Translate
HomeNieuwsDriehoeksplein wordt veel groener, net als de rest van Rotterdam

Driehoeksplein wordt veel groener, net als de rest van Rotterdam

Bospolder-Tussendijken
Groen en Water
Wethouder Vincent Karremans plant de eerste boom bij het Driekhoeksplein.
25 maart 2024
| Laatste update: 3 april 2024

De lente begint goed op het Driehoeksplein in Bospolder-Tussendijken. De komende tijd komen er maar liefst 2.500 m2 extra groen, 25 bomen, en een waterberging bij; zo maakt de gemeente het plein de komende tijd een stuk groener én klimaatbestendiger. Met het planten van de eerste boom heeft wethouder Vincent Karremans (o.a. Buitenruimte) het startsein gegeven voor dit grote vergroeningsproject. Ook maakte hij de eerste tussenstand bekend van de Rotterdamse Groenagenda 2023-2026: sinds het begin van dit college, in anderhalf jaar tijd, heeft Rotterdam er 8,1 hectare groen bij.

Wethouder Karremans: “Voor de zomer is dit plein helemaal af. Het is dan niet alleen een heerlijke en gezellige plek voor de schoolkinderen en omwonende, maar ook een gezonde plek voor de buurt! Veel koeler met veel biodiversiteit. Nog heel even doorwerken en dan heeft Rotterdam er weer een groene oase bij.”

Het Driehoeksplein – ook wel bekend als Rodeplein – ligt in de driehoek van de Rösener Manzstraat, de Bruijnstraat en de Van Duylstraat. Het 5.000 m2 grote plein bestaat nu vooral uit steen en asfalt. Alle reden voor een grote vergroeningsoperatie waarmee maar liefst de helft van het plein groener en biodiverser wordt. Maar er is meer: het plein krijgt een waterberging, er komen twee grote speelplekken en een voetbalveld en de naastgelegen Valentijnschool krijgt er een buitenlokaal.  Op de school komt verder een groen dak met zonnepanelen. De waterberging en het vele groen vangen bij hevige regenbuien het water op, wat gebruikt kan worden tijdens droge periodes om de planten water te geven. En tijdens hete zomers zorgen de bomen en het groen voor verkoeling.

15 pleinen

Het Driehoeksplein is een van de 15 Rotterdamse pleinen die op deze manier worden opgeknapt. Net als bijvoorbeeld het Akeleiplein, Ericaplein en het Slotboomplein. De aanpak maakt deel uit van de ambitie van het college van burgemeester en wethouders om de stad te vergroenen, beter te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering, en meer biodivers te maken. De doelstelling is om voor 2026 in de stad 20 hectare extra en meer divers groen en 40 hectare bijenlandschap aan te leggen. Deze ambitie legde het college vorig jaar vast in het actieplan ‘Rotterdam gaat voor groen: de Groenagenda 2023-2026’.

De tussenstand

De teller voor extra groen staat inmiddels op 8,1 hectare, waarvan 2,8 hectare aan groen dak. Van de 40 hectare bijenlandschap is 13,1 hectare uitgevoerd: vooral door gazons en bermen om te vormen tot bloemrijke velden en minder en in gedeeltes te maaien. Dit maakt ze aantrekkelijker voor bijen en andere insecten. Ook worden 7 parken aantrekkelijker gemaakt voor mens én dier, door er meer variatie in te brengen en zo de biodiversiteit te vergroten.

Samen

Met meer groen en het aanleggen van waterbergingen werkt de gemeente ook aan klimaatadaptatie: het voorbereiden van de stad op de gevolgen van een veranderend klimaat. Van de 50 klimaatadaptieve projecten is inmiddels de helft in voorbereiding. Daarnaast zijn de afgelopen jaren 46 schoolpleinen omgevormd tot groene oases. Dit alles doet de gemeente niet alleen, maar samen met basisscholen, bewoners, woningcorporaties, waterschappen en andere groene partners.

Lees hier meer over de resultaten van de Groenagenda: Jaarverslag 2023.

Zie hieronder impressies van hoe het Driehoeksplein eruit gaat zien.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud