Aardgasvrije wijk

Pendrecht

Pendrecht is een van de wijken die de gemeente als eerste aardgasvrij wil maken. We willen dat Pendrecht in 2030 aardgasvrij is. Voor de wijk is het aansluiten op stadsverwarming de makkelijkste en goedkoopste oplossing. We werken samen met verschillende partijen om dit gebied aardgasvrij te maken. 

Lees hier waarom Rotterdam aardgasvrij wordt.

Uit onderzoek blijkt dat in Pendrecht stadsverwarming de makkelijkste en goedkoopste oplossing is.

De hoofdleiding van het Rotterdamse warmtenet ligt vlakbij Pendrecht. Daarnaast ligt er in zuidelijk deel van de wijk al leidingen in de grond, omdat de ‘De Tuin van het Zuiden’ al eerder op stadsverwarming is aangesloten. Ook laat woningcorporatie Woonstad Rotterdam de komende jaren zo’n 600 woningen aansluiten op stadverwarming. Dit alles maakt het makkelijker om de andere huizen in Pendrecht ook op stadsverwarming aan te sluiten.

Eigenaren maken uiteindelijk zelf de keuze hoe ze voor 2030 aardgasvrij willen worden. De gemeente zorgt voor goede informatie met de voor- en nadelen van de verschillende oplossingen.

De gemeente kijkt niet alleen naar het aardgasvrij maken van de wijk, maar ook naar andere kansen in de wijk. Bijvoorbeeld door ook aan de slag te gaan met groen en veiligheid. Ook zorgt het aardgasvrij maken van de wijk voor nieuwe banen. In de Huiskamer Aardgasvrij Pendrecht worden regelmatig banenmarkten gehouden. En er is contact met de scholen in de buurt die opleiden tot monteurs, elektriciens en aannemers. Er zijn ook korte opleidingen tot energiecoach. Een energiecoach kan andere wijkbewoners tips geven om hun energierekening omlaag te brengen door energie te besparen.

We beginnen in het zuidelijke deel van Pendrecht (ten zuiden van de Slinge): vastgoedeigenaren ontvangen in het voorjaar van 2021 een aanbod. Een jaar later volgt een aanbod voor het noordelijke deel. 

De gemeente Rotterdam wil voor huiseigenaren en pandeigenaren uit Pendrecht-Zuid (onder de Slinge) in het voorjaar van 2021 duidelijk hebben wat een aansluiting op stadsverwarming kost. Een jaar later volgt een voorstel voor eigenaren in Pendrecht-Noord. Iedere huiseigenaar beslist zelf of hij voor stadsverwarming kiest, of aan de slag gaat met aan andere oplossing. Belangrijk is wel dat alle gebouwen in 2030 geen aardgas meer nodig hebben.

Als u kiest voor stadsverwarming, dan is het goed om te weten dat het minimaal twee jaar duurt voordat het is aangelegd.

  • Maximaal 500 euro subsidie bij de aankoop van een elektrische kookplaat!

    Bent u toe aan een nieuwe kookplaat? Denk dan eens na over elektrisch koken! Sinds 1 januari 2020 krijgt u tot wel 500 euro subsidie als u een elektrische kookplaat koopt.

  • Woning isoleren? Extraatje voor Pendrecht

     

    Wilt u uw eigen woning in Pendrecht isoleren? Via de landelijke ISDE-subsidie voor isoleren kunt u geld terugkrijgen. Eigenaar-bewoners van Pendrecht krijgen met de Pendrecht Isolatiecoupon een extraatje van 300 euro. Ook geldig voor de doe-het-zelver.
Huurder

Uw verhuurder (de woningcorporatie of een particuliere verhuurder, soms een Vereniging van Eigenaren) beslist over het aardgasvrij maken van uw woning. U kunt altijd contact zoeken uw verhuurder om te kijken wat er mogelijk is.

 
Particuliere verhuurder

Als particuliere verhuurder ben u verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van de woning. U kunt kiezen hoe u de woning aardgasvrij wilt maken: via stadsverwarming of met een warmtepomp. Het is slim om eerst te checken of de gemeente plannen heeft om uw wijk aardgasvrij te maken. Als dat zo is, dan is het handig om hieraan mee te doen.

U moet er ook voor zorgen dat de huurder elektrisch kan koken.

Als de woning bij een VvE hoort, dan wordt een besluit samen genomen. Waarover precies wordt besloten is afhankelijk van de splitsingsakte en het huishoudelijk regelement. Dat verschilt per VvE.

 
Huiseigenaar

U bent zelf verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van uw woning. En u mag zelf een duurzame oplossing voor aardgas kiezen. Wel krijgt u in de toekomst een aanbod van de gemeente om aan te sluiten op stadsverwarming omdat dit de beste oplossing is voor uw wijk.

 
VvE

Bij stadsverwarming beslist de VvE over de aanleg van leidingen door bijvoorbeeld de gevel of gemeenschappelijke ruimtes. Zonder die goedkeuring kunt u niet verbouwen. Ook hebt u toestemming van de VvE nodig om van een eigen cv-ketel over te stappen op stadsverwarming.

De gemeente Rotterdam wil VvE’s goed voorbereiden op de toekomst zonder aardgas. Daarom is er gratis ondersteuning mogelijk via VVE010: www.vve010.nl of 010 – 423 79 79.

In de Huiskamer Aardgasvrij Pendrecht (op Plein 1953) kunt u navragen wie welke VvE ondersteunt.

 
Eigenaar binnen een VvE

Als eigenaar binnen een VvE beslist u zelf of u over wilt stappen op stadsverwarming. U tekent daarvoor een contract met de warmteleverancier voor de levering van de warmte. Bij een gezamenlijke ketel beslist de VvE over meer zaken. In het modelreglement en de splitsingsakte staat hoe de zaken in uw VvE zijn geregeld. Dit geldt voor de hele VvE.

 
Mkb-bedrijf

Als in een gebied gestart wordt met aardgasvrij, dan krijgen alle gebouwen in het gebied ermee te maken: zowel huizen als bedrijfsgebouwen.

De eigenaar van het gebouw is verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van het gebouw. Maar sommige winkeliers huren casco. Dan zijn zij vaak zelf verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van het gebouw. Horeca-ondernemers moeten zelf zorgen voor elektrisch koken.

U kunt ook advies krijgen bij de WoonWijzerWinkel of de Duurzaamheidswinkel in IJsselmonde.

 
Huurder

Als u een huis huurt, kunt u niet zomaar isoleren of zonnepanelen op het dak leggen. U kunt dit wel bespreken met uw verhuurder. Gelukkig is er nog veel meer mogelijk om uw huis duurzamer te maken:

Kiezen voor groene stroom.

• Energiebesparing met kleine maatregelen en slim gedrag.

 
Particuliere verhuurder

Als particuliere verhuurder zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik van een woning te verminderen. Zo kunnen de huurders maandelijks geld op hun energierekening besparen. Ook verbetert hun wooncomfort. Bekijk hier de mogelijkheden voor u.

 
Huiseigenaar

• Energie besparen is altijd slim. Bijvoorbeeld door uw huis goed te isoleren of zelf energie op te wekken met zonnepanelen.

• Neem in al uw plannen, bijvoorbeeld als u gaat verbouwen, mee dat uw huis in de toekomst aardgasvrij wordt. Dit voorkomt dat u nu aanpassingen doet, waar u later spijt van krijgt.

• Als u gaat verbouwen, laat u dan adviseren door een energieadviseur.

• Heeft u plannen om uw keuken te verbouwen? Kies dan voor elektrisch koken. Ook als u uw keuken niet gaat verbouwen, kunt u kijken of u al elektrisch kunt gaan koken

 
VvE

Als VvE zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik te verminderen. Zo kunnen de bewoners maandelijks geld op hun energierekening besparen. Bekijk hier de mogelijkheden.

 
Eigenaar binnen een VvE

• Energie besparen is altijd slim. Bijvoorbeeld door uw huis goed te isoleren of zelf energie op te wekken met zonnepanelen.

• Neem in al uw plannen, bijvoorbeeld als u gaat verbouwen, mee dat uw huis in de toekomst aardgasvrij wordt. Dit voorkomt dat u nu aanpassingen doet, waar u later spijt van krijgt.

• Als u gaat verbouwen, laat u dan adviseren door een energieadviseur.

• Heeft u plannen om uw keuken te verbouwen? Kies dan voor elektrisch koken. Ook als u uw keuken niet gaat verbouwen, kunt u kijken of u al elektrisch kunt gaan koken

 
Mkb-bedrijf

Als mkb-bedrijf zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik te verminderen. Zo kunt u maandelijks geld besparen. Bekijk hier de mogelijkheden.

We kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft. Bekijk hier de veelgestelde vragen.

Staat uw vraag er niet bij? Dan kunt u bellen naar 06 27296959. U kunt ons ook mailen. Het e-mailadres is: aardgasvrij.pendrecht@rotterdam.nl.

Helaas is de Huiskamer Aardgasvrij Pendrecht door de lockdown ivm het coronavirus tot en met 9 februari 2021 gesloten.

Nieuwsbrief

Huiskamer Aardgasvrij Pendrecht

In de Huiskamer Aardgasvrij Pendrecht komt u alles te weten over onder andere energiebesparing, het aardgasvrij maken van uw woning en elektrisch koken. Lees alles over de Huiskamer en bekijk smakelijke kookvideo’s op de pagina van de Huiskamer Aardgasvrij Pendrecht

Pendrecht Proeft

Hét enige echte aardgasvrije kookprogramma voor en door Pendrechters. Benieuwd naar de recepten? Of wilt u zelf uw favoriete recept insturen? Kijk dan op de pagina van de Huiskamer Aardgasvrij Pendrecht

Evenementen en bijeenkomsten in uw wijk

Duurzaam nieuws

Inspirerende verhalen

Ga direct naar: