Translate
Aardgasvrije wijk

Rozenburg

HomeAardgasvrije wijkenRozenburg

Rozenburg is een van de gebieden die de gemeente als eerste aardgasvrij wil maken. Het is de bedoeling dat alle Rozenburgers in 2035 gebruikmaken van een duurzaam alternatief voor aardgas. Voor Rozenburg is het aansluiten op een warmtenet de makkelijkste en goedkoopste oplossing. We werken samen met verschillende partijen om dit gebied aardgasvrij te maken. 

Lees hier waarom Rozenburg aardgasvrij wordt.


Stijging van de energiekosten

U heeft het misschien wel gelezen of gehoord. De prijs van gas is flink gestegen. Dit heeft invloed op uw energierekening. Afhankelijk van uw contract met uw energieleverancier en de tarieven die daarin zijn afgesproken, kan uw energierekening hoger worden. Ook de tarieven van stadsverwarming zijn dit jaar gestegen, maar minder hoog dan de gasprijs.  Wilt u weten hoe het verschil tussen verwarmen op gas en stadsverwarming voor uw situatie uitpakt, ga dan naar de online rekentool en vul deze in.

Update nieuwe warmtenetten

Minister Jetten heeft op vrijdag 21 oktober 2022 bekend gemaakt dat Nederland gaat overstappen op meer publieke warmtenetten. Dat betekent dat in de toekomst alle warmtenetten voor meer dan de helft of helemaal in eigendom zijn van de overheid. In Rozenburg is nog geen partij geselecteerd die het warmtenet aan gaat leggen. We houden bij de selectie rekening met de nieuwe Warmtewet.

 • Leidt dit tot vertraging van de gebiedsaanpak Rozenburg?

Nee. In Rozenburg is nog geen partij geselecteerd die het warmtenet aan gaat leggen. We houden bij de selectie rekening met de nieuwe Warmtewet. 

 • Wat betekent een publiek warmtenet?

Dat betekent dat de leidingen in de grond niet meer alleen eigendom zijn van een privaat warmtebedrijf, maar geheel of voor het grootste deel van de overheid. Voor de leidingen in de grond die nu van Eneco of Vattenfall zijn, komen er afspraken. In de afspraken wordt geregeld dat ze op termijn geheel of voor het grootste deel worden overgedragen aan de overheid.  

 • Is dit besluit definitief? 

Het besluit van het kabinet wordt verwerkt in een wetsvoorstel. Daarover moet de Eerste en Tweede Kamer een besluit nemen. 

 • Wat betekent dit voor de verkoop van Warmtebedrijf Rotterdam aan Vattenfall? 

Het besluit van het kabinet voor meer publieke warmtenetten heeft geen gevolgen voor de verkoop van Warmtebedrijf Rotterdam aan Vattenfall.  

 • In de Volkskrant van donderdag 20 oktober 2022 staat dat Vattenfall per direct stopt met investeringen. Wat betekent dat?

Vattenfall stopt niet met investeringen, maar zet de projecten waar een investeringsbesluit over de warmtevoorziening moet worden genomen ‘on hold’.   

Snel isoleren zonder gedoe

Door de hoge gasprijzen hebben isolatiebedrijven het extra druk. Hierdoor duurt het langer voordat u aan de beurt bent. En dat is jammer, want daardoor kunt u uw huis niet snel isoleren. Daarom organiseert de WoonWijzerWinkel speciaal voor woningeigenaren in Rozenburg en Pendrecht een gezamenlijke isolatieactie.

Deze actie geldt voor vloerisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie en isolatieglas.

Wat houdt deze isoleeractie in?
De WoonWijzerWinkel is het regionaal energieloket. Als u zich inschrijft voor de isolatieactie heeft u voordeel van de afspraken die de WoonWijzerWinkel met zijn partners heeft gemaakt. Dat betekent een eerlijke prijs, uitvoering door een betrouwbare en gecertificeerd bedrijf en snellere isolatie van uw huis.

Hoe doet u mee?
De offerte vraagt u aan bij de WoonWijzerWinkel. Als extra service berekenen ze daar ook de subsidies die er zijn. Dan heeft u meteen een compleet overzicht van de kosten. Zo regelt de WoonWijzerWinkel veel voor de deelnemers aan de isolatieactie. U kunt meedoen tot 1 oktober 2022. Ook VvE’s kunnen gebruikmaken van deze actie. De prijzen kunnen anders zijn dan op de website. Daarom kunt u het beste een advies en offerte op maat aanvragen bij de WoonWijzerWinkel.

Meer informatie en prijzen staan op de website www.woonwijzerwinkel.nl/isolatieactie-pendrecht.

De Nederlandse overheid heeft besloten om in 2050 geen aardgasvrij meer te gebruiken. Hiermee gaat ons land de opwarming van de aarde tegen. Ook in Rotterdam werken we hard aan een duurzame toekomst. Elektrisch koken draagt hieraan bij. Daarom heeft de gemeente een subsidie voor elektrisch koken van €500 voor eigenaar-bewoners. Woningcorporatie Ressort Wonen biedt huurders het individuele duurzaamheidspakket aan. Daarin zijn er per huurwoning mogelijkheden om de woning te verduurzamen, ook voor elektrisch koken.

U kunt de subsidie of het individuele duurzaamheidspakket aanvragen voor:

 • Het kopen van een elektrische kookplaat of elektrisch fornuis.
 • Ook voor het afsluiten van de gasleiding in de keuken door een erkend installateur.
 • De installatie van de elektrische kookplaat of het elektrisch fornuis.
 • De aanpassing van de elektrische installatie en meterkast, zodat de elektrische kookplaat of het elektrische fornuis goed en veilig werkt.
 • Vanuit de gemeente is de subsidie maximaal € 500 per adres voor eigenaar-bewoners.


Wilt u de subsidie aanvragen? Voor bewoners met een koophuis kan het via de website van de gemeente Rotterdam. Voor huurders kan het via de website van Ressort wonen. Hier vindt u ook meer informatie.

Rozenburg is al goed bezig om te verduurzamen. Zo vindt woningcorporatie Ressort Wonen dit erg belangrijk. Zij wil een deel van haar woningen aardgasvrij maken. Daarnaast heeft een deel van de inwoners hun woning al verduurzaamd met bijvoorbeeld zonnepanelen. Ook ligt Rozenburg naast de haven en de warmteleverancier AVR, die het warmtenet in Rozenburg gaat voeden. Uit onderzoek blijkt dat het warmtenet de goedkoopste oplossing is voor aardgas in Rozenburg.

Het is de bedoeling dat in 2035 heel Rozenburg aardgasvrij is. Wanneer bekend is welke partij het warmtenet gaat aanleggen, kunnen we ook meer duidelijkheid geven over wanneer welke straat aan de beurt zal zijn.

De gemeente selecteert nu een partij die het warmtenet gaat aanleggen. Als bekend is welke partij dat gaat doen, kunnen we u meer vertellen over welke straten als eerst aan de beurt zijn en wat de aanleg gaat kosten. Dan kunnen we u meer vertellen over de planning. Ook weten we dan welke straten als eerst aan de beurt zijn, en wat de aanleg gaat kosten.

De gemeente Rotterdam werkt samen met Ressort Wonen, de enige woningcorporatie in het gebied. Op dit moment onderzoeken we hoe en waar het warmtenet aangelegd kan worden, hoe de woningen worden aangesloten en wat het gaat kosten.

Om overlast te beperken bij het aanleggen van het warmtenet, zullen we de werkzaamheden zoveel mogelijk combineren met andere werkzaamheden onder de grond. We nemen u stapsgewijs mee in de aanleg van het warmtenet.

Huurder

Uw verhuurder (de woningcorporatie of een particuliere verhuurder, soms een Vereniging van Eigenaren) beslist over het aardgasvrij maken van uw woning. U kunt altijd contact zoeken uw verhuurder om te kijken wat er mogelijk is.

 
Particuliere verhuurder

Als particuliere verhuurder ben u verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van de woning. U kunt kiezen hoe u de woning aardgasvrij wilt maken: via een warmtenet of met een warmtepomp. Het is slim om eerst te checken of de gemeente plannen heeft om uw wijk aardgasvrij te maken. Als dat zo is, dan is het handig om hieraan mee te doen.

U moet er ook voor zorgen dat de huurder elektrisch kan koken.

Als de woning bij een VvE hoort, dan wordt een besluit samen genomen. Waarover precies wordt besloten is afhankelijk van de splitsingsakte en het huishoudelijk regelement. Dat verschilt per VvE.

 
Huiseigenaar

U bent zelf verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van uw woning. En u mag zelf een duurzame oplossing voor aardgas kiezen. Wel krijgt u in de toekomst een aanbod van de gemeente om aan te sluiten op een warmtenet omdat dit de beste oplossing is voor uw wijk.

 
VvE

Bij een warmtenet beslist de VvE over de aanleg van leidingen door bijvoorbeeld de gevel of gemeenschappelijke ruimtes. Zonder die goedkeuring kunt u niet verbouwen. Ook hebt u toestemming van de VvE nodig om van een eigen cv-ketel over te stappen op een warmtenet.

De gemeente Rotterdam wil VvE’s goed voorbereiden op de toekomst zonder aardgas. Daarom is er gratis ondersteuning mogelijk via VVE010: www.vve010.nl of 010 – 423 79 79.

 
Eigenaar binnen een VvE

Als eigenaar binnen een VvE beslist u zelf of u over wilt stappen op een warmtenet. U tekent daarvoor een contract met de warmteleverancier voor de levering van de warmte. Bij een gezamenlijke ketel beslist de VvE over meer zaken. In het modelreglement en de splitsingsakte staat hoe de zaken in uw VvE zijn geregeld. Dit geldt voor de hele VvE.

 
Mkb-bedrijf

Als in een gebied gestart wordt met aardgasvrij, dan krijgen alle gebouwen in het gebied ermee te maken: zowel huizen als bedrijfsgebouwen.

De eigenaar van het gebouw is verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van het gebouw. Maar sommige winkeliers huren casco. Dan zijn zij vaak zelf verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van het gebouw. Horeca-ondernemers moeten zelf zorgen voor elektrisch koken.

U kunt ook advies krijgen bij de WoonWijzerWinkel of de Duurzaamheidswinkel in IJsselmonde.

 
Huurder

Als u een huis huurt, kunt u niet zomaar isoleren of zonnepanelen op het dak leggen. U kunt dit wel bespreken met uw verhuurder. Gelukkig is er nog veel meer mogelijk om uw huis duurzamer te maken:

Kiezen voor groene stroom.

• Energiebesparing met kleine maatregelen en slim gedrag.

 
Particuliere verhuurder

Als particuliere verhuurder zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik van een woning te verminderen. Zo kunnen de huurders maandelijks geld op hun energierekening besparen. Ook verbetert hun wooncomfort. Bekijk hier de mogelijkheden voor u.

 
Huiseigenaar

• Energie besparen is altijd slim. Bijvoorbeeld door uw huis goed te isoleren of zelf energie op te wekken met zonnepanelen.

• Neem in al uw plannen, bijvoorbeeld als u gaat verbouwen, mee dat uw huis in de toekomst aardgasvrij wordt. Dit voorkomt dat u nu aanpassingen doet, waar u later spijt van krijgt.

• Als u gaat verbouwen, laat u dan adviseren door een energieadviseur.

• Heeft u plannen om uw keuken te verbouwen? Kies dan voor elektrisch koken. Ook als u uw keuken niet gaat verbouwen, kunt u kijken of u al elektrisch kunt gaan koken

 
VvE

Als VvE zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik te verminderen. Zo kunnen de bewoners maandelijks geld op hun energierekening besparen. Bekijk hier de mogelijkheden.

 
Eigenaar binnen een VvE

• Energie besparen is altijd slim. Bijvoorbeeld door uw huis goed te isoleren of zelf energie op te wekken met zonnepanelen.

• Neem in al uw plannen, bijvoorbeeld als u gaat verbouwen, mee dat uw huis in de toekomst aardgasvrij wordt. Dit voorkomt dat u nu aanpassingen doet, waar u later spijt van krijgt.

• Als u gaat verbouwen, laat u dan adviseren door een energieadviseur.

• Heeft u plannen om uw keuken te verbouwen? Kies dan voor elektrisch koken. Ook als u uw keuken niet gaat verbouwen, kunt u kijken of u al elektrisch kunt gaan koken

 
Mkb-bedrijf

Als mkb-bedrijf zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik te verminderen. Zo kunt u maandelijks geld besparen. Bekijk hier de mogelijkheden.

Rozenburg gaat als een van de eerste gebieden in de regio van het aardgas af. Omdat de gemeente Rotterdam de Rozenburgers vanaf het begin wilde meenemen in dit proces, vond vorig jaar oktober een eerste, digitale energieconferentie plaats. Dit jaar op 2 november werd de tweede, hybride editie gehouden. De gemeente informeerde de bewoners over het verloop van het aardgasvrij worden van Rozenburg. En er was ruimte voor vragen. Ongeveer 150 betrokken bewoners namen deel.

De belangrijkste vraag van de avond: wat gaat de overstap van aardgas naar het warmtenet de Rozenburgers kosten? Het precieze bedrag is nog niet bekend. Daarvoor moet eerst duidelijk zijn welke partij het warmtenet gaat aanleggen. Het college doet in elk geval zijn best om voor de best betaalbare optie te gaan. Overstappen naar het warmtenet is ook niet verplicht. Woningeigenaren mogen uiteindelijk zelf bepalen welk warmtesysteem ze nemen. 

De meest gestelde vragen vind u terug op deze pagina

Hulp bij verduurzaming
Wethouder Bas Kurvers kon de bewoners al wel vertellen hoe het gaat in Heindijk, een van de andere gebieden die als eerste van het aardgas afgaan. Daar zijn ze namelijk al een stuk verder met de overstap. Verder kregen huiseigenaren informatie over de subsidie van maximaal €500 die ze kunnen krijgen voor de overstap op elektrisch koken. Voor de huurders was Ressort Wonen, de woningcorporatie in Rozenburg, aanwezig met informatie over een verduurzamingspakket dat voor hen is samengesteld. 

Wilt u weten hoe de avond eruitzag? Bekijk dan hier het filmpje.

Bekijk hier de energieconferentie van oktober 2020.

UPDATE: We hebben al genoeg aanmeldingen binnen gekregen. U kunt zich daarom niet meer aanmelden voor het woningonderzoek. Hartelijk dank.

Rozenburg is in 2035 aardgasvrij. Om dat voor elkaar te krijgen, wil de gemeente zo veel mogelijk woningen aansluiten op het warmtenet. Dat is de goedkoopste oplossing in Rozenburg. Om te zien hoe het warmtenet precies kan worden aangesloten, doet de gemeente eerst onderzoek in verschillende soorten woningen, van vrijstaande woningen tot appartementen.

Dat gebeurt op 15, 16, 20 en 22 april in de buurten:

 • Platenbuurt
 • Rivierenbuurt
 • Bomenbuurt
 • Bloemenbuurt

De aanleg van het warmtenet begint in het oosten van Rozenburg en eindigt in het westen. Vandaar dat we beginnen met de wijken die in het oosten van Rozenburg liggen.

Bent u woningeigenaar in een van deze buurten en mag de gemeente uw woning bekijken? Lees verder wat het onderzoek inhoudt en hoe u een afspraak maakt.

Het onderzoek

Technisch specialisten van Sweco doen het onderzoek. Dit duurt ongeveer 40 minuten. De specialisten kijken naar de meterkast, waar de cv-ketel staat en of elektrisch koken mogelijk is. Met als doel: weten wat in elk type woning nodig is om aan te sluiten op het warmtenet. En wat dat ongeveer kost.

De specialisten kunnen zich altijd legitimeren. En zij houden zich aan de coronarichtlijnen die dan gelden.

Na het onderzoek

Na het onderzoek ontvangt u een rapport. Het onderzoek kost niets en is vrijblijvend.

Op een later moment bespreekt de gemeente met u of u uw woning wilt aansluiten op het warmtenet.

Zo maakt u een afspraak

Woont u in de Platen-, Rivieren-, Bomen- of Bloemenbuurt? En bent u beschikbaar voor een huisbezoek op 15, 16, 20 of 22 april? Stuur voor 18 maart een mail naar: rozenburg.aardgasvrij@rotterdam.nl.  Zet uw naam, adres en telefoonnummer in de mail. Dan neemt de gemeente contact met u op om een afspraak te maken. In totaal schouwen we 15 woningtypen. Dit betekent dat wij slechts één woning per woningtype zullen schouwen. Hierbij gaan we uit van de volgorde van inschrijving.

Heeft u nog vragen?

Wij helpen u graag. Stuur gerust een mail naar rozenburg.aardgasvrij@rotterdam.nl.

We kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft. Bekijk hier de algemene veelgestelde vragen en hier de veel gestelde vragen in Rozenburg. 

Staat uw vraag er niet bij? Dan kunt u bellen naar 14 010. U kunt ons ook mailen. Het e-mailadres is: rozenburg.aardgasvrij@rotterdam.nl.

Of kom langs bij de Duurzaamheidswinkel, Keizerswaard 80, 3078 AM Rotterdam.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven? Meld u aan voor de nieuwsbrief Rozenburg Aardgasvrij.

Of bekijk hier de eerdere nieuwsbrieven:

Toekomstige evenementen en bijeenkomsten in uw wijk

Duurzaam nieuws

Inspirerende verhalen

Ga direct naar:
Skip to content