Translate
Aardgasvrije wijk

Rozenburg

HomeAardgasvrije wijkenRozenburg

Rozenburg is een van de gebieden die de gemeente als eerste aardgasvrij wil maken. Het is de bedoeling dat alle Rozenburgers in 2035 gebruikmaken van een duurzaam alternatief voor aardgas. Voor de wijk is het aansluiten op een warmtenet de makkelijkste en goedkoopste oplossing. We werken samen met verschillende partijen om dit gebied aardgasvrij te maken. 

Lees hier waarom Rozenburg aardgasvrij wordt.

Rozenburg is al goed bezig om te verduurzamen. Zo vindt woningcorporatie Ressort Wonen dit erg belangrijk. Zij wil een deel van haar woningen aardgasvrij maken. Daarnaast heeft een deel van de inwoners hun woning al verduurzaamd met bijvoorbeeld zonnepanelen. Ook ligt Rozenburg naast de haven en de warmteleverancier AVR, die het warmtenet in Rozenburg gaat voeden. Uit onderzoek blijkt dat het warmtenet de goedkoopste oplossing is voor aardgas in Rozenburg.

Het is de bedoeling dat in 2035 heel Rozenburg aardgasvrij is. Wanneer bekend is welke partij het warmtenet gaat aanleggen, kunnen we ook meer duidelijkheid geven over wanneer welke straat aan de beurt zal zijn.

De gemeente selecteert nu een partij die het warmtenet gaat aanleggen. Als bekend is welke partij dat gaat doen, kunnen we u meer vertellen over welke straten als eerst aan de beurt zijn en wat de aanleg gaat kosten. Dan kunnen we u meer vertellen over de planning. Ook weten we dan welke straten als eerst aan de beurt zijn, en wat de aanleg gaat kosten.

De gemeente Rotterdam werkt samen met Ressort Wonen, de enige woningcorporatie in het gebied. Op dit moment onderzoeken we hoe en waar het warmtenet aangelegd kan worden, hoe de woningen worden aangesloten en wat het gaat kosten.

Om overlast te beperken bij het aanleggen van het warmtenet, zullen we de werkzaamheden zoveel mogelijk combineren met andere werkzaamheden onder de grond. We nemen u stapsgewijs mee in de aanleg van het warmtenet.

Huurder

Uw verhuurder (de woningcorporatie of een particuliere verhuurder, soms een Vereniging van Eigenaren) beslist over het aardgasvrij maken van uw woning. U kunt altijd contact zoeken uw verhuurder om te kijken wat er mogelijk is.

 
Particuliere verhuurder

Als particuliere verhuurder ben u verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van de woning. U kunt kiezen hoe u de woning aardgasvrij wilt maken: via een warmtenet of met een warmtepomp. Het is slim om eerst te checken of de gemeente plannen heeft om uw wijk aardgasvrij te maken. Als dat zo is, dan is het handig om hieraan mee te doen.

U moet er ook voor zorgen dat de huurder elektrisch kan koken.

Als de woning bij een VvE hoort, dan wordt een besluit samen genomen. Waarover precies wordt besloten is afhankelijk van de splitsingsakte en het huishoudelijk regelement. Dat verschilt per VvE.

 
Huiseigenaar

U bent zelf verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van uw woning. En u mag zelf een duurzame oplossing voor aardgas kiezen. Wel krijgt u in de toekomst een aanbod van de gemeente om aan te sluiten op een warmtenet omdat dit de beste oplossing is voor uw wijk.

 
VvE

Bij een warmtenet beslist de VvE over de aanleg van leidingen door bijvoorbeeld de gevel of gemeenschappelijke ruimtes. Zonder die goedkeuring kunt u niet verbouwen. Ook hebt u toestemming van de VvE nodig om van een eigen cv-ketel over te stappen op een warmtenet.

De gemeente Rotterdam wil VvE’s goed voorbereiden op de toekomst zonder aardgas. Daarom is er gratis ondersteuning mogelijk via VVE010: www.vve010.nl of 010 – 423 79 79.

 
Eigenaar binnen een VvE

Als eigenaar binnen een VvE beslist u zelf of u over wilt stappen op een warmtenet. U tekent daarvoor een contract met de warmteleverancier voor de levering van de warmte. Bij een gezamenlijke ketel beslist de VvE over meer zaken. In het modelreglement en de splitsingsakte staat hoe de zaken in uw VvE zijn geregeld. Dit geldt voor de hele VvE.

 
Mkb-bedrijf

Als in een gebied gestart wordt met aardgasvrij, dan krijgen alle gebouwen in het gebied ermee te maken: zowel huizen als bedrijfsgebouwen.

De eigenaar van het gebouw is verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van het gebouw. Maar sommige winkeliers huren casco. Dan zijn zij vaak zelf verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van het gebouw. Horeca-ondernemers moeten zelf zorgen voor elektrisch koken.

U kunt ook advies krijgen bij de WoonWijzerWinkel of de Duurzaamheidswinkel in IJsselmonde.

 
Huurder

Als u een huis huurt, kunt u niet zomaar isoleren of zonnepanelen op het dak leggen. U kunt dit wel bespreken met uw verhuurder. Gelukkig is er nog veel meer mogelijk om uw huis duurzamer te maken:

Kiezen voor groene stroom.

• Energiebesparing met kleine maatregelen en slim gedrag.

 
Particuliere verhuurder

Als particuliere verhuurder zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik van een woning te verminderen. Zo kunnen de huurders maandelijks geld op hun energierekening besparen. Ook verbetert hun wooncomfort. Bekijk hier de mogelijkheden voor u.

 
Huiseigenaar

• Energie besparen is altijd slim. Bijvoorbeeld door uw huis goed te isoleren of zelf energie op te wekken met zonnepanelen.

• Neem in al uw plannen, bijvoorbeeld als u gaat verbouwen, mee dat uw huis in de toekomst aardgasvrij wordt. Dit voorkomt dat u nu aanpassingen doet, waar u later spijt van krijgt.

• Als u gaat verbouwen, laat u dan adviseren door een energieadviseur.

• Heeft u plannen om uw keuken te verbouwen? Kies dan voor elektrisch koken. Ook als u uw keuken niet gaat verbouwen, kunt u kijken of u al elektrisch kunt gaan koken

 
VvE

Als VvE zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik te verminderen. Zo kunnen de bewoners maandelijks geld op hun energierekening besparen. Bekijk hier de mogelijkheden.

 
Eigenaar binnen een VvE

• Energie besparen is altijd slim. Bijvoorbeeld door uw huis goed te isoleren of zelf energie op te wekken met zonnepanelen.

• Neem in al uw plannen, bijvoorbeeld als u gaat verbouwen, mee dat uw huis in de toekomst aardgasvrij wordt. Dit voorkomt dat u nu aanpassingen doet, waar u later spijt van krijgt.

• Als u gaat verbouwen, laat u dan adviseren door een energieadviseur.

• Heeft u plannen om uw keuken te verbouwen? Kies dan voor elektrisch koken. Ook als u uw keuken niet gaat verbouwen, kunt u kijken of u al elektrisch kunt gaan koken

 
Mkb-bedrijf

Als mkb-bedrijf zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik te verminderen. Zo kunt u maandelijks geld besparen. Bekijk hier de mogelijkheden.

De Nederlandse overheid heeft besloten om in 2050 geen aardgasvrij meer te gebruiken. Hiermee gaat ons land de opwarming van de aarde tegen. Ook in Rotterdam werken we hard aan een duurzame toekomst. Elektrisch koken draagt hieraan bij. Daarom heeft de gemeente een subsidie voor elektrisch koken van €500 voor eigenaar-bewoners. Woningcorporatie Ressort Wonen biedt huurders het individuele duurzaamheidspakket aan. Daarin zijn er per huurwoning mogelijkheden om de woning te verduurzamen, ook voor elektrisch koken.

U kunt de subsidie of het individuele duurzaamheidspakket aanvragen voor:

  • Het kopen van een elektrische kookplaat of elektrisch fornuis.
  • Ook voor het afsluiten van de gasleiding in de keuken door een erkend installateur.
  • De installatie van de elektrische kookplaat of het elektrisch fornuis.
  • De aanpassing van de elektrische installatie en meterkast, zodat de elektrische kookplaat of het elektrische fornuis goed en veilig werkt.
  • Vanuit de gemeente is de subsidie maximaal € 500 per adres voor eigenaar-bewoners.


Wilt u de subsidie aanvragen? Voor bewoners met een koophuis kan het via de website van de gemeente Rotterdam. Voor huurders kan het via de website van Ressort wonen. Hier vindt u ook meer informatie.

We kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft. Bekijk hier de veelgestelde vragen.

Staat uw vraag er niet bij? Dan kunt u bellen naar 14 010. U kunt ons ook mailen. Het e-mailadres is: rozenburg.aardgasvrij@rotterdam.nl.

Of kom langs bij de Duurzaamheidswinkel, Keizerswaard 80, 3078 AM Rotterdam.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven? Meld u aan voor de nieuwsbrief Rozenburg Aardgasvrij.

Of bekijk hier de eerdere nieuwsbrieven:

Toekomstige evenementen en bijeenkomsten in uw wijk

Duurzaam nieuws

Inspirerende verhalen

Ga direct naar:
Skip to content