Translate
Aardgasvrije wijk

Rozenburg

HomeAardgasvrije wijkenRozenburg

Rozenburg is een van de gebieden die de gemeente als eerste aardgasvrij wil maken. Het is de bedoeling dat alle Rozenburgers in 2035 gebruikmaken van een duurzaam alternatief voor aardgas. Voor Rozenburg is het aansluiten op een warmtenet de makkelijkste en goedkoopste oplossing. We werken samen met verschillende partijen om dit gebied aardgasvrij te maken. 

Lees hier waarom Rozenburg aardgasvrij wordt.


Stijging van de energiekosten

U heeft het misschien wel gelezen of gehoord. De prijs van gas is flink gestegen. Dit heeft invloed op uw energierekening. Afhankelijk van uw contract met uw energieleverancier en de tarieven die daarin zijn afgesproken, kan uw energierekening hoger worden. Ook de tarieven van stadsverwarming zijn dit jaar gestegen, maar minder hoog dan de gasprijs. 

Rozenburg is al goed bezig om te verduurzamen. Zo vindt woningcorporatie Ressort Wonen dit erg belangrijk. Zij wil een deel van haar woningen aardgasvrij maken. Daarnaast heeft een deel van de inwoners hun woning al verduurzaamd met bijvoorbeeld zonnepanelen. Ook ligt Rozenburg naast de haven en de warmteleverancier AVR, die het warmtenet in Rozenburg gaat voeden. Uit onderzoek blijkt dat het warmtenet de goedkoopste oplossing is voor aardgas in Rozenburg.

Het is de bedoeling dat in 2035 heel Rozenburg aardgasvrij is. Wanneer bekend is welke partij het warmtenet gaat aanleggen, kunnen we ook meer duidelijkheid geven over wanneer welke straat aan de beurt zal zijn.

De gemeente moet eerst een bedrijf selecteren dat het warmtenet gaat aanleggen. Zodra de gemeente weet welk bedrijf het warmtenet gaat aanleggen, kunnen we ook meer duidelijkheid geven over de planning.

Huurder

Uw verhuurder (de woningcorporatie of een particuliere verhuurder, soms een Vereniging van Eigenaren) beslist over het aardgasvrij maken van uw woning. U kunt altijd contact zoeken uw verhuurder om te kijken wat er mogelijk is.

 
Particuliere verhuurder

Als particuliere verhuurder ben u verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van de woning. U kunt kiezen hoe u de woning aardgasvrij wilt maken: via een warmtenet of met een warmtepomp. Het is slim om eerst te checken of de gemeente plannen heeft om uw wijk aardgasvrij te maken. Als dat zo is, dan is het handig om hieraan mee te doen.

U moet er ook voor zorgen dat de huurder elektrisch kan koken.

Als de woning bij een VvE hoort, dan wordt een besluit samen genomen. Waarover precies wordt besloten is afhankelijk van de splitsingsakte en het huishoudelijk regelement. Dat verschilt per VvE.

 
Huiseigenaar

U bent zelf verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van uw woning. En u mag zelf een duurzame oplossing voor aardgas kiezen. Wel krijgt u in de toekomst een aanbod van de gemeente om aan te sluiten op een warmtenet omdat dit de beste oplossing is voor uw wijk.

 
VvE

Bij een warmtenet beslist de VvE over de aanleg van leidingen door bijvoorbeeld de gevel of gemeenschappelijke ruimtes. Zonder die goedkeuring kunt u niet verbouwen. Ook hebt u toestemming van de VvE nodig om van een eigen cv-ketel over te stappen op een warmtenet.

De gemeente Rotterdam wil VvE’s goed voorbereiden op de toekomst zonder aardgas. Daarom is er gratis ondersteuning mogelijk via VVE010: www.vve010.nl of 010 – 423 79 79.

 
Eigenaar binnen een VvE

Als eigenaar binnen een VvE beslist u zelf of u over wilt stappen op een warmtenet. U tekent daarvoor een contract met de warmteleverancier voor de levering van de warmte. Bij een gezamenlijke ketel beslist de VvE over meer zaken. In het modelreglement en de splitsingsakte staat hoe de zaken in uw VvE zijn geregeld. Dit geldt voor de hele VvE.

 
Mkb-bedrijf

Als in een gebied gestart wordt met aardgasvrij, dan krijgen alle gebouwen in het gebied ermee te maken: zowel huizen als bedrijfsgebouwen.

De eigenaar van het gebouw is verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van het gebouw. Maar sommige winkeliers huren casco. Dan zijn zij vaak zelf verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van het gebouw. Horeca-ondernemers moeten zelf zorgen voor elektrisch koken.

Huurder

Als u een huis huurt, kunt u niet zomaar isoleren of zonnepanelen op het dak leggen. U kunt dit wel bespreken met uw verhuurder. Gelukkig is er nog veel meer mogelijk om uw huis duurzamer te maken:

Kiezen voor groene stroom.

• Energiebesparing met kleine maatregelen en slim gedrag.


Particuliere verhuurder

Als particuliere verhuurder zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik van een woning te verminderen. Zo kunnen de huurders maandelijks geld op hun energierekening besparen. Ook verbetert hun wooncomfort. Bekijk hier de mogelijkheden voor u.


Huiseigenaar

• Energie besparen is altijd slim. Bijvoorbeeld door uw huis goed te isoleren of zelf energie op te wekken met zonnepanelen.

• Neem in al uw plannen, bijvoorbeeld als u gaat verbouwen, mee dat uw huis in de toekomst aardgasvrij wordt. Dit voorkomt dat u nu aanpassingen doet, waar u later spijt van krijgt.

• Als u gaat verbouwen, laat u dan adviseren door een energieadviseur.

• Heeft u plannen om uw keuken te verbouwen? Kies dan voor elektrisch koken. Ook als u uw keuken niet gaat verbouwen, kunt u kijken of u al elektrisch kunt gaan koken


VvE

Als VvE zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik te verminderen. Zo kunnen de bewoners maandelijks geld op hun energierekening besparen. Bekijk hier de mogelijkheden.


Eigenaar binnen een VvE

• Energie besparen is altijd slim. Bijvoorbeeld door uw huis goed te isoleren of zelf energie op te wekken met zonnepanelen.

• Neem in al uw plannen, bijvoorbeeld als u gaat verbouwen, mee dat uw huis in de toekomst aardgasvrij wordt. Dit voorkomt dat u nu aanpassingen doet, waar u later spijt van krijgt.

• Als u gaat verbouwen, laat u dan adviseren door een energieadviseur.

• Heeft u plannen om uw keuken te verbouwen? Kies dan voor elektrisch koken. Ook als u uw keuken niet gaat verbouwen, kunt u kijken of u al elektrisch kunt gaan koken


Mkb-bedrijf

Als mkb-bedrijf zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik te verminderen. Zo kunt u maandelijks geld besparen. Bekijk hier de mogelijkheden.

We kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft. Bekijk hier de algemene veelgestelde vragen en hier de veel gestelde vragen in Rozenburg. 

Staat uw vraag er niet bij? Dan kunt u bellen naar 14 010. U kunt ons ook mailen. Het e-mailadres is: rozenburg.aardgasvrij@rotterdam.nl.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven? Meld u aan voor de nieuwsbrief Rozenburg Aardgasvrij.

Of bekijk hier de eerdere nieuwsbrieven:
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud