Translate
HomeVerhalenGreen Power Kids vloggen over Aardgasvrij Bospolder-Tussendijken

Green Power Kids vloggen over Aardgasvrij Bospolder-Tussendijken

Bospolder-Tussendijken
Aardgasvrije wijken
Green Power Kids in Bospolder-Tussendijken
25 augustus 2020
| laatste update: 25 januari 2021

Bospolder-Tussendijken is een van de vijf wijken waar de gemeente Rotterdam experimenteert met hoe de stad aardgasvrij te maken. De Green Power Kids – basisschoolkinderen uit de wijk die voor OPEN Rotterdam vloggen over duurzaamheid – hebben daar nog wel een paar vragen over.

Aardgasvrij, wat betekent dat eigenlijk? En wat is dan precies stadsverwarming? Moet iedereen zich daarop aansluiten? De Green Power Kids stellen in de nieuwste aflevering al hun vragen aan Rob Beumer van Eneco en Anne-Marie Verheijen van de gemeente Rotterdam.

 

Wat gaat er precies gebeuren in Bospolder-Tussendijken?

In Nederland gebruiken we aardgas om onze woningen te verwarmen, te koken en warm te douchen. In 2050 kan dat niet meer. Tot 2050 vervangt de overheid alle aardgasaansluitingen. In Rotterdam moet dat ook. De komende jaren gaat de gemeente Rotterdam in vijf gebieden kijken hoe dat moet. Bospolder-Tussendijken is één van die gebieden. Aardgasvrij betekent dat we elektrisch gaan koken en woningen en water anders gaan verwarmen.

 

Dus ik moet ook van het aardgas af?

Als je in Bospolder Tussendijken (of Pendrecht, Prinsenland/Het Lage Land, Korendijk, Heijndijk en omgeving of Rozenburg) woont, geldt ook voor jou dat je binnen een paar jaar waarschijnlijk geen aardgas meer kunt gebruiken. Uit onderzoek van de gemeente Rotterdam blijkt dat in Bospolder-Tussendijken stadsverwarming de goedkoopste vervanger voor aardgas is. Stadsverwarming werkt dankzij restwarmte uit de industrie. Als eigenaar van een huis kun je ook zelf kiezen voor een andere duurzame vervanger voor aardgas, bijvoorbeeld een warmtepomp.

 

Wat moet ik daarvoor doen?

Je hoeft nu nog helemaal niets te doen. Omdat het heel belangrijk dat stadsverwarming voor iedereen haalbaar en betaalbaar is, doet de gemeente eerst onderzoek. In 2020 wordt duidelijk of de overstap naar stadsverwarming mogelijk is en wat dat je gaat kosten. Het kan nog best een tijdje kunnen duren voor het dan echt zover is: in 2030 proberen we in een deel van Bospolder-Tussendijken aardgasvrij te zijn. De rest volgt later.

Ben je eigenaar van een huis en ga je verbouwen? Dan kun je wel vast rekening houden met de aardgasvrije toekomst door te kiezen voor elektrisch koken. En met een paar kleine aanpassingen kun je je energierekening nu al verlagen. Bijvoorbeeld door je huis goed te isoleren, iets korter te douchen of de verwarming een halve graad lager te zetten. Maar ook door ledlampen te gebruiken, stekkers uit het stopcontact te halen en energiezuinige apparaten aan te schaffen.

Heb je vragen over de aanpak rond aardgasvrije wijken in Bospolder-Tussendijken of een andere wijk? Neem dan contact op met het online infopunt duurzaam!

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud