Translate
Aardgasvrije wijk

Pendrecht

HomeAardgasvrije wijkenPendrecht

Pendrecht is een van de wijken die de gemeente als eerste aardgasvrij wil maken. We willen dat Pendrecht over 10 jaar geen aardgas meer gebruikt. Dat is beter voor het milieu.  Voor de wijk is het aansluiten op stadsverwarming de makkelijkste en goedkoopste oplossing. We werken samen met verschillende partijen om dit gebied aardgasvrij te maken.

Lees hier waarom Rotterdam aardgasvrij wordt.

Uit gemeentebreed onderzoek (de zogeheten WAT-kaart) blijkt dat een collectief warmtenet voor Pendrecht maatschappelijk gezien het goedkoopste alternatief voor aardgas is. Dit komt onder meer doordat er in het zuidelijke deel van Pendrecht al een warmtenet ligt dat uitgebreid kan worden. Dit is een belangrijke overweging geweest om te starten met een aanpak in Pendrecht. We verwachten dat over 10 jaar een groot deel van Pendrecht aardgasvrij zal zijn.

De gemeente kijkt niet alleen naar het aardgasvrij maken van de wijk, maar ook naar andere kansen in de wijk. Bijvoorbeeld door ook aan de slag te gaan met groen en veiligheid. Ook zorgt het aardgasvrij maken van de wijk voor nieuwe banen. In de Huiskamer Aardgasvrij Pendrecht worden regelmatig banenmarkten gehouden. En er is contact met de scholen in de buurt die opleiden tot monteurs, elektriciens en aannemers. Er zijn ook korte opleidingen tot energiecoach. Een energiecoach kan andere wijkbewoners tips geven om hun energierekening omlaag te brengen door energie te besparen.

We beginnen in het zuidelijke deel van Pendrecht (ten zuiden van de Slinge): vastgoedeigenaren hebben april 2021 hiervoor een aanbod ontvangen. Naar verwachting eind 2021 volgt een aanbod voor het noordelijke deel.

Alle huiseigenaren en pandeigenaren uit Pendrecht-Zuid (onder de Slinge) ontvangen in april 2021 een financieel aanbod van de gemeente om over te stappen op stadsverwarming. In het najaar 2021 volgt een voorstel voor eigenaren in Pendrecht-Noord.

Iedere huiseigenaar beslist zelf of hij voor stadsverwarming kiest, of aan de slag gaat met aan andere oplossing. De gemeente heeft de ambitie dat de huizen en gebouwen in Pendrecht over 10 jaar geen aardgas meer gebruiken. Dat is beter voor het milieu. En levert veel op: een groene stad met schonen en gezonde lucht van alle Rotterdammers.

Als u kiest voor stadsverwarming, dan is het goed om te weten dat het minimaal twee jaar duurt voordat het is aangelegd.

Maximaal 500 euro subsidie bij de aankoop van een elektrische kookplaat!

Bent u toe aan een nieuwe kookplaat? Denk dan eens na over elektrisch koken! In Pendrecht krijgt u tot wel 500 euro subsidie als u een elektrische kookplaat koopt. Bruynzeel Keukens heeft een mooi aanbod voor Pendrecht. U kunt tot 1 augustus 2021 hieraan meedoen. Meer informatie kunt u krijgen in de Huiskamer.

Woning isoleren? Extraatje voor Pendrecht

Wilt u uw eigen woning in Pendrecht isoleren? Via de landelijke ISDE-subsidie voor isoleren kunt u geld terugkrijgen. Eigenaar-bewoners van Pendrecht krijgen met de Pendrecht Isolatiecoupon een extraatje van 300 euro. Ook geldig voor de doe-het-zelver.

Huurder

Uw verhuurder (de woningcorporatie of een particuliere verhuurder, soms een Vereniging van Eigenaren) beslist over het aardgasvrij maken van uw woning. U kunt altijd contact zoeken met uw verhuurder om te kijken wat er mogelijk is.

 
Verhuurder

Als verhuurder bent u verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van de woning. Is de woning een appartement, dan is het goed om te weten dat bij overstap naar stadsverwarming de VvE beslist over verbouwingen aan bijvoorbeeld de gevel en algemene ruimtes. Zonder goedkeuring in de algemene ledenvergadering (ALV) kan er geen verbouwing plaatsvinden en kunt u niet van een eigen cv-ketel overstappen op stadsverwarming.

 
Eigenaar-bewoner

U bent zelf verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van uw woning. Is de woning een appartement, dan is het goed om te weten dat bij overstap naar stadsverwarming  de VvE beslist over verbouwingen aan bijvoorbeeld de gevel en algemene ruimtes. Zonder goedkeuring in de algemene ledenvergadering (ALV) kan er geen verbouwing plaatsvinden en kunt u niet van een eigen cv-ketel overstappen op stadsverwarming. In de Huiskamer Aardgasvrij Pendrecht (op Plein 1953) kunt u navragen welke projectmedewerker uw VvE ondersteunt.

 

VvE

Is de woning een appartement, dan is het goed om te weten dat bij overstap naar stadsverwarming de VvE beslist over verbouwingen aan bijvoorbeeld de gevel en algemene ruimtes. Zonder goedkeuring in de algemene ledenvergadering (ALV) kan er geen verbouwing plaatsvinden en kunt u niet van een eigen cv-ketel overstappen op stadsverwarming. In de Huiskamer Aardgasvrij Pendrecht kunt u navragen welke projectmedewerker uw VvE ondersteunt.

De gemeente Rotterdam wil VvE’s goed voorbereiden op de toekomst zonder aardgas. Daarom is er gratis ondersteuning mogelijk via VVE010: www.vve010.nl of 010 – 423 79 79.

 

Eigenaar binnen een VvE

U bent zelf verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van uw woning. Is de woning een appartement, dan is het goed om te weten dat bij overstap naar stadsverwarming  de VvE beslist over verbouwingen aan bijvoorbeeld de gevel en algemene ruimtes. Zonder goedkeuring in de algemene ledenvergadering (ALV) kan er geen verbouwing plaatsvinden en kunt u niet van een eigen cv-ketel overstappen op stadsverwarming. In de Huiskamer Aardgasvrij Pendrecht kunt u navragen welke projectmedewerker uw VvE ondersteunt.

 

Mkb-bedrijf

De eigenaar van het gebouw is verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van het gebouw. Sommige winkeliers huren casco. Dan zijn zij vaak zelf verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van het gebouw. Horeca-ondernemers moeten zelf zorgen voor elektrisch koken.

Voor meer informatie kunt u langskomen bij de Huiskamer Aardgasvrij Pendrecht.

 

Huurder

Als u een huis huurt, kunt u niet zomaar isoleren of zonnepanelen op het dak leggen. U kunt dit wel bespreken met uw verhuurder. Gelukkig is er nog veel meer mogelijk om uw huis duurzamer te maken:

 

Verhuurder

Als particuliere verhuurder zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik van een woning te verminderen. Zo kunnen de huurders maandelijks geld op hun energierekening besparen. Ook verbetert hun wooncomfort. Bekijk hier de mogelijkheden voor u. 

 

Huiseigenaar
  • Energie besparen is altijd slim. Bijvoorbeeld door uw huis goed te isoleren of zelf energie op te wekken met zonnepanelen.

  • Neem in al uw plannen, bijvoorbeeld als u gaat verbouwen, mee dat uw huis in de toekomst aardgasvrij wordt. Dit voorkomt dat u nu aanpassingen doet, waar u later spijt van krijgt.

  • Als u gaat verbouwen, laat u dan adviseren door een energiecoach.

  • Heeft u plannen om uw keuken te verbouwen? Kies dan voor elektrisch koken. Ook als u uw keuken niet gaat verbouwen, kunt u kijken of u al elektrisch kunt gaan koken.

 

VvE

Als VvE zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik te verminderen. Zo kunnen de bewoners maandelijks geld op hun energierekening besparen. Bekijk hier de mogelijkheden. 

 

Eigenaar binnen een VvE
  • Energie besparen is altijd slim. Bijvoorbeeld door uw huis goed te isoleren of zelf energie op te wekken met zonnepanelen.

  • Neem in al uw plannen, bijvoorbeeld als u gaat verbouwen, mee dat uw huis in de toekomst aardgasvrij wordt. Dit voorkomt dat u nu aanpassingen doet, waar u later spijt van krijgt.

  • Als u gaat verbouwen, laat u dan adviseren door een energiecoach.

  • Heeft u plannen om uw keuken te verbouwen? Kies dan voor elektrisch koken. Ook als u uw keuken niet gaat verbouwen, kunt u kijken of u al elektrisch kunt gaan koken.

 

Mkb-bedrijf

Als mkb-bedrijf zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik te verminderen. Zo kunt u maandelijks geld besparen.

Huiskamer Aardgasvrij Pendrecht
Plein 1953 24-25
3086 EP Rotterdam
E-mail: aardgasvrij.pendrecht@rotterdam.nl 
Tel: 010 267 0010

U kunt zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief via deze aanmeldlink.

Nieuwsbrief

Huiskamer Aardgasvrij Pendrecht

In de Huiskamer Aardgasvrij Pendrecht komt u alles te weten over onder andere energiebesparing, het aardgasvrij maken van uw woning en elektrisch koken. Lees alles over de Huiskamer en bekijk smakelijke kookvideo’s op de pagina van de Huiskamer Aardgasvrij Pendrecht

Huiskamer Pendrecht is open
Vanaf zaterdag 1 mei 2021 is de Huiskamer Aardgasvrij Pendrecht weer geopend voor bezoekers. Meer informatie over de openingstijden en de RIVM maatregelen kunt u vinden op de pagina van de Huiskamer Pendrecht

Pendrecht Proeft

Hét enige echte aardgasvrije kookprogramma voor en door Pendrechters. Benieuwd naar de recepten? Of wilt u zelf uw favoriete recept insturen? Kijk dan op de pagina van de Huiskamer Aardgasvrij Pendrecht

Pendrecht Post

Begin juni valt bij iedere bewoner van Pendrecht het tweede nummer van het tijdschrift Pendrecht Post op de mat of in de bus. Ook deze keer staat het tijdschrift vol met interviews met bewoners en ondernemers van Pendrecht. In deze uitgave veel bijzondere verhalen zoals van Mario Bosch die meer vertelt over de geschiedenis van Pendrecht. Wist u dat in de jaren ’60 studenten stedenbouw en architectuur vanuit de hele wereld Pendrecht bezochten vanwege de bijzondere opzet? Ook nu zijn er nog veel bijzondere gebouwen te zien.

Het magazine is hier te lezen.

Toekomstige evenementen en bijeenkomsten in uw wijk

Duurzaam nieuws

Inspirerende verhalen

Ga direct naar:
Skip to content