Translate
HomeVerhalenTussenwoning – Provenierswijk

Tussenwoning – Provenierswijk

Noord
Tussenwoning - Provenierswijk_header
24 augustus 2020
| laatste update: 2 februari 2023
Monique (60) en Ivo (59) wonen in een sjiek herenhuis uit 1897 in de Rotterdamse Provenierswijk. Milieubewust leven, dat doen ze al. Nu willen ze ook hun huis duurzamer maken. Een gratis adviesgesprek via de Klimaatroute bleek een goed begin. “Het is niet alleen heel leuk om te doen, maar je weet nu ook hoe je kunt beginnen.”
 
“Onze stad heeft ambities op het gebied van milieu en energiebesparing”, weet Monique. “Wij leveren graag onze bijdrage om wat milieuvriendelijker te leven. Een oud herenhuis CO2-neutraal maken, dat is waarschijnlijk niet haalbaar. Maar de mate waarin we het milieu belasten, die houden we het liefst zo klein mogelijk. We rijden bijvoorbeeld geen auto, reizen graag per trein en gaan vrijwel nooit met het vliegtuig op vakantie.”
 
Waar begin je?
Het idee om ook hun herenhuis energiezuiniger te maken ontstond al een tijdje geleden. Maar waar begin je? “Daarom hebben we gratis advies aangevraagd”, legt Monique uit. “We hadden al wat basisinformatie, maar nu kwam er een deskundige op bezoek. Die heeft naar ons huis gekeken en vervolgens een advies opgesteld. Daar kunnen we wat mee!”
 
De belangrijkste stap die het stel gaan zetten is het laten installeren van acht zonnepanelen. Monique: “We hebben een hellend dak op het westen. Na onderzoek bleek dat we hier 87 procent rendement zouden kunnen scoren. Binnen tien jaar hebben we de investering terugverdiend.”
 
Goede isolatie = behaaglijk huis
Dubbel glas en goede isolatie, dat hadden Monique en Ivo al geregeld. “We hebben recent het dak geïsoleerd”, zegt Monique. “Die maatregelen leverden meteen een grote besparing op: onze energierekening ging van 181 euro in 2008 omlaag naar 115 euro per maand. Door de verhoging van de energiebelasting zitten we nu weer op 168 euro per maand.”
 
Nu wil het stel de kruipruimte onder hun huis nog laten isoleren. “Dat levert misschien maar een kleine besparing op en die investering verdien je niet binnen tien jaar terug. Maar het levert ons wel extra warmte op in de gang. We vinden het belangrijk dat het daar behaaglijk is.
 
Enkele kleine energiebesparende maatregelen slaat het Rotterdamse echtpaar over. “Het vervangen van onze koelkast door een moderner exemplaar, dat lijkt ons niet de moeite waard. Inmiddels hebben we het huidige verbruik gemeten en dat levert ons vrijwel geen besparing op. Bovendien breng je dan een hoop materiaal naar het milieupark. En die gloeilamp die op het toilet hangt, die vervangen we op termijn door een energiezuinige led-verlichting als hij stuk is.”
 
Kosten en baten
Wat Monique en Ivo uiteindelijk in hun portemonnee gaan merken van deze energiebesparende maatregelen? “In totaal zouden alle maatregelen die we kunnen nemen ons na 10 jaar volgens het advies 54 euro aan meerkosten opleveren. Maar, natuurlijk mede afhankelijk van het regeringsbeleid, blijven ze ons daarna structureel geld opleveren. Het is goed voor het milieu en niet alleen wij, maar ook de volgende bewoners zullen plezier hebben van deze maatregelen!”
WijkProvenierswijk
Soort woning

Herenhuis

Bouwjaar1897
Oppervlakte219 m2
Inhoud600 m3
Aantal gezinsleden2 volwassenen
Genomen maatregelen

Dak- en vloerisolatie, dubbelglas, zonnepanelen

Energielabel vóór maatregelenF
Energiekosten vóór maatregelen€ 168,- p/m
Energielabel na maatregelen

Nog niet bekend

Energiekosten na maatregelenNog niet bekend

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud