Translate
Aardgasvrije wijk

Pendrecht

HomeAardgasvrije wijkenPendrecht

De Nederlandse overheid heeft besloten in 2050 geen aardgas meer te gebruiken. Dat betekent dat er straks geen aardgas meer nodig is om huizen te verwarmen, te koken en te douchen.

Om in 2050 aardgasvrij te zijn, gaan we nu al aan de slag. In Rotterdam beginnen we in een aantal wijken, waaronder ook Pendrecht. De gemeente heeft de ambitie dat de meeste huizen en gebouwen in Pendrecht over 10 jaar geen aardgas meer gebruiken. Voor de wijk is het aansluiten op stadsverwarming de makkelijkste en goedkoopste oplossing. We werken samen met verschillende partijen om dit gebied aardgasvrij te maken.

Voordelen van wonen zonder aardgas:

Veilig wonen: zonder aardgas woont u veel veiliger. Kinderen kunnen niet meer per ongeluk het gasfornuis aanzetten. Bij elektrisch koken is geen open vuur waardoor er minder risico is op brand. Ook hoeft u niet meer te vrezen voor koolmonoxidevergiftiging of gaslekken, die jaarlijks tot gevaarlijke situaties leiden.

Minder CO2-uitstoot: bij het verbranden van aardgas komt veel CO2 vrij. Dit is een broeikasgas dat bijdraagt aan klimaatverandering. In 2050 wil de Nederlandse overheid dat ons land bijna geen CO2 meer uitstoot. Als u overstapt op stadsverwarming met Rotterdamse warmte dan bespaart u ten opzichte van een cv-ketel 70% op de uitstoot van CO2. Dat is winst voor het klimaat en een leefbare wereld in de toekomst.

Voorkomen van verzakkingen en aardbevingen: bijna al het aardgas dat we gebruiken komt uit Groningen. Het boren naar aardgas leidt daar tot verzakkingen in de grond, aardbevingen, schade aan veel huizen en leed voor de inwoners van Groningen.

Gezond wonen: elektrisch koken zorgt voor minder fijnstof in huis. Dat is beter voor uw longen.


Eigenaren in Pendrecht Zuid (ten zuiden van de Slinge) hebben een informatiepakket in hun brievenbus ontvangen. Daarin staat meer informatie over aardgasvrij wonen én een financieel aanbod om over te stappen op stadsverwarming. Bekijk ook de rekentool om de jaarlijkse kosten voor stadsverwarming te berekenen en te vergelijken met de kosten voor aardgas.

Lees hier over Rotterdam aardgasvrij.

Uit gemeentebreed onderzoek (de zogeheten WAT-kaart) blijkt dat een collectief warmtenet voor Pendrecht maatschappelijk gezien het goedkoopste alternatief voor aardgas is. Dit komt onder meer doordat er in het zuidelijke deel van Pendrecht al een warmtenet ligt dat uitgebreid kan worden. Dit is een belangrijke overweging geweest om te starten met een aanpak in Pendrecht. We verwachten dat over 10 jaar een groot deel van Pendrecht aardgasvrij zal zijn.

De Rotterdamse stadsverwarming gebruikt restwarmte uit de Rotterdamse industrie en haven om water te verwarmen. Warmte die anders in de lucht zou verdwijnen. Met de restwarmte wordt water opgewarmd. Dit warme water gaat via goed geïsoleerde leidingen naar uw woning. Het water dat de woning binnenkomt is in Pendrecht 80 graden Celsius. Rotterdam heeft al sinds 1949 stadsverwarming. Door het gebruik van restwarmte is stadsverwarming een duurzaam alternatief voor aardgas.

Woningeigenaren in Pendrecht Zuid hebben april 2021 een financieel aanbod ontvangen om over te stappen op stadsverwarming. In het informatiepakket is alle informatie terug te vinden. We hebben verschillende informatiepakketten ontwikkeld, speciaal gericht op het soort eigendom, het soort woning en het soort verwarming. Hieronder vindt u de informatiepakketten voor:

Huiseigenaren en gebouweigenaren uit Pendrecht Zuid (onder de Slinge) hebben april 2021 een financieel aanbod van de gemeente ontvangen om over te stappen op stadsverwarming. In het najaar 2022 volgt een voorstel voor eigenaren in Pendrecht Noord.

Iedere huiseigenaar beslist zelf of hij/zij voor stadsverwarming kiest, of aan de slag gaat met een andere oplossing. De gemeente heeft de ambitie dat de meeste huizen en gebouwen in Pendrecht over 10 jaar geen aardgas meer gebruiken. Dat is veilig en beter voor de gezondheid, het milieu en de mensen in Groningen.

Als u kiest voor stadsverwarming, dan is het goed om te weten dat het minimaal twee jaar duurt voordat het is aangesloten in de woning.

Planning aansluiting per cluster in Pendrecht Zuid.

Wat betaalt u nu aan energie per maand? Wat gaat u straks met stadsverwarming betalen? Dat verschilt per huishouden. Hieronder vindt u een handige rekentool waarmee u de jaarlijkse kosten voor stadsverwarming kunt uitrekenen en vergelijken met uw huidige kosten voor verwarmen met aardgas.  Wilt u liever samen met een adviseur de berekening uitvoeren? Dat kan. Neem contact met ons op voor het maken van een (persoonlijke) afspraak. 

Rekentool Stadsverwarming

Maximaal 500 euro subsidie bij de aankoop van een elektrische kookplaat!

Bent u toe aan een nieuwe kookplaat? Denk dan eens na over elektrisch koken! In Pendrecht krijgt u tot wel 500 euro subsidie als u een elektrische kookplaat koopt.

Woning isoleren? Extraatje voor Pendrecht

Wilt u uw eigen woning in Pendrecht isoleren? Via de landelijke ISDE-subsidie voor isoleren kunt u geld terugkrijgen. Eigenaar-bewoners van Pendrecht krijgen met de Pendrecht Isolatiecoupon een extraatje van 300 euro. Ook geldig voor de doe-het-zelver.

Isolatiesubsidie grote Verenigingen van Eigenaars Pendrecht

Grote VvE’s in Pendrecht met minimaal 8 appartementen kunnen subsidie krijgen als zij naast onderhoudswerkzaamheden, versneld minimaal 1 isolatiemaatregel uitvoeren. Een betere isolatie draagt bij aan energiebesparing, een lagere energierekening en uiteindelijk meer woonplezier en wooncomfort voor alle bewoners in het gebouw.

De isolatiesubsidie voor grote VvE’s in Pendrecht kan worden aangevraagd tot en met 31 oktober 2022, of tot het budget op is. U kunt de subsidie aanvragen via de website van gemeente Rotterdam.

Renteloze Energietransitielening voor eigenaar-bewoners in Pendrecht Zuid
  • Minimaal leenbedrag € 1.500 en maximaal leenbedrag € 10.000
  • Bedoeld voor het betalen van de aansluitkosten op stadsverwarming, het overstappen op elektrisch koken, nieuwe radiatoren, het vervangen van een gasgeiser/boiler, eventuele afwerkkosten, etc.
  • U betaalt geen rente en ook geen afsluitkosten. Deze worden betaald door de gemeente Rotterdam.
  • Looptijd: maximaal vijftien jaar.
  • Aan te vragen tot en met 31 december 2023.
  • Na goedkeuring aanvragen ontvangt u een bouwdepot en start u met de aflossing.
    Meer informatie vindt u op energietransitielening pendrecht | Rotterdam.nl
Huurder

Uw verhuurder (de woningcorporatie of een particuliere verhuurder, soms een Vereniging van Eigenaren) beslist over het aardgasvrij maken van uw woning. U kunt altijd contact zoeken met uw verhuurder om te kijken wat er mogelijk is.

 
Verhuurder

Als verhuurder bent u verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van de woning. Is de woning een appartement, dan is het goed om te weten dat bij overstap naar stadsverwarming de VvE beslist over verbouwingen aan bijvoorbeeld de gevel en algemene ruimtes. Zonder goedkeuring in de algemene ledenvergadering (ALV) kan er geen verbouwing plaatsvinden en kunt u niet van een eigen cv-ketel overstappen op stadsverwarming.

 
Eigenaar-bewoner

U bent zelf verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van uw woning. Is de woning een appartement, dan is het goed om te weten dat bij overstap naar stadsverwarming  de VvE beslist over verbouwingen aan bijvoorbeeld de gevel en algemene ruimtes. Zonder goedkeuring in de algemene ledenvergadering (ALV) kan er geen verbouwing plaatsvinden en kunt u niet van een eigen cv-ketel overstappen op stadsverwarming. In de Huiskamer aardgasvrij Pendrecht (op Plein 1953) kunt u navragen welke projectmedewerker uw VvE ondersteunt.

VvE

Is de woning een appartement, dan is het goed om te weten dat bij overstap naar stadsverwarming de VvE beslist over verbouwingen aan bijvoorbeeld de gevel en algemene ruimtes. Zonder goedkeuring in de algemene ledenvergadering (ALV) kan er geen verbouwing plaatsvinden en kunt u niet van een eigen cv-ketel overstappen op stadsverwarming. In de Huiskamer aardgasvrij Pendrecht kunt u navragen welke projectmedewerker uw VvE ondersteunt.

De gemeente Rotterdam wil VvE’s goed voorbereiden op de toekomst zonder aardgas. Daarom is er gratis ondersteuning mogelijk via VVE010: www.vve010.nl of 010 – 423 79 79.

Eigenaar binnen een VvE

U bent zelf verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van uw woning. Is de woning een appartement, dan is het goed om te weten dat bij overstap naar stadsverwarming  de VvE beslist over verbouwingen aan bijvoorbeeld de gevel en algemene ruimtes. Zonder goedkeuring in de algemene ledenvergadering (ALV) kan er geen verbouwing plaatsvinden en kunt u niet van een eigen cv-ketel overstappen op stadsverwarming. In de Huiskamer aardgasvrij Pendrecht kunt u navragen welke projectmedewerker uw VvE ondersteunt.

Mkb-bedrijf

De eigenaar van het gebouw is verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van het gebouw. Sommige winkeliers huren casco. Dan zijn zij vaak zelf verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van het gebouw. Horeca-ondernemers moeten zelf zorgen voor elektrisch koken.

Gaat u een nieuwe keuken of fornuis kopen?

Kies dan alvast voor elektrisch koken. Met een inductie kookplaat bent u goed voorbereid.

Is uw cv-ketel aan vervanging toe?

Het omslagpunt tussen huren en kopen ligt bij 5 a 6 jaar. Wilt u overstappen op stadsverwarming en verwacht u een aansluiting binnen 5 jaar? Dan is het huren van een cv-ketel een interessante keuze. Let u er wel op dat u flexibel kunt opzeggen.

De gemeente kijkt niet alleen naar het aardgasvrij maken van de wijk, maar ook naar andere kansen in de wijk. Bijvoorbeeld door u te helpen met energie te besparen. Door kleine maatregelen, als tochtstrippen, of door uw huis te isoleren. Maandelijks is er een spreekuur in de huiskamer aardgasvrij Pendrecht ‘Zonder gedoe €€€ besparen in huis’ door Julia. Ook gaan we in 2022 weer verder met de tochtstrippenactie, waarbij we een gratis tochtstrip voor onder de deur aanbieden en u informeren hoe snel energie te besparen.

Als u uw huis wilt isoleren, dan kunt u advies vragen bij Aroen tijdens het spreekuur ‘Isoleren van uw huis’ in de huiskamer. Data vindt u in onze nieuwsbrief. Speciaal voor Pendrecht zijn er twee subsidies om te isoleren: de Pendrecht isolatiecoupon en een isolatiesubsidie voor grotere VvE’s. In december kunt u als huiseigenaar een gratis warmtefoto en advies aanvragen. Meer informatie in de Pendrecht Post van december 2021.

Het aardgasvrij maken van de wijk zorgt ook voor nieuwe banen. In de Huiskamer vindt u wekelijks nieuwe vacatures op de etalageruit. Ook verzorgen we korte opleidingen tot energiecoach: als we u inzetten als coach ontvangt u een passende vergoeding. En we zorgen voor leer-werktrajecten in Pendrecht. In Pendrecht Post van december leest u hierover meer. Daarnaast organiseren we jaarlijks een onderwijs- en banenmarkt. De volgende staat maart 2022 in de planning.

We willen deze verandering graag samen met u, als bewoner en/of eigenaar, aangaan. Daarom is er de Huiskamer aardgasvrij Pendrecht waar we u kunnen informeren, materialen kunnen laten zien, u kunnen helpen uw huis te verduurzamen en samen kunnen koken. We willen ook graag met u in gesprek en zijn op zoek naar uw mening. Wilt u meedenken over een actie, een kookworkshop organiseren of hebt u een goed duurzaam idee? Mail dan naar aardgasvrij.pendrecht@rotterdam.nl.

Huiskamer Aardgasvrij Pendrecht
Plein 1953 24-25
3086 EP Rotterdam
E-mail: aardgasvrij.pendrecht@rotterdam.nl 
Tel: 010 267 0010

Let op: in verband met de aangescherpte corona-maatregelen zijn de kookevents en de tochtstrippenactie voor onbepaalde tijd geschrapt.

U kunt zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief via deze aanmeldlink.

Nieuwsbrief

Huiskamer aardgasvrij Pendrecht

In de Huiskamer aardgasvrij Pendrecht komt u alles te weten over onder andere energiebesparing, het aardgasvrij maken van uw woning en elektrisch koken. Lees alles over de Huiskamer en bekijk smakelijke kookvideo’s op de pagina van de Huiskamer aardgasvrij Pendrecht.

Pendrecht Proeft

Hét enige echte aardgasvrije kookprogramma voor en door Pendrechters. Benieuwd naar de recepten? Of wilt u zelf uw favoriete recept insturen? Kijk dan op de pagina van de Huiskamer aardgasvrij Pendrecht

Pendrecht Post

Twee keer per jaar maken we een speciaal tijdschrift over Pendrecht: Pendrecht Post. In iedere uitgave staat wonen zonder aardgas centraal. Bewoners uit Pendrecht vertellen hun ervaringen over stadsverwarming. Of vertellen meer over het isoleren van hun huis. Daarnaast leest u meer over elektrisch koken, snelle energie-bespaartips, de speciale subsidies voor Pendrecht en natuurlijk over Pendrecht zelf. Pendrecht Post wordt wordt huis-aan-huis in heel Pendrecht verspreid.

Toekomstige evenementen en bijeenkomsten in uw wijk

Duurzaam nieuws

Inspirerende verhalen

Ga direct naar:
Skip to content