De gemeente Rotterdam werkt aan Prinsenland-Het Lage Land aardgasvrij. Dit doen we samen met de woningcorporaties Woonstad, Havensteder en de gemeente Capelle aan den IJssel. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat stadsverwarming voor de wijk de makkelijkste en goedkoopste oplossing is. De gemeente kiest bewust om u vroeg mee te nemen en te informeren. We zijn open over wat we weten. En wat we nog niet weten.
In 2021 zijn we een aanbesteding gestart waarin we warmteleveranciers hebben gevraagd om een aanbod voor de aanleg, de exploitatie en het beheer/onderhoud voor stadsverwarming. Er is één warmteleverancier overgebleven. Dat is Eneco. Gemeente Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Havensteder en Woonstad hebben gesprekken gevoerd met Eneco. Tijdens de gesprekken kwam naar voren dat er meer duidelijkheid nodig is van de Rijksoverheid over de nieuwe Warmtewet voordat we de gesprekken kunnen afsluiten. Afspraken voor de aanleg stadsverwarming in Prinsenland en Het Lage Land worden eind 2023 verwacht.
Nieuwsbrief
Vanaf maart 2022 verschijnt er elk kwartaal een digitale nieuwsbrief ‘Energie Prinsenland en Het Lage Land’. Via deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen van duurzaam in Prinsenland en Het Lage Land. Onderwerpen zoals aardgasvrij, zonne-energie en energiebesparing staan in deze nieuwsbrief. U kunt zich aanmelden via deze pagina.
Meedenkgroep
Voor aardgasvrij Prinsenland – Het Lage Land is in 2021 een meedenkgroep gestart. De meedenkgroep bestaat uit verschillende bewoners uit de wijken. We komen ongeveer 3/4 keer per jaar bij elkaar. Nu nog online, maar later ook fysiek. De bewoners uit de meedenkgroep denken mee met de gemeente over bijvoorbeeld de aanbesteding van de warmteleverancier en de communicatie over aardgasvrij. We horen natuurlijk ook graag wat er bij bewoners of in de wijken speelt, zodat we hier rekening mee kunnen houden. Alle bewoners die met ons mee willen denken over aardgasvrij in Prinsenland en Het Lage Land zijn welkom. Het maakt niet uit hoeveel u van aardgasvrij weet. Denkt u met ons mee? U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar aardgasvrijPA@rotterdam.nl.
In Prinsenland – Het Lage Land liggen kansen om van het aardgas af te gaan. Door de vele hoogbouw is de wijk heel geschikt om aan te sluiten op stadsverwarming.
Woningcorporatie Woonstad heeft al meerdere flats aardgasvrij gemaakt. Ook hebben Woonstad en Havensteder plannen om de komende jaren meer huurwoningen te renoveren en aan te sluiten op stadsverwarming Andere huizen uit Prinsenland – Het Lage Land kunnen worden meegenomen in deze werkzaamheden en ook op stadsverwarming aansluiten.
De gemeente Rotterdam onderzoekt wat de beste manier van verwarmen is voor een wijk. En ook hoe het voor zoveel mogelijke mensen te betalen is. Uit onderzoek blijkt dat stadsverwarming het beste alternatief is voor Prinsenland-Het Lage Land. Dit komt door de leeftijd van de woningen, de isolatie van woningen en de mogelijkheid om aan te sluiten op de bestaande verwarmingen. Stadsverwarming levert voor u de minst grote veranderingen in huis op. We bereiden daarom een zo aantrekkelijk mogelijk aanbod voor stadsverwarming voor. Iedereen is vrij om een ander duurzaam alternatief voor aardgas te kiezen.
Bij stadsverwarming wordt water verwarmd door een bron in de regio van Rotterdam – bijvoorbeeld een bedrijf uit de haven dat warmte over heeft. Goed geïsoleerde buizen transporteren het warme water vervolgens naar de aangesloten woningen en gebouwen. Die woningen en gebouwen hebben een speciaal warmtesysteem: de cv-ketel is eruit en er is een warmteafleverset voor in de plaats gekomen. Koken gaat elektrisch. Meer informatie over andere alternatieven vindt u hier.
We kunnen de wijk Prinsenland-Het Lage Land niet in één keer aardgasvrij maken. Daarom is Prinsenland – Het Lage Land opgedeeld in verschillende delen. De planning voor stadsverwarming in de wijk wordt besproken in de aanbesteding. We verwachten eind 2023 meer te weten. Zodra hier meer duidelijkheid over komt, dan communiceren we dit met u via deze pagina en onze nieuwsbrief.
Huurder
Uw verhuurder (de woningcorporatie of een particuliere verhuurder, soms een Vereniging van Eigenaren) beslist over het aardgasvrij maken van uw woning. U kunt altijd contact zoeken uw verhuurder om te kijken wat er mogelijk is.
Particuliere verhuurder
Als particuliere verhuurder ben u verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van de woning. U kunt kiezen hoe u de woning aardgasvrij wilt maken: via het warmtenet of met een warmtepomp. Het is slim om eerst te checken of de gemeente plannen heeft om uw wijk aardgasvrij te maken. Als dat zo is, dan is het handig om hieraan mee te doen.
U moet er ook voor zorgen dat de huurder elektrisch kan koken.
Als de woning bij een VvE hoort, dan wordt een besluit samen genomen. Waarover precies wordt besloten is afhankelijk van de splitsingsakte en het huishoudelijk regelement. Dat verschilt per VvE.
Huiseigenaar
U bent zelf verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van uw woning. En u mag zelf een duurzame oplossing voor aardgas kiezen. Wel krijgt u in de toekomst een aanbod van de gemeente om aan te sluiten op stadsverwarming, omdat dit de beste oplossing is voor uw wijk.
VvE
Bij stadsverwarming beslist de VvE over de aanleg van leidingen door bijvoorbeeld de gevel of gemeenschappelijke ruimtes. Zonder die goedkeuring kunt u niet verbouwen. Ook hebt u toestemming van de VvE nodig om van een eigen cv-ketel over te stappen op stadsverwarming.
De gemeente Rotterdam wil VvE’s goed voorbereiden op de toekomst zonder aardgas. Daarom is er gratis ondersteuning mogelijk via VVE010: www.vve010.nl of 010 – 423 79 79.
Eigenaar binnen een VvE
Als eigenaar binnen een VvE beslist u zelf of u over wilt stappen op stadsverwarming. U tekent daarvoor een contract met de warmteleverancier voor de levering van de warmte. Bij een gezamenlijke ketel beslist de VvE over meer zaken. In het modelreglement en de splitsingsakte staat hoe de zaken in uw VvE zijn geregeld. Dit geldt voor de hele VvE.
Bent u lid van een VvE-bestuur of woont u in een VvE en wilt u hier meer over weten? Stuur dan een mail naar aardgasvrijPA@rotterdam.nl dan nemen we contact met u op.
De gemeente Rotterdam wil VvE’s goed voorbereiden op de toekomst zonder aardgas. Daarom is er gratis ondersteuning mogelijk via VVE010: www.vve010.nl of 010 – 423 79 79.
Mkb-bedrijf
Als in een gebied gestart wordt met aardgasvrij, dan krijgen alle gebouwen in het gebied ermee te maken: zowel huizen als bedrijfsgebouwen.
De eigenaar van het gebouw is verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van het gebouw. Maar sommige winkeliers huren casco. Dan zijn zij vaak zelf verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van het gebouw. Horeca-ondernemers moeten zelf zorgen voor elektrisch koken.
Huurder
Als u een huis huurt, kunt u niet zomaar isoleren of zonnepanelen op het dak leggen. U kunt dit wel bespreken met uw verhuurder. Gelukkig is er nog veel meer mogelijk om uw huis duurzamer te maken:
- Kiezen voor groene stroom.
- Energiebesparing met kleine maatregelen en slim gedrag.
Particuliere verhuurder
Als particuliere verhuurder zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik van een woning te verminderen. Zo kunnen de huurders maandelijks geld op hun energierekening besparen. Ook verbetert hun wooncomfort. Bekijk hier de mogelijkheden voor u.
Huiseigenaar
- Energie besparen is altijd slim. Bijvoorbeeld door uw huis goed te isoleren of zelf energie op te wekken met zonnepanelen.
- Neem in al uw plannen, bijvoorbeeld als u gaat verbouwen, mee dat uw huis in de toekomst aardgasvrij wordt. Dit voorkomt dat u nu aanpassingen doet, waar u later spijt van krijgt.
- Als u gaat verbouwen, laat u dan adviseren door een energieadviseur.
- Heeft u plannen om uw keuken te verbouwen? Kies dan voor elektrisch koken. Ook als u uw keuken niet gaat verbouwen, kunt u kijken of u al elektrisch kunt gaan koken.
VvE
Als VvE zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik te verminderen. Zo kunnen de bewoners maandelijks geld op hun energierekening besparen. Bekijk hier de mogelijkheden.
De gemeente Rotterdam wil VvE’s goed voorbereiden op de toekomst zonder aardgas. Daarom is er gratis ondersteuning mogelijk via VVE010: www.vve010.nl of 010 – 423 79 79.
Eigenaar binnen een VvE
- Energie besparen is altijd slim. Bijvoorbeeld door uw huis goed te isoleren of zelf energie op te wekken met zonnepanelen.
- Neem in al uw plannen, bijvoorbeeld als u gaat verbouwen, mee dat uw huis in de toekomst aardgasvrij wordt. Dit voorkomt dat u nu aanpassingen doet, waar u later spijt van krijgt.
- Als u gaat verbouwen, laat u dan adviseren door een energieadviseur.
- Heeft u plannen om uw keuken te verbouwen? Kies dan voor elektrisch koken. Ook als u uw keuken niet gaat verbouwen, kunt u kijken of u al elektrisch kunt gaan koken.
De gemeente Rotterdam wil VvE’s goed voorbereiden op de toekomst zonder aardgas. Daarom is er gratis ondersteuning mogelijk via VVE010: www.vve010.nl of bel 010 – 423 79 79.
Mkb-bedrijf
Als mkb-bedrijf zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik te verminderen. Zo kunt u maandelijks geld besparen. Bekijk hier de mogelijkheden.
In Rotterdam Alexander werkt de Green Business Club samen met bedrijven en organisaties aan het verduurzamen van het gebied. Projectgroepen bedenken projecten die het gebied duurzamer maken. Ze voeren die projecten ook uit. Wilt u meer weten of heeft u een idee? Dan kunt u contact opnemen met de Green Business Club via http://greenbusinessclub.nl/rotterdam/.
Alex Energie
Alex Energie is een bewonersinitiatief van, voor en door bewoners in Prins Alexander. Door verschillende activiteiten geeft Alex Energie bewoners de mogelijkheid zelf het heft in handen te nemen. Eventuele winst die samen met Alex Energie wordt gemaakt, wordt opnieuw geïnvesteerd in bewonersactiviteiten in Prins Alexander.
Meedoen met een gezamenlijk dak vol zonnepanelen of een scan van uw woning? Of voor uw vragen over ‘energie’ en Alex Energie? Neem contact op met info@alexenergie.nl. Kijk voor meer informatie op www.alexenergie.nl.
De Energiebank Rotterdam
In Rotterdam zijn er ongeveer 30.000 huishoudens die te weinig geld hebben om hun energierekening te betalen. Het is onze missie om deze huishoudens op energievlak te versterken, zodat zij zelf hun energierekening blijvend kunnen verlagen en daarmee ook bijdragen aan een duurzaam Rotterdam!
Iedereen met een minimum inkomen (maximaal 120% van de bijstandsnorm) die zich aanmeldt, krijgt een coaching traject aangeboden. De Energiecoach geeft besparingstips op maat en helpt bij de uitvoering. Mensen met een hoger inkomen krijgen een adviesgesprek. Iedereen krijgt de 6 gratis producten passend bij hun huishouden.
Meedoen? Meer weten? Stuur een e-mail naar: rotterdam@energiebanknederland.nl of bel naar 010-466 67 22.
Heeft u de digitale bijeenkomst op 18 januari 2021 gemist? Hier kunt u het terugkijken. De veelgestelde vragen van deze informatiebijeenkomst kunt u hier teruglezen.
In november 2020 hebben de bewoners van Prinsenland – Het Lage Land een brief gekregen van de gemeente.
– Bekijk de brief voor wijkbewoners die in het fase 1-gebied wonen.
– Bekijk de brief voor wijkbewoners die in een ander deel van Prinsenland – Het Lage Land wonen.
We kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft. Bekijk hier de veelgestelde vragen.
Is uw vraag niet beantwoord? Dan kunt u bellen naar 14 010. U kunt ons ook mailen. Het e-mailadres is: aardgasvrijPA@rotterdam.nl.
De gemeente Rotterdam wil VvE’s goed voorbereiden op de toekomst zonder aardgas. Daarom is er gratis ondersteuning mogelijk via VVE010: www.vve010.nl of bel naar 010 – 423 79 79.