Translate
Aardgasvrije wijk

Verkenningswijken

HomeAardgasvrije wijkenVerkenningswijken

Alle gebouwen en woningen in Nederland moeten in 2050 aardgasvrij zijn. Dat betekent dat iedereen dan kookt en verwarmt of koelt met iets anders dan aardgas. Daarmee stoten we veel minder CO2 uit en dat is goed voor het milieu. Ook de gemeente Rotterdam doet mee. In vijf wijken zijn we al begonnen en in 14 gebieden onderzoeken we wat er mogelijk is voor 2030.

Op dit moment werken we aan de Transitievisie Warmte. Dit is een stappenplan waarin staat hoe en wanneer welk gebied overstapt op een andere energiebron dan aardgas. Om hiervan een goede inschatting te maken, doen we onderzoek in een aantal gebieden in Rotterdam. We noemen dit ‘verkenningen’. Dat zijn:

1. Zuidwijk (hele wijk) 

2.West (Tussendijken uitbreiden naar Bospolder en Schiemond)

3.Ommoord (hele wijk)

4.Noord (Agniesebuurt, Blijdorp, Oude Noorden) 

5.Zuid Midden (Dokhaven, Afrikaanderwijk, Bloemhof, Tarwewijk en Katendrecht)

6.Kop van Feijenoord (gebied ten noordoosten van de Binnenhaven en Rijtuigweg)

7.Beverwaard (hele wijk) 

8.Hoogvliet (Zalmplaat, Stadshart, Middengebied, Westpunt en Oudeland)

9.Kralingen (Kralingen-West)

10.Lombardijen (Zenobuurt en Homerusbuurt)

11.Noordereiland (hele wijk)

12.Hoek van Holland (Presidentenbuurt en Mercatorweg) 

13.Overschie (gedeelte ten westen van de A13)

14.Schiebroek (deel van 110-Morgen en ten westen van de Wilgenplaslaan)

Bekijk ook de WANNEER-kaart.

De gemeente heeft samen met de woningcorporaties en netbeheerder deze veertien gebieden gekozen. Bij de keuze is gekeken naar draagvlak (hoe denken mensen erover), draagkracht (wat kunnen mensen betalen) en de kansen om het aardgasvrij maken met andere werkzaamheden te combineren. Ook is gekeken naar wat voor woningen er zijn, onderhoudsplanningen van de woningcorporaties en beschikbaarheid van warmtebronnen, zoals het warmtenet. Belangrijk zijn ook de plannen voor werkzaamheden in de ondergrond (zoals het riool). Zo kunnen we de kosten verlagen, de stad bereikbaar houden en de overlast zo klein mogelijk houden.

Elk gebied heeft andere kenmerken en daardoor weer andere kansen en uitdagingen. Zo kunnen we leren wat waar werkt en op basis daarvan tot een aanpak voor heel Rotterdam komen.

We kunnen niet overal tegelijk aan de slag. Soms gaan straten al op korte termijn open voor bijvoorbeeld de vervanging van het riool. In sommige gebieden is het voorlopig niet mogelijk om een warmtenet aan te leggen of we weten gewoon nog niet wat de beste oplossing is.  

Bekijk ook de WAT-Kaart.

Op dit moment onderzoekt de gemeente de mogelijkheden voor de veertien gebieden. In 2021 besluit de gemeenteraad welke locaties vóór 2030 aan de beurt zijn en welke daarna. Dit komt te staan in de Transitievisie Warmte. Voor de locaties die vóór 2030 aan de beurt zijn, worden in de volgende collegeperiode (2022 – 2026) uitvoeringsplannen gemaakt.

U kunt ook advies krijgen bij de WoonWijzerWinkel of de Duurzaamheidswinkel in IJsselmonde.

 
Huurder

Als u een huis huurt, kunt u niet zomaar isoleren of zonnepanelen op het dak leggen. U kunt dit wel bespreken met uw verhuurder. Gelukkig is er nog veel meer mogelijk om uw huis duurzamer te maken:

Kiezen voor groene stroom.

• Energiebesparing met kleine maatregelen en slim gedrag.

 
Particuliere verhuurder

Als particuliere verhuurder zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik van een woning te verminderen. Zo kunnen de huurders maandelijks geld op hun energierekening besparen. Ook verbetert hun wooncomfort. Bekijk hier de mogelijkheden voor u.

 
Huiseigenaar

• Energie besparen is altijd slim. Bijvoorbeeld door uw huis goed te isoleren of zelf energie op te wekken met zonnepanelen.

• Neem in al uw plannen, bijvoorbeeld als u gaat verbouwen, mee dat uw huis in de toekomst aardgasvrij wordt. Dit voorkomt dat u nu aanpassingen doet, waar u later spijt van krijgt.

• Als u gaat verbouwen, laat u dan adviseren door een energieadviseur.

• Heeft u plannen om uw keuken te verbouwen? Kies dan voor elektrisch koken. Ook als u uw keuken niet gaat verbouwen, kunt u kijken of u al elektrisch kunt gaan koken

 
VvE

Als VvE zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik te verminderen. Zo kunnen de bewoners maandelijks geld op hun energierekening besparen. Bekijk hier de mogelijkheden.

 
Eigenaar binnen een VvE

• Energie besparen is altijd slim. Bijvoorbeeld door uw huis goed te isoleren of zelf energie op te wekken met zonnepanelen.

• Neem in al uw plannen, bijvoorbeeld als u gaat verbouwen, mee dat uw huis in de toekomst aardgasvrij wordt. Dit voorkomt dat u nu aanpassingen doet, waar u later spijt van krijgt.

• Als u gaat verbouwen, laat u dan adviseren door een energieadviseur.

• Heeft u plannen om uw keuken te verbouwen? Kies dan voor elektrisch koken. Ook als u uw keuken niet gaat verbouwen, kunt u kijken of u al elektrisch kunt gaan koken

 
Mkb-bedrijf

Als mkb-bedrijf zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik te verminderen. Zo kunt u maandelijks geld besparen. Bekijk hier de mogelijkheden.

We kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft. Bekijk hier de veelgestelde vragen.

Staat uw vraag er niet bij? Dan kunt u bellen naar 010 – 489 60 00. U kunt ons ook mailen. Het e-mailadres is: duurzaam@rotterdam.nl.

Als huurder kunt u terecht bij uw woningcorporatie.

Of kom langs bij de Duurzaamheidswinkel, Keizerswaard 80, 3078 AM Rotterdam.

De gemeente heeft een grote opdracht om alternatieven aan te bieden voor aardgas. Het is belangrijk dat u ons laten weten wat u daarvan vindt. Download daarom de gratis app Gemeentepeiler (in de appstore) en geef uw mening. Met uw antwoorden kunnen wij beter beleid maken voor nu en voor de toekomst.

Evenementen en bijeenkomsten in uw wijk

Duurzaam nieuws

Inspirerende verhalen

Ga direct naar:
Skip to content