Translate
Aardgasvrije wijk

Prinsenland – Het Lage Land

HomeAardgasvrije wijkenPrinsenland – Het Lage Land

De gemeente Rotterdam werkt aan Prinsenland-Het Lage Land aardgasvrij. Dit doen we samen met de woningcorporaties Woonstad, Havensteder en de gemeente Capelle aan den IJssel. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat stadsverwarming voor de wijk de makkelijkste en goedkoopste oplossing is. De gemeente kiest bewust om u vroeg mee te nemen en te informeren. We zijn open over wat we weten. En wat we nog niet weten.

In 2021 zijn we een aanbesteding gestart waarin we warmteleveranciers hebben gevraagd om een aanbod voor de aanleg, de exploitatie en het beheer/onderhoud voor stadsverwarming. Er is één warmteleverancier overgebleven. Dat is Eneco. Gemeente Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Havensteder en Woonstad hebben gesprekken gevoerd met Eneco. Tijdens de gesprekken kwam naar voren dat er meer duidelijkheid nodig is van de Rijksoverheid over de nieuwe Warmtewet voordat we de gesprekken kunnen afsluiten. Afspraken voor de aanleg stadsverwarming in Prinsenland en Het Lage Land worden eind 2023 verwacht.


Nieuwsbrief

Vanaf maart 2022 verschijnt er elk kwartaal een digitale nieuwsbrief ‘Energie Prinsenland en Het Lage Land’. Via deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen van duurzaam in Prinsenland en Het Lage Land. Onderwerpen zoals aardgasvrij, zonne-energie en energiebesparing staan in deze nieuwsbrief. U kunt zich aanmelden via deze pagina.


Meedenkgroep

Voor aardgasvrij Prinsenland – Het Lage Land is in 2021 een meedenkgroep gestart. De meedenkgroep bestaat uit verschillende bewoners uit de wijken. We komen ongeveer 3/4 keer per jaar bij elkaar. Nu nog online, maar later ook fysiek. De bewoners uit de meedenkgroep denken mee met de gemeente over bijvoorbeeld de aanbesteding van de warmteleverancier en de communicatie over aardgasvrij. We horen natuurlijk ook graag wat er bij bewoners of in de wijken speelt, zodat we hier rekening mee kunnen houden. Alle bewoners die met ons mee willen denken over aardgasvrij in Prinsenland en Het Lage Land zijn welkom. Het maakt niet uit hoeveel u van aardgasvrij weet. Denkt u met ons mee? U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar aardgasvrijPA@rotterdam.nl.

In Prinsenland – Het Lage Land liggen kansen om van het aardgas af te gaan. Door de vele hoogbouw is de wijk heel geschikt om aan te sluiten op stadsverwarming.

Woningcorporatie Woonstad heeft al meerdere flats aardgasvrij gemaakt. Ook hebben Woonstad en Havensteder plannen om de komende jaren meer huurwoningen te renoveren en aan te sluiten op stadsverwarming Andere huizen uit Prinsenland – Het Lage Land kunnen worden meegenomen in deze werkzaamheden en ook op stadsverwarming aansluiten.

De gemeente Rotterdam onderzoekt wat de beste manier van verwarmen is voor een wijk. En ook hoe het voor zoveel mogelijke mensen te betalen is. Uit onderzoek blijkt dat stadsverwarming het beste alternatief is voor Prinsenland-Het Lage Land. Dit komt door de leeftijd van de woningen, de isolatie van woningen en de mogelijkheid om aan te sluiten op de bestaande verwarmingen. Stadsverwarming levert voor u de minst grote veranderingen in huis op. We bereiden daarom een zo aantrekkelijk mogelijk aanbod voor stadsverwarming voor. Iedereen is vrij om een ander duurzaam alternatief voor aardgas te kiezen. 

Bij stadsverwarming wordt water verwarmd door een bron in de regio van Rotterdam – bijvoorbeeld een bedrijf uit de haven dat warmte over heeft. Goed geïsoleerde buizen transporteren het warme water vervolgens naar de aangesloten woningen en gebouwen. Die woningen en gebouwen hebben een speciaal warmtesysteem: de cv-ketel is eruit en er is een warmteafleverset voor in de plaats gekomen. Koken gaat elektrisch. Meer informatie over andere alternatieven vindt u hier.

We kunnen de wijk Prinsenland-Het Lage Land niet in één keer aardgasvrij maken. Daarom is Prinsenland – Het Lage Land opgedeeld in verschillende delen. De planning voor stadsverwarming in de wijk wordt besproken in de aanbesteding. We verwachten eind 2023 meer te weten. Zodra hier meer duidelijkheid over komt, dan communiceren we dit met u via deze pagina en onze nieuwsbrief.

Huurder

Uw verhuurder (de woningcorporatie of een particuliere verhuurder, soms een Vereniging van Eigenaren) beslist over het aardgasvrij maken van uw woning. U kunt altijd contact zoeken uw verhuurder om te kijken wat er mogelijk is.

 
Particuliere verhuurder

Als particuliere verhuurder ben u verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van de woning. U kunt kiezen hoe u de woning aardgasvrij wilt maken: via het warmtenet of met een warmtepomp. Het is slim om eerst te checken of de gemeente plannen heeft om uw wijk aardgasvrij te maken. Als dat zo is, dan is het handig om hieraan mee te doen.

U moet er ook voor zorgen dat de huurder elektrisch kan koken.

Als de woning bij een VvE hoort, dan wordt een besluit samen genomen. Waarover precies wordt besloten is afhankelijk van de splitsingsakte en het huishoudelijk regelement. Dat verschilt per VvE.

 
Huiseigenaar

U bent zelf verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van uw woning. En u mag zelf een duurzame oplossing voor aardgas kiezen. Wel krijgt u in de toekomst een aanbod van de gemeente om aan te sluiten op stadsverwarming, omdat dit de beste oplossing is voor uw wijk.

 
VvE

Bij stadsverwarming beslist de VvE over de aanleg van leidingen door bijvoorbeeld de gevel of gemeenschappelijke ruimtes. Zonder die goedkeuring kunt u niet verbouwen. Ook hebt u toestemming van de VvE nodig om van een eigen cv-ketel over te stappen op stadsverwarming.

De gemeente Rotterdam wil VvE’s goed voorbereiden op de toekomst zonder aardgas. Daarom is er gratis ondersteuning mogelijk via VVE010: www.vve010.nl of 010 – 423 79 79.

 
Eigenaar binnen een VvE

Als eigenaar binnen een VvE beslist u zelf of u over wilt stappen op stadsverwarming. U tekent daarvoor een contract met de warmteleverancier voor de levering van de warmte. Bij een gezamenlijke ketel beslist de VvE over meer zaken. In het modelreglement en de splitsingsakte staat hoe de zaken in uw VvE zijn geregeld. Dit geldt voor de hele VvE.

Bent u lid van een VvE-bestuur of woont u in een VvE en wilt u hier meer over weten? Stuur dan een mail naar aardgasvrijPA@rotterdam.nl dan nemen we contact met u op.

De gemeente Rotterdam wil VvE’s goed voorbereiden op de toekomst zonder aardgas. Daarom is er gratis ondersteuning mogelijk via VVE010: www.vve010.nl of 010 – 423 79 79.

 
Mkb-bedrijf

Als in een gebied gestart wordt met aardgasvrij, dan krijgen alle gebouwen in het gebied ermee te maken: zowel huizen als bedrijfsgebouwen.

De eigenaar van het gebouw is verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van het gebouw. Maar sommige winkeliers huren casco. Dan zijn zij vaak zelf verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van het gebouw. Horeca-ondernemers moeten zelf zorgen voor elektrisch koken.

Huurder

Als u een huis huurt, kunt u niet zomaar isoleren of zonnepanelen op het dak leggen. U kunt dit wel bespreken met uw verhuurder. Gelukkig is er nog veel meer mogelijk om uw huis duurzamer te maken:

Particuliere verhuurder

Als particuliere verhuurder zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik van een woning te verminderen. Zo kunnen de huurders maandelijks geld op hun energierekening besparen. Ook verbetert hun wooncomfort. Bekijk hier de mogelijkheden voor u.

 
Huiseigenaar
  • Energie besparen is altijd slim. Bijvoorbeeld door uw huis goed te isoleren of zelf energie op te wekken met zonnepanelen.
  • Neem in al uw plannen, bijvoorbeeld als u gaat verbouwen, mee dat uw huis in de toekomst aardgasvrij wordt. Dit voorkomt dat u nu aanpassingen doet, waar u later spijt van krijgt.
  • Als u gaat verbouwen, laat u dan adviseren door een energieadviseur.
  • Heeft u plannen om uw keuken te verbouwen? Kies dan voor elektrisch koken. Ook als u uw keuken niet gaat verbouwen, kunt u kijken of u al elektrisch kunt gaan koken.
 
VvE

Als VvE zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik te verminderen. Zo kunnen de bewoners maandelijks geld op hun energierekening besparen. Bekijk hier de mogelijkheden.

De gemeente Rotterdam wil VvE’s goed voorbereiden op de toekomst zonder aardgas. Daarom is er gratis ondersteuning mogelijk via VVE010: www.vve010.nl of 010 – 423 79 79.

 
Eigenaar binnen een VvE
  • Energie besparen is altijd slim. Bijvoorbeeld door uw huis goed te isoleren of zelf energie op te wekken met zonnepanelen.
  • Neem in al uw plannen, bijvoorbeeld als u gaat verbouwen, mee dat uw huis in de toekomst aardgasvrij wordt. Dit voorkomt dat u nu aanpassingen doet, waar u later spijt van krijgt.
  • Als u gaat verbouwen, laat u dan adviseren door een energieadviseur.
  • Heeft u plannen om uw keuken te verbouwen? Kies dan voor elektrisch koken. Ook als u uw keuken niet gaat verbouwen, kunt u kijken of u al elektrisch kunt gaan koken.

De gemeente Rotterdam wil VvE’s goed voorbereiden op de toekomst zonder aardgas. Daarom is er gratis ondersteuning mogelijk via VVE010: www.vve010.nl of bel 010 – 423 79 79.

 
Mkb-bedrijf

Als mkb-bedrijf zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik te verminderen. Zo kunt u maandelijks geld besparen. Bekijk hier de mogelijkheden.

In Rotterdam Alexander werkt de Green Business Club samen met bedrijven en organisaties aan het verduurzamen van het gebied. Projectgroepen bedenken projecten die het gebied duurzamer maken. Ze voeren die projecten ook uit. Wilt u meer weten of heeft u een idee? Dan kunt u contact opnemen met de Green Business Club via http://greenbusinessclub.nl/rotterdam/.

Alex Energie

Alex Energie is een bewonersinitiatief van, voor en door bewoners in Prins Alexander. Door verschillende activiteiten geeft Alex Energie bewoners de mogelijkheid zelf het heft in handen te nemen. Eventuele winst die samen met Alex Energie wordt gemaakt, wordt opnieuw geïnvesteerd in bewonersactiviteiten in Prins Alexander.

Meedoen met een gezamenlijk dak vol zonnepanelen of een scan van uw woning? Of voor uw vragen over ‘energie’ en Alex Energie? Neem contact op met info@alexenergie.nl. Kijk voor meer informatie op www.alexenergie.nl.

De Energiebank Rotterdam

In Rotterdam zijn er ongeveer 30.000 huishoudens die te weinig geld hebben om hun energierekening te betalen. Het is onze missie om deze huishoudens op energievlak te versterken, zodat zij zelf hun energierekening blijvend kunnen verlagen en daarmee ook bijdragen aan een duurzaam Rotterdam!

Iedereen met een minimum inkomen (maximaal 120% van de bijstandsnorm) die zich aanmeldt, krijgt een coaching traject aangeboden. De Energiecoach geeft besparingstips op maat en helpt bij de uitvoering. Mensen met een hoger inkomen krijgen een adviesgesprek. Iedereen krijgt de 6 gratis producten passend bij hun huishouden.

Meedoen? Meer weten? Stuur een e-mail naar: rotterdam@energiebanknederland.nl of bel naar 010-466 67 22.

Heeft u de digitale bijeenkomst op 18 januari 2021 gemist? Hier kunt u het terugkijken. De veelgestelde vragen van deze informatiebijeenkomst kunt u hier teruglezen

In november 2020 hebben de bewoners van Prinsenland – Het Lage Land een brief gekregen van de gemeente.
– Bekijk de brief voor wijkbewoners die in het fase 1-gebied wonen.
– Bekijk de brief voor wijkbewoners die in een ander deel van Prinsenland – Het Lage Land wonen.

We kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft. Bekijk hier de veelgestelde vragen.

Is uw vraag niet beantwoord? Dan kunt u bellen naar 14 010. U kunt ons ook mailen. Het e-mailadres is: aardgasvrijPA@rotterdam.nl.

De gemeente Rotterdam wil VvE’s goed voorbereiden op de toekomst zonder aardgas. Daarom is er gratis ondersteuning mogelijk via VVE010: www.vve010.nl of bel naar 010 – 423 79 79.

 

Hieronder een vereenvoudigde weergave van de (digitiale) nieuwsbrief die medio april 2024 verschijnt.

1. Heerlijk wonen in aardgasvrije Prinsessenflats

Ze staan er vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw en zijn toch fris en modern: de Prinsessenflats aan de Palladio-, Maderna- en Berninistraat. Prinsenland en Het Lage Land worden aardgasvrij. Bij de renovatie van de Sterflats en de Prinsessenflats heeft Woonstad Rotterdam ze ook geïsoleerd en aardgasvrij gemaakt. Bewoners stonden centraal in de voorbereiding en uitvoering van het project. Wat kunnen we van deze ervaringen leren en hoe hebben bewoners dit ervaren?

Foto: David Rozing

 Woonstad Rotterdam, de eigenaar van de drie flatgebouwen, vroeg de bewoners naar hun wensen. Deze zijn zoveel mogelijk in de plannen meegenomen met als resultaat bredere galerijen en ruimere balkons. “In de flats wonen veel senioren. Je kon elkaar op de galerij nauwelijks passeren, zeker niet met een rollator of rolstoel. Maar nu wel”, vertelt Dora Sikma enthousiast. Zij woont sinds 2010 in de Palladiostraat. “Eerst was het balkon te klein om lekker te zitten. Er is een heel stuk bijgekomen. Dus ik heb nu een prachtig mooi groot balkon waar ik enorm van geniet!”

Van E naar A

Bij de grondige verbouwing is asbest verwijderd en zijn de ingangen, lifthallen, trappenhuizen en bergingen opgeknapt. Dora: “De nieuwe bergingen zijn van beton in plaats van hout. Veel steviger en veiliger.” Het glas aan de voor- en achterzijde van de woningen is vervangen door isolerend HR++ glas. De daken zijn beter geïsoleerd en er liggen nu zonnepanelen op. Waar vroeger sprake was van energielabel E is dat nu A of zelfs A+.

“Ik merk echt het verschil. Alles is goed geïsoleerd, zelfs achter de radiatoren”, verklaart Dora. “We hebben een ander verwarmingssysteem en geen boiler meer nu we zijn aangesloten op de stadsverwarming. Het huis warmt naar mijn idee sneller op. Het is hier heerlijk behaaglijk, ook dankzij de mechanische ventilatie.”

Thuis

Dora is heel positief over hoe het renovatieproces verlopen is. “Voordat de werkzaamheden begonnen, kregen we thuis uitleg zodat we precies wisten wat ons te wachten stond. En we kregen tussendoor steeds post over wat ze in die periode gingen doen. Ik vond het duidelijke en goede informatie. Je kon als bewoner tijdens de renovatie naar een logeerwoning, maar ik ben thuis gebleven. Toen ze in mijn woning aan het werk waren met leidingen, in de meterkast, met glas en nog veel meer, moest mijn kat ergens anders naartoe en kon ik een weekje overdag niet thuis zijn. Dan ging ik naar de verblijfwoning in de andere flat. Daar zat ik lekker tv te kijken. Ik kon wel gewoon in mijn eigen woning slapen.”

Aardgasvrij

De woningen in de Prinsessenflats hebben geen gasfornuis meer. “Dat was best even wennen, hoor!”, zegt Dora, “Logisch, als je altijd op gas gekookt hebt. Maar nu ben ik superblij met mijn mooie inductiefornuis dat ik kreeg van Woonstad Rotterdam. Van de vergoeding voor de overlast heb ik onder meer nieuwe pannen gekocht. We waren trouwens precies op tijd van het aardgas af, met die stijgende gasprijzen. Aardgasvrij geeft ook een veiliger gevoel; de kans op brand is kleiner geworden.”

Op de renovatie kijkt Dora tevreden terug. “Vooraf werd beloofd dat de woning mooier, veiliger, prettiger en duurzamer zou worden. Nou, dat is helemaal waargemaakt.”

 

2. Isolatie bespaart energie en geld

De gemeente Rotterdam is gestart met isolatieadvies op maat in twee buurten in zowel Prinsenland als Het Lage Land. Hierbij krijgen woningeigenaren een maatwerk advies waarbij de woning geschikt wordt gemaakt voor verwarming op Midden Temperatuur (70 oC). Dit betreft een technisch en financieel advies én bewoners worden geholpen om deze maatregelen uit te kunnen voeren.

Maar ook als u niet woont in een buurt die valt onder deze aanpak kunt u zelf al veel doen om met isoleren geld te besparen.

Isoleren bespaart geld

Door eenvoudige ingrepen kunt u veel geld besparen en het milieu een handje helpen. Bijvoorbeeld door uw vloer te isoleren, isolerend glas aan te brengen, de ventilatie te verbeteren en zonnepanelen te plaatsen.

In een slecht geïsoleerd huis vliegt de warmte naar buiten. Met isolatie houd je de warmte vast. Dat voelt fijn aan én helpt je besparen op je energierekening. Met isolatiemateriaal krijgt je huis een soort winterjas. Je kunt isolatie overal waar je huis warmte verliest aanbrengen. Kijk voor de verschillende subsidiemogelijkheden op

 

Vloerisolatie

Via de vloer verliest een huis veel warmte, waardoor je het snel koud hebt. Met vloerisolatie onder de vloer op de begane grond blijft het lekker warm.

Veel huizen hebben een kruipruimte. In de kruipruimte kun je onder het huis door kruipen. Zo kun je isolatiemateriaal vastmaken aan de onderkant van de vloer. Op de bodem van de kruipruimte leg je tegelijkertijd een folie neer die vocht tegenhoudt. Dit is de makkelijkste manier om de vloer te laten isoleren.

Isolerend glas

Grote kans dat je al eens gekeken hebt of je huis enkel- of dubbel glas heeft. Lang was dubbel glas de standaard. Maar wist je dat ook dubbel glas niet goed genoeg isoleert? Wij raden daarom aan HR++ of triple glas te plaatsen. Daarmee heb je minder tocht in huis en bespaar je geld.

 HR++ en triple glas… wat betekent dat eigenlijk? Enkel glas bestaat uit één laag glas en isoleert niet. Dubbel glas bestaat uit twee lagen en isoleert matig. HR++ is dubbel glas met een coating en een isolerend gas tussen de platen, dat heel goed isoleert. Triple glas bestaat uit drie glasplaten met een coating en isolerend gas. Daardoor isoleert het super goed. 

 Zijn je kozijnen nog goed? Dan hoef je alleen het glas te vervangen. HR++ glas is dan de beste keuze, dat kun je namelijk in hetzelfde kozijn plaatsen.

Tip! Bij het plaatsen van nieuw glas is het belangrijk ook na te denken over nieuwe ventilatieroosters. Lees hier meer over verderop in dit magazine in het hoofdstuk ‘ventilatie’. Kijk voor meer informatie over isolatieglas op

www.milieucentraal.nl/energie-besparen/isoleren-en-besparen/dubbel-glas-hr-glas-triple-glas (LINK + QR-code)

Mechanische ventilatie

Veel woningen hebben mechanische ventilatie. Vaak is dit een oud systeem, dat je kunt verbeteren. Daarmee bespaar je energie. Dat zit zo.

 In veel huizen zit in het ventilatiesysteem een oude ventilator die energie slurpt. Deze kun je vervangen door een nieuwe, zuinige ventilator. Zoek hiervoor naar ‘een ventilator op gelijkstroom’.

Hoe zie je of je een oude ventilator hebt?

Kijk hiervoor naar het typeplaatje. Staat hier AC op?. In dat geval heb je een oude ventilator en kun je die het beste vervangen. Staat er DC op? Dan is je ventilator prima.

Slimme ventilatie

Je kunt nog een stapje verder gaan en de ventilatie slim maken. Op verschillende plekken in huis hang je dan meters, die meten hoe fris de lucht is. Zo weet het ventilatiesysteem of er meer of minder frisse lucht nodig is. Zijn er veel mensen in een kamer, of ben je aan het douchen of koken, dan wordt er meer verse lucht aangevoerd. Is het stil in huis, dan is er minder verse lucht nodig. De ventilatie werkt alleen als het nodig is, waardoor deze minder energie gebruikt. En dus geld bespaart.

Tip! Maak de roosters en ventielen minstens 1 keer per jaar goed schoon. De motor heeft elke 2 jaar onderhoud nodig. Elke 8 jaar moet je de afvoerkanalen laten reinigen.

 Zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je zelf groene stroom op. Ze zijn goed voor de wereld én voor je energierekening. Niet voor niets hebben al ruim 2 miljoen huizen in Nederland zonnepanelen op het dak. Zonnepanelen heb je na 8 tot 10 jaar terugverdiend. Gemiddeld gaan zonnepanelen 25 jaar mee, dus in de overige jaren wek je gratis stroom op.

Combineren met dakisolatie?

Bekijk eerst de toestand van je dak. Is de dakbedekking aan vervanging toe? Kun je extra dakisolatie gebruiken? Doe dat vóórdat je zonnepanelen neerlegt. Laat je dak controleren door een bedrijf met een bewijs van kwaliteit. Dit kan een certificaat of keurmerk zijn. Op de site van je digitale woning kopie staat een lijst van bedrijven met zo’n bewijs.

Meer over zonnepanelen lees je op https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/zonnepanelen/ (LINK + QR-code)

 Collectieve inkoop

Met collectieve inkoop laat je een isolatiemaatregel met meerdere mensen in de buurt uitvoeren. Dit is vaak goedkoper. Ook hoef je niet alles zelf uit te zoeken want de gemeente Rotterdam helpt je onder andere bij het aanvragen van offertes en zoeken van geschikte uitvoeringspartijen. Heb je interesse in een collectie inkoopactie? Bel of mail naar:

Telefoon: 010 4984048

Mail: Isolatie-Aanpak@rotterdam.nl

Bij voldoende interesse mailen we de geïnteresseerde die zich hebben aangemeld, een uitnodiging voor een informatieavond over collectieve inkoop.  

3. Gemeente en Eneco werken samen aan aardgasvrij Rotterdam

De Gemeente Rotterdam en Eneco maken afspraken om Rotterdam verder aardgasvrij te maken. De afspraken moeten de belangen van de Rotterdamse burger beschermen. En ervoor zorgen dat warmtenetten verder ontwikkeld kunnen worden. De nieuwe Wet collectieve warmte (Wcw) over onder andere de warmtenetten is er nog niet. Maar Rotterdam en Eneco nemen alvast een voorschot.

Ondertekening intentieovereenkomst

Wethouder Chantal Zeegers en directeur Warmte Manja Thiry tekenden een intentieovereenkomst over doorpakken met aardgasvrij maken van Rotterdam. Dit is een schriftelijke afspraak waarin beide partijen aangeven dat ze de bedoeling hebben om samen te werken en om in de toekomst een heldere overeenkomst te sluiten.

Het komende half jaar wordt gewerkt aan de verdere uitwerking van deze afspraken. Onderdeel van deze afspraken is dat er één of meerdere publieke partijen maximaal de helft van de aandelen van de Rotterdamse warmtenetten van Eneco in handen krijgen gedurende de concessieperiode. Een concessie regelt het recht en de plicht om een warmtenet aan te leggen en warmte te leveren. Op die manier komt er meer sturing van de overheid op de warmtenetten, maar behouden we ook de expertise van Eneco om voortgang te maken in de energietransitie.

Prinsenland -Het Lage Land en Florabuurt

De aanbesteding voor de aanleg en het beheer van het warmtenet is uitgesteld in afwachting van de Wet collectieve warmte (Wcw) en definitieve afspraken tussen de gemeente en Eneco. Dat meldden wij eerder al. Inmiddels heeft het demissionaire kabinet in november 2023 het wetsvoorstel Wcw aangeboden aan de Raad van State (RvS). De RvS zal naar verwachting dit voorjaar haar advies uitbrengen. Gekoppeld aan de afspraken tussen gemeente en Eneco zijn er nu dus belangrijke stappen gezet om Prinsenland -Het Lage Land en Florabuurt aardgasvrij te maken. Wij berichten u verder zodra er nieuws is.

 

4. Word jij ook PaneelDeler?

Alex Energie is de energiecoöperatie van Prins Alexander. Alex Energie vindt dat iedereen duurzaam moet kunnen leven. Daarom bouwen ze grote zonnedaken waarmee ze zelf duurzame energie kunnen opwekken in onze wijk. En helpen ze bewoners om hun woning te verduurzamen. Zo werken ze samen aan een duurzaam en energieneutraal Rotterdam. Alex Energie gaat van start met twee nieuwe daken in Prins Alexander! Kom ook PaneelDelen op de zonnedaken van Prins Alexander!  Doe je mee?

Als PaneelDeler betaal je mee aan de bouw van een gezamenlijk zonnedak. Je deelt ook mee in de opbrengsten ervan. Daarmee sluit jij je aan bij een steeds grotere groep Rotterdammers die samen groene stroom opwekken. In hun eigen wijk. Op grote daken van, bijvoorbeeld, scholen en buurthuizen. Zij zijn allemaal lid van een lokale energiecoöperatie. Zoals Alex Energie.

Iedereen kan meedoen. En als je geen eigen dak hebt, of is jouw dak niet geschikt, dan is PaneelDelen helemaal een goed idee. Maar ook als je al zonnepanelen hebt, kun je gewoon meedoen. Zo dragen we samen bij aan een duurzame wijk en een betere wereld.

Lees verder: www.alexenergie.nl/paneeldelen

Ga direct naar:
Ga naar de inhoud