Aardgasvrije wijk

Prinsenland – Het Lage Land

Prinsenland – Het Lage Land is een van de wijken die de gemeente als eerste aardgasvrij wil maken. Voor de wijk is het aansluiten op een warmtenet de makkelijkste en goedkoopste oplossing. We werken samen met Woonstad, Havensteder en gemeente Capelle aan den IJssel om dit gebied aardgasvrij te maken.

Lees hier waarom Rotterdam aardgasvrij wordt.

In Prinsenland – Het Lage Land liggen kansen om van het aardgas af te gaan. Door de vele hoogbouw is de wijk heel geschikt om aan te sluiten op een warmtenet.

Woningcorporatie Woonstad heeft al meerdere flats aardgasvrij gemaakt. Ook hebben Woonstad en Havensteder plannen om de komende jaren meer huurwoningen te renoveren en aan te sluiten op een warmtenet. Andere huizen uit Prinsenland en Het Lage Land kunnen worden meegenomen in deze werkzaamheden en ook op een warmtenet aansluiten.

In Prinsenland en Het Lage Land werken gemeente Rotterdam, Woonstad en andere partijen samen met bewoners aan een duurzame, gezonde, betaalbare en aantrekkelijke woonwijk waar bewoners van jong tot oud kunnen wonen. De thema’s waar we ons mee bezig houden zijn: energie, aanpassen aan een veranderend klimaat, langer thuis wonen, vervoer en digitalisering. U kunt meer hierover lezen op: http://www.rotterdam.nl/toekomstwijken

We kunnen de wijk Prinsenland-Het Lage Land niet in één keer aardgasvrij maken. Daarom is Prinsenland – Het Lage Land opgedeeld in verschillende delen. We starten in het oostelijke deel van de wijk. Dit gebied noemen we fase 1.

Het Lage Land: vanaf de Springerstraat tot aan de Prinsenlaan.
Prinsenland: Prinsenlaan tot aan de Rietkerkweg/Lieftinckplaats

 

De gemeente Rotterdam maakt het gebied aardgasvrij samen met de woningcorporaties Woonstad, Havensteder en gemeente Capelle aan den IJssel. Op dit moment onderzoeken we waar en hoe het warmtenet kan worden aangelegd. Verder onderzoeken we hoe de woningen worden aangesloten en wat het gaat kosten.

In november 2020 hebben de bewoners van Prinsenland – Het Lage Land een brief gekregen van de gemeente.
– Bekijk de brief voor wijkbewoners die in het fase 1-gebied wonen.
– Bekijk de brief voor wijkbewoners die in een ander deel van Prinsenland – Het Lage Land wonen. 

In 2021 weten we meer over de planning. Dan weten we ook beter wat het warmtenet gaat kosten.

Huurder

Uw verhuurder (de woningcorporatie of een particuliere verhuurder, soms een Vereniging van Eigenaren) beslist over het aardgasvrij maken van uw woning. U kunt altijd contact zoeken uw verhuurder om te kijken wat er mogelijk is.

 
Particuliere verhuurder

Als particuliere verhuurder ben u verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van de woning. U kunt kiezen hoe u de woning aardgasvrij wilt maken: via het warmtenet of met een warmtepomp. Het is slim om eerst te checken of de gemeente plannen heeft om uw wijk aardgasvrij te maken. Als dat zo is, dan is het handig om hieraan mee te doen.

U moet er ook voor zorgen dat de huurder elektrisch kan koken.

Als de woning bij een VvE hoort, dan wordt een besluit samen genomen. Waarover precies wordt besloten is afhankelijk van de splitsingsakte en het huishoudelijk regelement. Dat verschilt per VvE.

 
Huiseigenaar

U bent zelf verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van uw woning. En u mag zelf een duurzame oplossing voor aardgas kiezen. Wel krijgt u in de toekomst een aanbod van de gemeente om aan te sluiten op een warmtenet omdat dit de beste oplossing is voor uw wijk.

 
VvE

Bij een warmtenet beslist de VvE over de aanleg van leidingen door bijvoorbeeld de gevel of gemeenschappelijke ruimtes. Zonder die goedkeuring kunt u niet verbouwen. Ook hebt u toestemming van de VvE nodig om van een eigen cv-ketel over te stappen op een warmtenet.

De gemeente Rotterdam wil VvE’s goed voorbereiden op de toekomst zonder aardgas. Daarom is er gratis ondersteuning mogelijk via VVE010: www.vve010.nl of 010 – 423 79 79.

 
Eigenaar binnen een VvE

Als eigenaar binnen een VvE beslist u zelf of u over wilt stappen op een warmtenet. U tekent daarvoor een contract met de warmteleverancier voor de levering van de warmte. Bij een gezamenlijke ketel beslist de VvE over meer zaken. In het modelreglement en de splitsingsakte staat hoe de zaken in uw VvE zijn geregeld. Dit geldt voor de hele VvE.

 
Mkb-bedrijf

Als in een gebied gestart wordt met aardgasvrij, dan krijgen alle gebouwen in het gebied ermee te maken: zowel huizen als bedrijfsgebouwen.

De eigenaar van het gebouw is verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van het gebouw. Maar sommige winkeliers huren casco. Dan zijn zij vaak zelf verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van het gebouw. Horeca-ondernemers moeten zelf zorgen voor elektrisch koken.

U kunt ook advies krijgen bij de WoonWijzerWinkel of de Duurzaamheidswinkel in IJsselmonde.

 
Huurder

Als u een huis huurt, kunt u niet zomaar isoleren of zonnepanelen op het dak leggen. U kunt dit wel bespreken met uw verhuurder. Gelukkig is er nog veel meer mogelijk om uw huis duurzamer te maken:

Kiezen voor groene stroom.

• Energiebesparing met kleine maatregelen en slim gedrag.

 
Particuliere verhuurder

Als particuliere verhuurder zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik van een woning te verminderen. Zo kunnen de huurders maandelijks geld op hun energierekening besparen. Ook verbetert hun wooncomfort. Bekijk hier de mogelijkheden voor u.

 
Huiseigenaar

• Energie besparen is altijd slim. Bijvoorbeeld door uw huis goed te isoleren of zelf energie op te wekken met zonnepanelen.

• Neem in al uw plannen, bijvoorbeeld als u gaat verbouwen, mee dat uw huis in de toekomst aardgasvrij wordt. Dit voorkomt dat u nu aanpassingen doet, waar u later spijt van krijgt.

• Als u gaat verbouwen, laat u dan adviseren door een energieadviseur.

• Heeft u plannen om uw keuken te verbouwen? Kies dan voor elektrisch koken. Ook als u uw keuken niet gaat verbouwen, kunt u kijken of u al elektrisch kunt gaan koken

 
VvE

Als VvE zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik te verminderen. Zo kunnen de bewoners maandelijks geld op hun energierekening besparen. Bekijk hier de mogelijkheden.

 
Eigenaar binnen een VvE

• Energie besparen is altijd slim. Bijvoorbeeld door uw huis goed te isoleren of zelf energie op te wekken met zonnepanelen.

• Neem in al uw plannen, bijvoorbeeld als u gaat verbouwen, mee dat uw huis in de toekomst aardgasvrij wordt. Dit voorkomt dat u nu aanpassingen doet, waar u later spijt van krijgt.

• Als u gaat verbouwen, laat u dan adviseren door een energieadviseur.

• Heeft u plannen om uw keuken te verbouwen? Kies dan voor elektrisch koken. Ook als u uw keuken niet gaat verbouwen, kunt u kijken of u al elektrisch kunt gaan koken

 
Mkb-bedrijf

Als mkb-bedrijf zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik te verminderen. Zo kunt u maandelijks geld besparen. Bekijk hier de mogelijkheden.

 

In Rotterdam Alexander werkt de Green Business Club samen met bedrijven en organisaties aan het verduurzamen van het gebied. Projectgroepen bedenken projecten die het gebied duurzamer maken. Ze voeren die projecten ook uit. Wilt u meer weten of heeft u een idee? Dan kunt u contact opnemen met de Green Business Club via http://greenbusinessclub.nl/rotterdam/.

We kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft. Bekijk hier de veelgestelde vragen.

Staat uw vraag er niet bij? Dan kunt u bellen naar 14 010. U kunt ons ook mailen. Het e-mailadres is: aardgasvrijPA@rotterdam.nl.

Of kom langs bij de Duurzaamheidswinkel, Keizerswaard 80, 3078 AM Rotterdam.

 

Evenementen en bijeenkomsten in uw wijk

Duurzaam nieuws

Ga direct naar: