

Veiliger koken
Het is een stuk veiliger om te koken zonder vuur. De pannen staan ook stevig en recht waardoor ze minder snel vallen.


Wat heeft u nodig voor elektrisch koken?

De overstap naar elektrisch koken vraagt om verandering in uw keuken. Allereerst heeft u een nieuwe kookplaat of fornuis nodig. Uw gasfornuis kan niet omgebouwd worden. Ook de aansluiting is anders. Een gaskookplaat of gasfornuis werkt via een gasleiding. Stapt u over naar elektrisch koken? Dan is de gasleiding naar het fornuis niet meer nodig. Een elektrisch fornuis sluit u namelijk alleen aan op een stopcontact. Voor sommige elektrische kookplaten heeft u een speciaal stopcontact nodig, en mogelijk een nieuwe, aparte leiding naar de meterkast.

Waarvoor kunt u de subsidie aanvragen? 

Met de subsidieregeling kunt u maximaal €500 van de door u gemaakte kosten terugkrijgen van de gemeente. De subsidie krijgt u als u overstapt naar elektrisch te koken. U kunt de subsidie krijgen voor de volgende werkzaamheden: 

  • Het kopen van een volledig elektrische kookplaat of volledig elektrisch fornuis; 

  • De technische installatie van een elektrische kookplaat of een elektrisch fornuis op het adres; 

  • De aanpassing van de elektrische installatie en meterkast, zodat de elektrische kookplaat of het elektrische fornuis goed en veilig werkt; 

  • Het afsluiten van de gasleiding in de keuken. Dit moet door een professionele installateur gedaan worden. 

 

Let op: u krijgt de subsidie voor deze werkzaamheden alleen als u volledig bent overgestapt op stadsverwarming. Klik op onderstaande button voor de overige voorwaarden en om de subsidie aan te vragen.  

Vraag hier uw subsidie aan

Wilt u meer weten over elektrisch koken? Klik dan hier voor de feiten en fabels over elektrisch koken. 

 • Subsidie stadsverwarming en afsluiten gas
  De meeste huiseigenaren hebben het aanbod van de gemeente Rotterdam geaccepteerd. Het aansluiten van een woning op stadsverwarming kost in Heindijk gemiddeld 14.000 euro. De eigenaar-bewoner betaalt hier een deel van, namelijk 1.500 euro. De overige kosten (gemiddeld 12.500 euro) betaalt de gemeente. Ook het afsluiten van de gasleiding door netbeheerder Stedin wordt door de gemeente vergoed.
 • Renteloze lening
  Voor het betalen van de € 1.500,- en het aanleggen van elektrisch koken kunt u een renteloze lening krijgen. Eigenaar-bewoners kunnen een renteloze lening aanvragen.

  Deze lening kan ook gebruikt worden om uw woning te verduurzamen en te verbeteren. U kunt een lening afsluiten tussen de € 1.500 en € 25.000, afhankelijk van het type lening. Meer informatie leest u hier.

  Er is ook een Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) voor particulieren van de Rijksoverheid , uitleg staat op onze subsidie pagina ISDE particulieren en voor VVE’s (en zakelijke gebruikers)  is er ISDE VVE en zakelijk

 • Subsidie voor verhuurders
  Verhuurders kunnen subsidie vragen bij het Rijk voor het aardgasvrij maken van hun woningen.

Mensen met een huis in Heindijk kunnen kiezen uit verschillende mogelijkheden. De woning kan helemaal aardgasvrij worden gemaakt. Ook kunnen woningeigenaren ervoor kiezen om over te stappen op stadsverwarming, maar nog wel op aardgas te blijven koken. Of ze kiezen ervoor om alleen over te stappen op elektrisch koken.

Welke andere keuzes heeft u als eigenaar?

Woningeigenaren kunnen ook zelf aan de slag gaan met een alternatief voor aardgas. En ze kunnen ervoor kiezen om in 2026/2027 toch nog over te stappen op stadsverwarming. Het is niet duidelijk of er dan nog steeds subsidie is.

Huurder

Als u een huis huurt, kunt u niet zomaar isoleren of zonnepanelen op het dak leggen. U kunt dit wel bespreken met uw verhuurder. Gelukkig is er nog veel meer mogelijk om uw huis duurzamer te maken:

Kiezen voor groene stroom.

• Energiebesparing met kleine maatregelen en slim gedrag.

 
Particuliere verhuurder

Als particuliere verhuurder zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik van een woning te verminderen. Zo kunnen de huurders maandelijks geld op hun energierekening besparen. Ook verbetert hun wooncomfort. Bekijk hier de mogelijkheden voor u.

 
Huiseigenaar

• Energie besparen is altijd slim. Bijvoorbeeld door uw huis goed te isoleren of zelf energie op te wekken met zonnepanelen.

• Neem in al uw plannen, bijvoorbeeld als u gaat verbouwen, mee dat uw huis in de toekomst aardgasvrij wordt. Dit voorkomt dat u nu aanpassingen doet, waar u later spijt van krijgt.

• Als u gaat verbouwen, laat u dan adviseren door een energieadviseur.

• Heeft u plannen om uw keuken te verbouwen? Kies dan voor elektrisch koken. Ook als u uw keuken niet gaat verbouwen, kunt u kijken of u al elektrisch kunt gaan koken. Voor subsidie mogelijkheden kijkt u op ISDE VVE en zakelijk.

 
VvE

Als VvE zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik te verminderen. Zo kunnen de bewoners maandelijks geld op hun energierekening besparen. Bekijk hier de mogelijkheden.

 
Eigenaar binnen een VvE

• Energie besparen is altijd slim. Bijvoorbeeld door uw huis goed te isoleren of zelf energie op te wekken met zonnepanelen.

• Neem in al uw plannen, bijvoorbeeld als u gaat verbouwen, mee dat uw huis in de toekomst aardgasvrij wordt. Dit voorkomt dat u nu aanpassingen doet, waar u later spijt van krijgt.

• Als u gaat verbouwen, laat u dan adviseren door een energieadviseur.

• Heeft u plannen om uw keuken te verbouwen? Kies dan voor elektrisch koken. Ook als u uw keuken niet gaat verbouwen, kunt u kijken of u al elektrisch kunt gaan koken

 
Mkb-bedrijf

Als mkb-bedrijf zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik te verminderen. Zo kunt u maandelijks geld besparen. Bekijk hier de mogelijkheden.

We kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft. Bekijk hier de veelgestelde vragen.

Heeft u nog vragen over bijvoorbeeld stadsverwarming, aansluiten, lenen of over de uitvoering? Dan kunt u bellen met onze omgevingsmanager Jacqueline Jessurun via 010 – 267 50 15. U kunt ons ook mailen. Het e-mailadres is: aardgasvrij.heindijk@rotterdam.nl

 

Heindijk nieuwsbrieven

Toekomstige evenementen en bijeenkomsten in uw wijk

Ga direct naar:
Ga naar de inhoud